Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykten for å være favoritt

Viking er favoritten som helst ikke vil være det, skriver Dagbladets fotballkommentator.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

MULIG DET ER typisk for norsk fotball, det skjer i hvert fall foran enhver kamp av en viss betydning med én klar favoritt:

Alt gjøres for å fjerne favorittstempelet. Nå er det Vikings tur. Trener Benny Lennartsson er en mester i å dempe forventninger, og redusere sitt eget lag til en ganske stakkarslig gjeng. Tilsynelatende.

Nå har han riktignok to år på rad holdt Viking inne i gullstriden i Tippeligaen ved å innbille omgivelsene at de ikke har noe der å gjøre. Men han klarer aldri å innbille oss at Bryne er favoritt i morgendagens cupfinale.

OG HVORFOR FORSØKE? Jeg skjønner ikke hvorfor toppidrettsutøvere ikke skal akseptere et favorittstempel - og bruke det positivt. Er du favoritt, så betyr det bare at du har prestert på et høyere nivå enn motstanderen. Du har klart noe av det du hver eneste dag bruker flere treningstimer på å oppnå.

Det bør gi trygghet, selvtillit og motivasjon. Ikke usikkerhet.

Forsøker du å redusere din egen favorittstatus, så sier du indirekte følgende:

  • At du neppe er i stand til å gjenta dine beste prestasjoner.
  • Eller at motstanderen plutselig er blitt så god at han kan løfte seg opp på ditt nivå.

En innstilling preget av frykt og defensiv tenkning.

VI SER IKKE DEN innstillingen hos individuelle toppidrettsutøvere. Og jeg kan ikke huske å å ha registrert den hos verken håndballjenter eller fotballjenter. De to lagene som, sammen med herrelandslaget i fotball og Rosenborg, har prestert på høyeste nivå internasjonalt.

Men Nils Johan Semb gjør alt for å unngå favorittstempelet - selv mot nasjoner med tresifret plassering på FIFA-rankingen. Og også Rosenborg bruker den samme taktikken. Reservepregede Lillestrøm ble for eksempel forsøkt stemplet som favoritter foran kampen de fleste trodde ble en seriefinale for noen uker siden. Selvsagt var ikke Lillestrøm det .

VIKING ER FAVORITT i cupfinalen. Basta. Det betyr at Viking vinner cupfinalen hvis Viking klarer å prestere opp mot sitt beste - og ikke tilfeldighetene styrer for mye. Men Benny Lennartsson bruker lagets to siste kamper til å underbygge påstanden om en slags formsvikt:

  • 1- 1 hjemme mot Molde i Tippeligaen og 0- 2 borte for Hertha Berlin i UEFA-cupen.

Sannheten om disse to kampene er at de i praksis var helt betydningsløse - og temmelig uvesentlige i forhold til det som skal skje i morgen. Viking var sikret bronsemedalje i Tippeligaen - og dermed UEFA-cupspill - før siste tippeligarunde, og var uten mulighet til sølv og Champions League-kvalifisering. Og årets UEFA-cupsjanser ble ødelagt allerede med hjemmetapet for Hertha.

SELVSAGT HEVER Viking seg flere hakk i morgen. Og selv om Bryne spiller en direkte og fysisk tøff fotball som passer Viking dårlig, så bør de klare å sette premissene for cupfinalen.

Med en meget solid bakre firer, to skapende sidebacker, en hardt arbeidende midtbane, potensielle matchvinnere som Erik Nevland og Morten Berre - og et høyere tempo med ballen på den store Ullevaal-matta. Dessuten: En kraftig revansjelyst etter en middelmådig finale mot Odd Grenland i fjor.

BRYNE HAR en enkel og ukomplisert spillestil. Det er ofte en fordel i kamper som dette. Cupfinaler er stort sett tette og jevne og preget av nerver. Og sjelden spillemessig gode. Bryne har også et mer avslappet forhold til cupfinalen. Det blir nærmest en rein bonuskamp, før kvalifiseringskampene for fortsatt tippeligaeksistens.

For Viking er cupfinalen den eneste muligheten til å oppnå noe ut over det forventede denne sesongen.

VANSKELIG Å SI hvordan disse mentale faktorene slår ut. Uansett bør Viking framstå som et bedre fotballag - både kollektivt og individuelt. Som en favoritt som helst ikke vil være det.

BOSS: Benny Lennartsson og hans mannskap vil helst ikke være favoritter, skriver Dagbladets fotballkommentator.
Hele Norges coronakart