Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykter for løpernes sikkerhet under VM i Falun

Landslagstrener Trond Nystad irritert på arrangørene.

FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Landslagstrener Trond Nystad. Foto: Bjørn Langsem
FRYKTER FOR SIKKERHETEN: Landslagstrener Trond Nystad. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

BEITOSTØLEN (Expressen/Dagbladet): Det norske landslaget frykter for sikkerheten til sine stjerner under VM i Falun i februar.

De vil at arrangørene skal garantere for at Therese Johaug, Marit Bjørgen, Petter Northiug og de andre skal kunne bevege seg fritt - og trygt - mellom hotellet og skistadion på en gangvei. Slik det er lagt opp nå, må løperne dele denne gangveien med publikum.

- Det skjer mange utrivelige saker i verden i dag. Og det ville være tungt om VM ble rammet av en episoden vi ikke vil oppleve, sier herretrener Trond Nystad.

Bor rett ved Under VM vil både det norske, svenske og sveitsiske laget bo på Hotel Scandic, et drøyt steikast fra Lugnet. Dette er et hotell de norske utøverne liker, og kjenner godt. De bor alltid der under de årlige verdenscupene i Falun.

I og med at avstanden er så kort til løypene, gjør at løperne liker å jogge bort. Det ønsker de også å gjøre under VM. Da er det ventet 35000 tilskuere daglig. Publikum skal ogsaå ha tilgang til denne gangveien, noe Nystad misliker sterkt.

- Dette er noe arrangørene må ta på alvor. De aktive må få konsentrere seg om å gå på ski, ikke fly unna publikum, sier han.

Minner om Northug - Men er dette da alvorlig?

- Ja, det kan bli en veldig skremmende opplevelse for utøverne om store grupper med mennesker kommer for nær.

- Hva er det verste som kan skje?

- Det vet man jo ikke på forhånd. Men det finnes alltid gale mennesker som begår gale handlinger.

Nystad minner om hva som hendte under verdenscup-sprinten i Stockholm for noen år siden:

- Vi husker jo hva som hendte rundt Petter Northug for noen år siden når det oppsto et trusselbilde mot ham i Stockholm. Noe slikt trenger vi ikke oppleve igjen.

Bjørgen bekymret Også Marit Bjørgen kjenner til problemet.

- Det kan bli en utfordring å ta seg til og fra stadion, sier hun.

- Har du blitt stoppet av publikum der tidligere år?

- Ja, det har hendt.

- Har det vært guffent?

- Nei, ikke da. Du er jo selv såpass avslappet den siste helgen i verdenscupen at du ikke bryr deg så mye om en beruset person kommer fram til deg.

- Men du vil gjerne slippe det under VM?

- Ja. Da kommer jeg til å ha fullt fokus på konkurransene, og vil ikke bli forstyrret av noe som kan ta bort det fokuset.

Har tatt kontakt Ifølge Trond Nystad har Skiforbundet tatt kontakt med arrangørene og bedt de sikre en sikker passasje for løperne, men foreløpig uten å få noe svar.

Også det svenske landslagsapparatet skal ha reagert og kjenner til problemet - uten å ha funnet noen løsning.

Arrangørene tilbyr løperne busstransport til stadion, men den kommer trolig til å bruke mye mer tid enn løperne ville gjort om de jogget langs gangstien.

Bussen må ta en omvei, og risikerer å havne i trafikkaos og kø.

- Jeg regner med at de fleste løperne som bor på Scandic velger gangveien, sier Tommy Höglund, sportssjef for Falun-VM.

- Og da finnes det en risiko for at de kan bli antastet av berusede tilskuere?

- Den risikoen finnes.

- Og da kan dere ikke garantere utøvernes sikkerhet?

- Vi har krav om å tilby transport hver dag, og det gjør vi. Men da kreves det at løperne velger å ta bussen framfor å gå eller jogge.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling