Frykter doping i Tippeligaen

Fotballformann Erik Loe i Stabæk vil ha hyppigere dopingtester i Tippeligaen. Han frykter at flere spillere fristes til å dope seg for å komme på laget, på grunn av økende lønnsgap mellom benkesliterne og de beste.

- Vi må ta dette alvorlig, og begynne å dopingteste oftere som en signaleffekt, sier Loe til Dagbladet.

Tida da middelmådige fotballspillere fikk stjernelønninger er over. Overgangen til kontrakter med prestasjonsrettet betaling er godt i gang i norsk toppfotball.

- Det kommer til å bli større avstand mellom de som spiller og presterer på laget og de som ikke kommer med. Det åpner muligheten for at noen velger å gå gærent i svingene, sier Loe.

Tar ansvar

Han har registrert de finske dopingskandalene i ski-VM, og tror slett ikke norsk fotball er forskånet for juksemakere.

- Doping blir bare mer og mer vanlig. Det ville være naivt å tro at det ikke skjer hos oss, sier Loe.

På Stabæks hjemmesider utdyper han synspunktene:

«Og hvorfor skulle hodet på en prestasjonsdesperat fotballspiller være annerledes skrudd sammen enn hodet på en langrennsløper, eller en vektløfter?»

Erik Loe tar opp temaet på det kommende årsmøtet i toppklubbenes interesseorganisasjon Serieforeningen.

- Dopingtestene er ikke satt i system i det hele tatt. Dette er et ansvar som gjelder oss alle. Ikke bare fotballforbundet, sier han.

- Dritt på fingrene

For Loe er det avgjørende at norsk fotball tar moraldebatten i forkant av dopingskandalene, og ikke etterpå - slik det vanligvis skjer.

«Vi skal være offensive. For vi kan være sikre på at det (dopingsakene, red.anm.) kommer om vi ikke gjør noe med det. Og konsekvensene er ikke behagelige å tenke på.»

- Akkurat som med andre merkevarer, er omdømmet det viktigste vi har, sier Loe.

Han liker slett ikke det han oppfatter som normalt norsk reaksjonsmønster når andre doper seg:

- Norge har også en del dritt på fingrene. Det er ikke noe i det norske lynnet som tilsier at vi ikke doper oss. Men skinnhelligheten vår kommer veldig fort til syne.