Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykt for sprengkulde under sprinten. Jury har bestemt at rennet går som planlagt

- Sjanseseilas, sier NRK-ekspert.

FØRSTE ØVELSE: Emil Hegle Svendsen og Johannes Tingnes Bø (t.h.) går første OL-øvelse i dag - dersom forholdene tillater det. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FØRSTE ØVELSE: Emil Hegle Svendsen og Johannes Tingnes Bø (t.h.) går første OL-øvelse i dag - dersom forholdene tillater det. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet):

Skiskytterherrene OL-åpner med sprint klokka 12.15 norsk tid og det er sterk vind på Alpensia-stadion rett før øvelsen starter.

Blir det for kaldt, kan sprinten bli utsatt til seinere. Klokka 11.20 er temperaturen minus 12, ifølge Dagbladets termometer. Med kraftig vind føles det langt kjøligere på kroppen.

Rett før klokka 11.30 får Dagbladet bekreftet at det blir rennstart til planlagt tid - etter at juryen har sittet i møter i rundt en halvtime for å diskutere temaet.

- Sjanse-seilas

Juryen startet møtet for en endelig avgjørelse en time og 15 minutter før start. NRKs skiskytterekspert Ola Lunde forteller:

- Det er sterk og variabel vind, men det er ikke vinden i seg selv som er problemet, men at det kan bli veldig kaldt. Om det blir 26-27 effektive kuldegrader, så er det ikke forsvarlig å arrangere renn, sier Ola Lunde til Dagbladet.

Ifølge OL-reglene er grensa satt på minus 20 for å avlyse eller utsette et renn, men med kraftig vind kan dette likevel bli tilfelle selv om gradestokken viser noen grader mildere.

- Det vil være forferdelig om et av de viktigste rennene utøverne går i løpet av sin karriere skal bli ødelagt av variable vindforhold. Må du stå der og holde skuddet i 40 sekunder, så er hele løpet ødelagt. Det kan bli en sjanseseilas, sier Lunde.

EKSPERT: NRKs skiskytingsekspert Ola Lunde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
EKSPERT: NRKs skiskytingsekspert Ola Lunde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Hvordan tror du utøverne ser på å gå renn i slike forhold?

- De er innstilt på å gå uansett. Og det er nok arrangøren også, for å unngå endringer i OL-programmet, sier Lunde.

Presseansvarlig for skiskytterne, Halvor Lea, opplyser til Dagbladet:

- Standard prosedyre er at juryen møtes 15 minutter før innskyting. Vi har ingen annen informasjon, forteller Lea.

Frykter bingorenn

Marte Olsbu gikk inn til en meget solid sølvmedalje i går. Og etter løpet fortalte alle at det var tøffe forhold i løypa, med både sterk vind og kulde.

De norske herrene er forberedt på utfordrende vindkast. Johannes Thingnes Bø har vunnet tre av fem sprinter i verdenscupen denne sesongen og er favoritt sammen med Martin Fourcade i dag. Han forteller til Dagbladet:

- Jeg ser det skal være 11 minus, og det føles nok som 20 minus, så her er det bare å kle på seg stillongs og superundertøy. Vindfulle skirenn er mer utfordrende, men det gjør gjerne at du blir enda mer skjerpet, sier Thingnes Bø til Dagbladet.

Emil Hegle Svendsen spår et bingorenn.

- Det kan bli bingoforhold. Blir det sånn det har vært noen av dagene her, blir det brutalt, sier Svendsen til Dagbladet.

Erlend Bjøntegaard og Tarjei Bø forteller:

- På standplass tror jeg vi må være forberedt på alt. Vind fra alle retninger, sier Bjøntegaard.

- Hvis Johannes (Thingnes Bø) og (Martin) Fourcade får ei skikkelig vindkule i kroppen, må vi andre gripe muligheten, sier Tarjei Bø.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!