VM i Qatar

Frykter for framtida

Aktivister fortviler etter VM-markeringer.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

STØTTER: Belgiske supportere støtter One Love-kampanjen fra tribunen i Qatar. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB
STØTTER: Belgiske supportere støtter One Love-kampanjen fra tribunen i Qatar. Foto: AP Photo/Martin Meissner/NTB Vis mer
Publisert

Alt om VM

Under VM i Qatar har det vært en rekke markeringer for å støtte skeives rettigheter i landet hvor homofili er kriminalisert.

Men LGBTQ+ -personer i regionen frykter at den vestlige solidariteten gjør mer skade enn nytte. Det melder nyhetsbyrået AFP som har intervjuet flere anonyme aktivister.

- Ingen har spurt

Ifølge dem har markeringene utløst en strøm av homofobi.

- Det er ikke hyggelig å leve i skyggen, men det er heller ikke hyggelig å være i rampelyset, forklarer en 32 år gammel entreprenør fra Bahrain som bor i Qatar til nyhetsbyrået.

FREKK: Den Colombianske popstjernen Maluma forlot nylig et intervju på direktesendt TV etter spørsmål om menneskerettigheter i Qatar. Vis mer

En annen påpeker at snart er verdensmesterskapet over. Da vil både Fifa og fotballsupportere dra hjem, mens de selv blir igjen.

- Ingen i LGBTQ+ -miljøet har blitt spurt om vår holdning til hva regnbueflagget kan gjøre. Jeg er bekymret for framtida, forteller en annen.

- Sensitivt

Qatar-forsker ved Universitetet i Oslo, Charlotte Lysa, sier til Dagbladet at Qatar trolig regnet med at det ville komme noen markeringer rundt homofiles rettigheter.

- De som løper den største risikoen er nok ikke de som kommer til VM, men lokale og migrantarbeidere som bor i Qatar, sier Lysa.

HAALAND: Det er ikke lett å være ute blant folk for Erling Braut Haaland om dagen, da må til og med andre fotballspillere steppe inn som «livvakt». Vis mer

- LHBTQ+ er mer sensitivt på samfunnsnivå enn politisk. Diskusjonen blir sett på som noe som kommer utenfra og blir påtvunget. Det er noe man holder på med i Europa, så lenge det er sånn har nok ikke markeringene så mye å si for Qatar. Det er mye vanskeligere å akseptere at det eksisterer skeive i det qatarske samfunnet, fortsetter hun.

Flere markeringer

Ni av nasjonene som deltar i VM ønsket å markere med et One Love-kapteinsbind, men trakk seg da Fifa truet med straff.

Siden har flere politikere markert med å bruke båndet eller regnbueflagg.

Mandag stormet italienske Mario Ferri banen under kampen mellom Portugal og Uruguay med et regnbueflagg. Han ble arrestert, men seinere løslatt, etter hjelp fra Fifa-president Gianni Infantino, ifølge ham selv.

Hvorfor er fotbal-VM i Qatar kontroversielt? Vi skal forklare. Tekst: Jonas Giæver Video: Henrik Ljosland Kilder: Amnesty, The Guardian, Sky Sports, WorkersWelfare.qa Vis mer

- Er det noen risiko selv for de som gjør slike protester?

- Antakelig ikke for en utlending. Det er ikke helt ukjent med slike markeringer på et sportsarrangement, det vil være ugreit, men trolig noe de har kalkulert med at kan skje. Men det er en autoritær stat, det er uforutsigbart, så jeg kan ikke gå god for at det er trygt, svarer Lysa.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer