Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frustrerte nordmenn: Stöckl kaster ut halve laget fra verdenscupen

- De ble litt overrasket. 

LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
LANDSLAGSTRENER: Alexander Stöckl. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

Landslagstrener i hopp - Alexander Stöckl - har tatt et drastisk grep før helgas verdenscup: Han vraker halve laget. Bare Daniel-André Tande, Andreas Stjernen og Robert Johansson blir med til skiflygingsrennet i Oberstdorf.

- Nivået på gutta er ikke som det skal være, forteller Stöckl til Dagbladet.

- Jeg må være såpass ærlig og si at jeg trodde jeg skulle få være med til Oberstdorf. Det la jeg heller ikke skjul på da vi hadde et møte i går kveld, sier verdensrekordholder Anders Fannemel.

Han er blant de vrakede hopperne sammen med Johann André Forfang, Joachim Hauer og Tom Hilde.

Denne sesongen har bare Tande og Stjernen fått ut potensialet sitt. De er henholdsvis nummer 2 og 14 i verdenscupen sammenlagt. De andre nordmennene ligger strødd nedover på lista - i det som har vært en frustrerende sesong, hvis vi ser bort fra Tande.

- Ble overrasket

22. februar starter ski-VM i Lahti. Stöckl velger nå å svinge pisken over hoppgutta. Selv kommer han til å bli med Tande, Stjernen og Johansson til Oberstdorf i Tyskland. Assistenttrener Magnus Brevig blir hjemme og følger opp de vrakede hopperne.

VRAKET TIL SKIFLYGINGSRENN: Verdensrekordholder Anders  Fannemel. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
VRAKET TIL SKIFLYGINGSRENN: Verdensrekordholder Anders Fannemel. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- De ble litt overrasket, forteller Stöckl om møtet i går kveld der han presenterte neste laguttak.

- Men flere sliter med det tekniske. Med to treningshopp, kvalifisering og konkurranser er det ikke nok tid til å terpe på dette i forbindelse med konkurranse i helgene. De blir derfor hjemme og benytter et vindu før VM til å jobbe med teknikk og utstyr.

Heller ikke de påfølgende konkurransene i Japan og Sør-Korea er aktuelle for dem som nå blir hjemme. Tande og Stjernen drar garantert til Japan. I verste fall stiller Norge med bare to hoppere - mot vanligvis seks.

Falun-suksess

Stöckl tok også et slikt drastisk grep i 2014, som ikke var noen god sesong for nordmennene. Og før VM i Falun i 2015 ble Rune Velta hjemme. Historien kjenner vi: Lommedalen-hopperen tok to gull, ett sølv og én bronse.

- Vi skal ikke være naive og tro at det skjer igjen. Resultatene til Velta var en uendelig sammenheng av brikker som falt på plass, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

- Men - vi føler vi er litt for langt unna nivået vi mener enkelte utøvere har på sitt beste. De har prøvd å konkurrere lenge, uten at det har gitt ønskede resultater.

Bråthen fortsetter:

- Det var ikke dette som var planen - at vi ikke skulle stille med fullt mannskap i verdenscupen. Men vi bruker erfaringen opp gjennom åra til å gjøre det valget vi nå har gjort. Noen skulle vel ønske at det var annerledes. Likevel tror jeg de ser våre synspunkter.

HAR EN UTFORDRING:  Trener Alexander Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
HAR EN UTFORDRING:  Trener Alexander Stöckl og sportssjef Clas Brede Bråthen.  Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Kjedelig

Fannemel sier at det de nærmeste dagene blir trening på Lillehammer.

- Jeg har troen på at det skal løsne snart. Derfor er det kjedelig ikke å få hoppe skiflyging i Oberstdorf, sier mannen med verdensrekorden på 251,5 meter.

- Men jeg skjønner at det er på tide å snu trenden, og at jeg kanskje må stikke fingeren i jorda. Jeg har ikke prestert som jeg har ønsket. Det jeg har gjort, er ikke mye å skryte av. I helgas renn i Willingen ble vi hoppet fra 10-15 meter.

- Hvordan er stemningen i laget?

- Jeg tror de andre merker forskjell på meg i bakken. Du blir preget av å få deg noen på trynet i løpet av en sesong. Tilbake på hotellet prøver jeg å være som før.

- Hva tenker du om veien videre?

- Det er ikke en situasjon du vil være i. Men jeg blir ikke mindre inspirert av dette, erklærer Fannemel.

INGEN JUBELOVERSKRIFTER:  - Norges verste laginnsats på tre år! Det skrev Dagbladet etter rennene i polske Zakopane forrige helg. Bare Daniel-André Tande (bildet) har levert. 
INGEN JUBELOVERSKRIFTER:  - Norges verste laginnsats på tre år! Det skrev Dagbladet etter rennene i polske Zakopane forrige helg. Bare Daniel-André Tande (bildet) har levert.  Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling