SMERTEFULLT: Edvald Boasson Hagen vant denne etappen under Tour of Oman i februar, men siden mars har 23-åringen slitt med en akillesskade.  Foto: SCANPIX/REUTERS/Jacky Naegelen
SMERTEFULLT: Edvald Boasson Hagen vant denne etappen under Tour of Oman i februar, men siden mars har 23-åringen slitt med en akillesskade. Foto: SCANPIX/REUTERS/Jacky NaegelenVis mer

Frykter Edvalds skade kan bli kronisk

Tour de France fortsatt i fare for Boasson Hagen.

||| (Dagbladet): Edvald Boasson Hagen har tatt voldsomme skritt på kort tid i sykkelsporten. I fjor fortsatte han der han slapp i 2008, og syklet seg inn i den aller ypperste verdenseliten.

Denne sesongen har imidlertid vært et langt tristere kapittel.

For etter å ha vunnet den avsluttende etappen i Tirreno-Adriatico, har Edvald fått store problemer med en vond akilleshæl.

I går feiret han bursdag på nasjonaldagen, vel vitende om at Tour de France kan gå fløyten.

Kan bli kronisk
Treneren hans, Bergens-mannen Fredrik Mohn, sier til Dagbladet at det viktigste nå er helsa til den nybakte 23-åringen — og ikke på liv og død delta i Tour de Francestarten i Rotterdam 3. juli.

— For min del er Edvalds helse det viktigste, så jeg er opptatt av at vi tar dette steg for steg, sier Mohn til Dagbladet.

Team Sky-syklisten har trent to rolige økter om dagen de siste ukene. Frykten er at skaden forverres når Edvald begynner å ta i.

— Vi er redde for at han river opp skaden når han begynner å ta i.

— Edvald er ung og har en lang karriere foran seg. Og hvis han tar i for tidlig nå, og ødelegger seg skikkelig, så risikerer vi at dette blir et kronisk problem, sier Mohn.

Kulda får skylda
Treneren tror det er kombinasjonen feil sittestilling, kulde og trange sykkelsko som skal ha skylda for skaden.

— Det var skikkelig kjølig da akillesproblemene dukket opp under Tirreno-Adriatico, og det var også kjølig under Milano- Sanremo da skaden ble forverret, sier han.

Lars Kolsrud, som er lege i Olympiatoppen og har jobbet mye med syklister, forteller at akillesskader er uvanlige i sykkelsporten

— En skade i akillessenen kan innebære en skade i selve senen eller i vevet rundt. Dette er en er svært uvanlig skaden for syklister, sier han til Dagbladet.

— Er du enig med Mohn i at problemet kan bli kronisk?

— Ja, vi sier vanligvis at en skade som dette er kronisk etter tre måneder. Når det er sagt, så blir det ikke noe livsvarig. Som oftest kan akillesskader opereres.

Gir opp poengtrøya
— Hvor lenge må Edvald belage seg på å være ute hvis operasjon er eneste utvei?

— Det kommer an på hva man finner når man åpner opp. Hvis det for eksempel bare er et kar, så kan man være tilbake i trening samme ettermiddag. Men hvis problemet er inni selve senen, tar det gjerne seks til ti uker.

Som Dagbladet skrev onsdag i forrige uke, har Edvald allerede gitt opp å kjempe om den grønne poengtrøya i Tour de France. Til det er treningsgrunnlaget for tynt.

Verre er det at det spøker for hele Tour-deltakelsen.

Edvald skal etter planen gjennomføre en test denne uka, for å bestemme om han skal satse på å kunne delta.

Hvis alt fungerer, er planen å sykle Bayern Rundfahrt fra 26. mai og Tour de Luxembourg fra 2. juni.