IKKE FORNØYD: Stian Bjermeland, trener for Lillestrøm Topphåndball, er ikke veldig fornøyd med innsatsen til Elverum i den nest siste serierunden. Foto: Frank Andersen
IKKE FORNØYD: Stian Bjermeland, trener for Lillestrøm Topphåndball, er ikke veldig fornøyd med innsatsen til Elverum i den nest siste serierunden. Foto: Frank AndersenVis mer

Håndball:

Frykter for eliteserieplassen etter motstanderens taktikk: - Helt på trynet

Stian Bjermeland i Lillestrøm topphåndball frykter for plassen.

SISTE: Lillestrøm-trener Stian Bjermeland sier til TV 2 at de kommer til å anmelde episoden. Styreleder Elin Østby sier derimot til Dagbladet at klubben ikke har bestemt seg for om de kommer til å anmelde forholdet.

(Dagbladet): Søndag kveld ble den nest siste runden av årets eliteserie for menn i håndball spilt. I en av kampene møttes Elverum og Lillestrøm Topphåndball (LTH), der Elverum var klare som seriemestere allerede før kampen, mens Lillestrøm håpet å kunne ta poeng i kampen om å berge plassen til neste sesong.

Det endte med 30-22-tap for gjestende Lillestrøm, og hjemmelaget tok etter kampen i mot beviset på at de er seriemestere sesongen 2016/2017.

Men det var altså noe helt annet som stjal oppmerksomheten etter kampen. For Elverum-trener Michael Apelgren innrømmet i timene etter kampen at han sørget for at fire av hans spillere pådro seg rødt kort, og at de dermed må stå over den siste serierunden mot Halden.

- Jeg har ingen god følelse, sier Apelgren til Dagbladet, men legger også til at han står for det som er gjort.

Norges Håndballforbund (NHF) skriver i en pressemelding at de ser alvorlig på påstandene om at Elverum skal ha pådratt seg røde kort med vilje.

Forbundet skriver videre at de kommer til å ta kontakt med de forskjellige partene. NHF ønsker ikke å kommentere saken ytterligere mens den er til behandling.

Bakgrunnen for de mange utvisningene skyldes ifølge Apelgren regelverket, som gjør at røde kort fra tidligere i sesongen ikke forsvinner før sluttspillet.

Derfor ville Elverum at fire av deres beste spillere skulle stå over onsdagens kamp mot Halden - ikke en av sluttspillkampene.

Frykter for plassen

Men det er ikke bare Apelgren som har en dårlig følelse etter kampen. Lillestrøm-trener Stian Bjermeland er ikke glad, søndag kveld.

Han forteller at de hadde kontroll på hvem som hadde røde kort fra før av, og synes at det begynte å se mistenkelig ut en stund ut i andre omgang.

- Det blir helt på trynet når det blir såpass tydelig og det er så mange spillere. En ting er at regelen er litt teit, men dette ble for dumt. Vi kunne kanskje dratt fordel av det, men det her eskalerte da de fikk grep om kampen, forteller Bjermeland til Dagbladet.

Nå frykter håndballtreneren at denne kampen vil få en direkte konsekvens når Grundigligaen avgjøres førstkommende onsdag. For Elverum møter Halden med fire av sine beste spillere borte, et lag Lillestrøm kan ta igjen på tabellen dersom de vinner mot serietoer Bækkelaget.

- De er uten sine fire beste spillere, og må spille uten venstreback og med et tynt forsvar, sier Bjermeland oppgitt.

- En parodi

I håndballmiljøet ristes det oppgitt på hodene blant mange, ettersom de mener det er klare brudd på fair play. Det gjør også Bjermeland.

- Det er vanskelig å si om det kan komme noen straff her. De har jo ikke brutt noen skrevne regler. Men de har brutt noe som er et ganske viktig prinsipp for håndballforbundet og idrettsforbundet: fair play. Hva reaksjonene på dette blir er vanskelig å spå.

Etter kampen skulle Elverum som nevnt feire seg selv som seriemestere. Derfor mener Bjermeland at Elverum kunne droppet de røde kortene.

- Det ble en parodi av en kamp. De burde holdt seg for gode for det.

- Problemet er regelverket

Elverums hovedtrener Michael Apelgren sitter søndag kveld med en dårlig følelse i kroppen, selv om han også mener han har sitt på det rene.

- Vi følte vi hadde gjort jobben vår og vunnet kampen. Jeg mener at min jobb som trener er å maksimere våre muligheter for sluttspillet. Problemet er regelverket, forteller Apelgren til Dagbladet.

Han synes det var vanskelig å ta beslutningen, og mener han fort kunne angret på å ikke ha gjort det, dersom han lot spillerne spille som vanlig i kampen mot Lillestrøm.

- Vi kunne kanskje mistet en veldig viktig sluttspillkamp dersom vi ikke hadde gjort dette, sier Apelgren.

Vil gå «all in» mot Halden

Etter at kampen ble blåst av, skjønner treneren hvorfor mange reagerer. Han står for det han har gjort, og skylder på regelverket for situasjonen laget havnet i i dag. Likevel trekker han fram at laget faktisk vant.

- Vi vinner med åtte mål i dag, og vi gjør jobben vår. Jeg hadde skjønt kritikken mer dersom vi tapte.

Trenerkollega Bjermeland mente at dette kunne bli fordel Halden, og at det da kunne få en direkte konsekvens for Lillestrøms mulige eliteseriespill. Det mener ikke Apelgren.

- Vi skal gå «all in» på onsdag mot Halden. På grunn av omstendighetene er vi ekstra sugne på å vinne. Det kan fort bli et enda bedre Elverum som spiller kamp på onsdag, sier Elverum-treneren.

Han forteller at det i søndagens kamp manglet tre nøkkelspillere. Disse tre vil være tilbake mot Halden på onsdag.

- Vi kommer til å ha et minst like bra lag. I tillegg fikk jo faktisk Lillestrøm spille med en mann mer i totalt 22 minutter. Så Halden får nok en tøffere kamp enn hva Lillestrøm fikk i dag.