Frykter for IOCs framtid

LILLEHAMMER (Dagbladet): En irritert Gerhard Heiberg tar et kraftig oppgjør med den som prøver å sverte Lillehammer-OL. Samtidig frykter han at de mange korrupsjonsskandalene skal ødelegge den olympiske bevegelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den tidligere OL-presidenten kom med utspillet under et seminar på Lillehammer i går, der OL-folket møttes til «mimretreff» fem år etter.

- Vi var 114 medlemmer i IOC, og nå er vi under 100. Gud vet hvor det ender, men at det kommer til å falle flere lik ut av skapet er helt sikkert, sa Heiberg.
Han avslørte at det foregår en nådeløs maktkamp om å overta etter Samaranch, og at det brukes meget ufine metoder for å fremheve seg selv.

Frykter for IOCs framtid

Han fortalte også at IOC-kongressen 17. og 18. mars blir helt avgjørende for den olympiske bevegelsens framtid: Hvis det ikke blir to tredjedels flertall for å ekskludere de korrupte medlemmene, må styret og Samaranch gå av.

Heiberg er slett ikke sikker på at det blir et slikt flertall, og frykter at det kan bety slutten for den olympiske bevegelsen.
- Vi står foran de største utfordringene IOC noen gang har hatt. Vi har ikke sett slutten på det vi leser om i media hver dag. Det er meget langt fram, sier Heiberg.

Midt oppi alle korrupsjonsskandalene hevder han at Lillehammer-OL står i en enestående særstilling.

- På Lillehammer var vi rene på dette området, sier den tidligere OL-presidenten.

- Ute i verden er Lillehammer den eneste søkerbyen det ikke stilles spørsmålstegn ved. Alle ikke bare tror, men vet at det ikke skjedde noe, sier Heiberg.
- Det irriterer meg at såkalte forståsegpåere i Norge sier at det sikkert skjedde noe på Lillehammer også. Hvis man vet noe, så får man si hva det er. Hvis ikke, bør man tie stille, sier Heiberg.

Overfor Dagbladet ønsker han ikke å si noe nærmere om hvem det er han er irritert på.

Irritert

- Jeg vil ikke nevne navn, men jeg har sett noen uttale seg om at det sikkert har skjedd noe på Lillehammer også. Det irriterer meg, og jeg synes det er dumt, sier Heiberg.

Han er ikke redd for at det skal ramle lik ut av arkivskapene, når disse åpnes på Lillehammer om noen uker.
- Jeg er helt sikker på at det ikke finnes noe snusk der, sier Heiberg.

- Hva med LOOC-medarbeideren som tok imot svarte penger fra Sverige?

- Det er en sak vi ordnet opp i da den kom fram etter OL. Den sier ingenting om kulturen i LOOC. Sett i forhold til de store beløpene som var i omløp, er det overraskende at det ikke dukket opp flere slike episoder, sier Gerhard Heiberg.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer