Hauge bekrefter: Norske dommere er snillere enn engelske dommere

Frykter dommerne kan ødelegge for norsk fotball: - Vi får ikke være mannfolk

Bjørn Helge Riise mener dommerne i Tippeligaen bidrar til at Norge ikke utvikler duellsterke mannfolk lenger. Også Ole Gunnar Solskjær og Björn Bergmann Sigurdarson synes forskjellen på norske og engelske dommere er stor.

OPPGITT: Bjørn Helge Riise og AaFK er i god form, men AaFK-kapteinen mener at norske dommere har et stort forbedringspotensial og bør legge lista på samme nivå som de gjør i England. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
OPPGITT: Bjørn Helge Riise og AaFK er i god form, men AaFK-kapteinen mener at norske dommere har et stort forbedringspotensial og bør legge lista på samme nivå som de gjør i England. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den siste måneden har vært et sorgens kapittel med norske fotballøyne. Heller ikke for norske fotballdommere har den siste tiden vært ubetinget positiv.

I vår var det den omstridte scoringsregelen - med forbud mot å hente ballen etter scoring - som skapte harme i Fotball-Norge, mens Svein Oddvar Moen ble uthengt etter tabben i fotball-EM i Frankrike.

Søndag ble Ken Henry Johnsen slaktet av Vålerenga-trener Kjetil Rekdal og en rekke eksperter da han ikke viste ut Fredrik Carlsen etter skrekktaklingen mot Vajebah Sakor. Svein-Erik Edvartsen fikk enda hardere medfart etter sitt verbale angrep mot Lillestrøm-leiren.

I Champions League har det vært stille så langt i høst - helt uten norsk dommerrepresentaner.

ENIG MED RIISE. Både Molde-trener Ole Gunnar Solskjær og Molde-spiss Björn Bergmann Sigurdarson mener dommerne i England tillater mer enn i Norge. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
ENIG MED RIISE. Både Molde-trener Ole Gunnar Solskjær og Molde-spiss Björn Bergmann Sigurdarson mener dommerne i England tillater mer enn i Norge. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Svein Oddvar er rangert på Champions League-nivå og kommer til å få kamper der utover høsten. Grunnen til at han har hatt en liten pause nå, er at han hadde to kamper i EM som han kunne ha håndtert bedre. Men Svein Oddvar er nok snart tilbake i Champions League, sier dommersjef Terje Hauge til Dagbladet.

- Vi har ingen på nivået under Svein Oddvar nå, men både Svein-Erik, Ken Henry og Tore Hansen er rangert to nivå under Svein Oddvar og jobber for å komme seg opp ett nivå. Da kan de dømme i Europa League, forklarer Hauge.

Riise og Solskjærs dom over dommerne

Med unntak av Johnsens milde straff til Carlsen etter skrekktaklingen, ligger norske dommere på en annen og «snillere» linje enn eksempelvis de engelske dommerne. Det sier de tidligere England-proffene Ole Gunnar Solskjær, Bjørn Helge Riise og Björn Bergmann Sigurdarson til Dagbladet.

- I Norge får man gule kort for ingenting, situasjoner som ikke er i nærheten av kort i andre land, for eksempel England. Fotball er en mannfolksport. Men vi får ikke være mannfolk i norsk fotball, sier AaFK-kaptein og tidligere Fulham-spiller Bjørn Helge Riise til Dagbladet.

- Kan det være en årsak til at vi mangler duellspillere i Norge for tiden?

- Ja, det kan bidra til det når vi knapt får duellere. Det gjør oss mer pinglete og kan være en del av årsaken til tendensen som vi så da Norge ble knust av Englands U21-landslag. Vi trenger spillere med fysikk og guts i Norge. Kunstgresset gjør at denne egenskapen forsvinner. Dommernes linje hjelper heller ikke, mener Riise.

FORPLIKTET: Dommersjef Terje Hauge mener norske dommere følger UEFAs retningslinjer og at det er England som skiller seg ut fra resten. Foto: NTB Scanpix
FORPLIKTET: Dommersjef Terje Hauge mener norske dommere følger UEFAs retningslinjer og at det er England som skiller seg ut fra resten. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Molde-trener og tidligere Manchester Untied-spiss Ole Gunnar Solskjær, som selv startet kunstgressdebatten i Fotball-Norge, gir Riise rett i mye.

- Dommerne tillater mer i England. Det er jeg helt enig i. Jeg ser Bjørn Helges poeng om at man tillater mindre dueller i norsk fotball sammenlignet med i England, sier Solskjær til Dagbladet.

- Samtidig er jeg sikker på at dommerne gjør så godt de kan. Jeg er 100 prosent sikker på at alle i norsk fotball gjør så godt de kan, poengterer Molde-treneren.

- Kulturen er helt annerledes i Norge enn i England

Molde-spiss Björn Bergmann Sigurdarson, som har fortid fra engelske Wolverhampton, er enig med både Riise og Solskjær.

- Ja, dommerne er mye snillere i Norge. Det samme er spillerne. Kulturen er helt annerledes i Norge enn i England, sier islendingen til Dagbladet.

- Personlig liker jeg at det er lov å trøkke til og at det er mannfolk mot mannfolk. Jeg liker ikke at det skal pirkes og blåses hele tiden, forteller Bergmann Sigurdarson.

Også fotballekspert Lars Tjærnås ønsker mindre pirkete dommere i norsk fotball.

- Vii må tillate tøffere spill, sier Tjærnås til Dagbladet.

Hauge mener det er England som ikke følger UEFA-reglene

Dommersjef Terje Hauge avviser imidlertid at norske dommere har en særegen linje i et globalt perspektiv, men Hauge bekrefter samtidig at norske dommere har en annen forståelse av regelverket enn de engelske.

Den norske dommersjefen mener imidlertid at det er de engelske dommer som har distansert seg vekk fra UEFAs retningslnijer.

- Vi er forpliktet til UEFAs og FIFAs forskrifter og følger dem. Vi er på samme linje som resten av norden og har en felles forståelse for regelverket. Men jeg kan se at lista legges høyere i England. Det inntrykket har jeg også, sier Hauge til Dagbladet.

- Er ikke engelskmennene også forpliktet til UEFAs forskrifter?

- Jo, det er de, bekrefter dommersjefen.

- Hvorfor legger de lista høyere da?

- Det er ikke jeg rett mann til å svare på. Men de engelske dommerne som skal dømme i Champions League, må senke lista til nivået resten er på, forklarer Terje Hauge.

Han bekrefter at Edvartsen ikke dømmer i Tippeligaen til helga, fordi bråket etter LSK-kampen ikke gir en optimal kampoppladning. I stedet skal han rette fokus mot U21-landskampen han skal dømme neste uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer