ADVARER: Sist helg ble en svensk fotballsupporter drept. LSKs svenske trenere Magnus Powell (t.v.) og Magnus Haglund mener Norge er på vei mot samme tilstander. Foto: Lars Eivind Bones
ADVARER: Sist helg ble en svensk fotballsupporter drept. LSKs svenske trenere Magnus Powell (t.v.) og Magnus Haglund mener Norge er på vei mot samme tilstander. Foto: Lars Eivind BonesVis mer

Frykter at Sveriges verste fotballpøbler flykter til Norge

Ved utestengelse i hjemlandet.

LILLESTRØM (Dagbladet): Det var seriestart både i Norge og Sverige sist helg, men i den store sammenhengen ble resultatene uvesentlige.

Det som vil bli husket fra skandinavisk fotballs første fotballhelg i 2014, er det tragiske dødsfallet til en firebarnsfar i forbindelse med kampen mellom Helsingborg og Djurgården.

Seks-sju år etter Sverige På Åråsen mottok Lillestrøms trenerduo Magnus Haglund og Magnus Powell nyheten med vemmelse. De to svenskene er klare på at utviklingen i Norge går i samme retning som i Sverige:

- Tendensen er den samme her som i Sverige, men i Norge ligger man seks-sju år etter, sier hovedtrener Haglund til Dagbladet.

- Vi ser jo stadig at grupperinger møtes for å ha slåsskamper. Det neste steget blir da at slike slagsmål utarter, og mennesker dør. I Norge må man stoppe det før det skjer. I Sverige klarte de det ikke, fastslår Haglund.

- De hadde problemet i Danmark også. Jeg husker da jeg spilte i Helsingborg, 30-40 av de verste supporterne der var danske. De bare reiste over fjorden. Det blir problemet hvis slike personer blir utestengt i Sverige, sier Magnus Powell, og fortsetter:

- Hvis det stopper der, og de som liker dette miljøet ønsker å fortsette, så kommer de sikkert til å reise hit til Norge.

Feiret gull ved åstedet En 28-åring er siktet i saken. Politiet har så langt ikke villet bekrefte hvilken tilknytning han har til svensk fotballs såkalte casualmiljø. Men uansett er problemet så svært i Sverige at Powell og Haglund mener det er på tide med kraftig lut.

- Ti meter fra der han døde, feiret jeg mitt svenske ligagull i 1999. Det er helt surrealistisk at det kan gå så langt over grensen, sier den tidligere Helsingborg-spilleren Powell.

- Det handler om opp til 200-300 mennesker totalt, fordelt på fire-fem klubber, som står for denne typen av vold, mener Haglund, og sammenlikner situasjonen med England på 1980-tallet.

- Det var samme utfordring der. Men ved hjelp av knallharde lover, strenge tiltak og lange straffer fikk Maggie Thatcher slutt på det, sier LSKs hovedtrener.

- De må bli tøffere til å hive ut folk her også, mener hans assistent Powell.

- Det føles fryktelig Slik Haglund tolker stemningen i Sverige etter det som skjedde i helga, tror han det kommer til å bli tatt tak i problemet nå:

- Ja, det vil bli lovendringer for å kunne gjøre noe med de uønskede elementene. Problemet er både det som skjer utenfor arenaen, med rene slåsskamper, og så har du alt det som skjer inne på arenaen - kasting av objekter inn på matta, bengalske lys, banestorming og slikt, sier Haglund.

- Det føles fryktelig. Og hele problematikken dreier seg om framtida til oss som driver med fotballen. Det kommer unge barn inn, de er i ferd med å finne sin lidenskap. Men så ramler det et bengalsk lys ned rett på en liten gutt. Da orker sikkert ikke han å gå på kamp mer.

TRIBUNEUKULTUR: Svenske fotballkamper byr hver helg på tøffe oppgaver for politiet. Foto: NTB Scanpix
TRIBUNEUKULTUR: Svenske fotballkamper byr hver helg på tøffe oppgaver for politiet. Foto: NTB Scanpix Vis mer