Reaksjonene hagler:

- Fryktelig skuffende

Flere nasjoner dropper nå å bruke regnbuefargede kapteinsbind etter press fra FIFA.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

REAGERER: Gjert Moldestad. Foto: Terje Bendiksby / NTB
REAGERER: Gjert Moldestad. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

Belgia, Sveits, Nederland, Danmark, Wales, England og Tyskland vil ikke bruke kapteinsbindet. Nederland har bekreftet det i en pressemelding på forbundets hjemmeside, mens mediene i de andre nasjonene skriver at sine land ikke vil ta i bruk kapteinsbindet.

FIFA har varslet at det vil medføre sanksjoner til de nasjonene som tar i bruk bindet, ettersom det strider mot FIFA sine regler.

- Fryktelig skuffende

Det får tidligere talsperson for Norsk Supporterallianse Gjert Moldestad til å reagere:

- Det er fryktelig skuffende. Det virker som om det er viktigere for FIFA å støtte Qatar enn å slå et slag for inkludering i idretten, sier Moldestad til Dagbladet.

QATAR: Fotball-VM i Qatar er i gang og det ble dårlig stemning på tribunen under åpningskampen mellom vertsnasjon Qatar og Ecuador. Vis mer

- Nok en gang vender de ryggen til inkludering. Det er skuffende at de ikke ser viktigheten av dette, fortsetter han.

Det har fortsatt ikke kommet noe uttalelse fra FIFA om hvorvidt det vil medføre sanksjoner eller ei, men Moldestad er klar på at det ville gledet ham stort om noen likevel trosset FIFA.

- Det landslaget og den kapteinen som ville valgt å bruke kapteinsbind ville bli hyllet. Jeg håper virkelig noen gjør det.

Piers reagerer

Moldestad viser til forrige EM da Tyskland ville lyse opp Allianz Arena i regnbuens farger før oppgjøret mot Ungarn. Han mener den pågående debatten har ført med seg flere positive ting.

- Dette har gjort at de store fotballstjernene har kommet på banen og sagt noe. Det er ekstremt viktig. Det trenger fotballen.

Også Piers Morgan, som virkelig har vært i vinden etter sitt intervju med Cristiano Ronaldo reagerer. Han reagerer riktignok på Englands håndtering.

- Latterlig at England lagde så mye oppstyr om å bære regnbuefargede kapteinsbind. Enda mer latterlig at de nå blir tvunget til å ikke bruke dem. Hvis du skal sende et tydelig signal, så må du i det minste ha mot til å holde deg til dine prinsipper, skriver han på Twitter.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer