Sommer-OL

Frykter for sin egen sikkerhet

En hviterussisk OL-løper ble forsøkt sendt tilbake til hjemlandet mot sin egen vilje, etter uttalelser hun kom med på sosiale medier.

IOC: Den hviterussiske sprinteren Kristina Timanovskaja skal ha blitt forsøkt flydd hjem fra Tokyo imot sin vilje, i et innlegg på sosiale medier spør hun IOC om hjelp. Video: AP, NTB Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

Den hviterussiske sprinteren Kristina Timanovskaja skal ha blitt forsøkt flydd hjem fra Tokyo imot sin vilje. Det melder flere medier.

– Jeg tror jeg er trygg, jeg er med politiet, skal hun ha sagt ifølge en fotograf fra Reuters.

Hviterusseren skulle løpe 200 meter natt til mandag norsk tid, men befinner seg nå i politiets lokaler på Haneda flyplass i Tokyo.

Til Reuters sier hun at hun ikke kommer til å returnere til Hviterussland.

Hun skulle også løpe 4 x 400 meter stafett på torsdag, noe hun viste sterk misnøye til på Instagram. Hun skal ha bli satt opp som utøver av sin trener, uten at hun visste om det selv.

100 METER: Her representerer Tsimanouskaya hjemlandet sitt under 100 meteren for damene fredag. Foto: Martin Meissner / AP
100 METER: Her representerer Tsimanouskaya hjemlandet sitt under 100 meteren for damene fredag. Foto: Martin Meissner / AP Vis mer

- Flere av jentene fløy ikke ned hit for å konkurrere i stafetten, fordi de ikke hadde tatt nok dopingtester, sa hun til Reuters.

I etterkant av uttalelsene på sosiale medier, skal Kristina Timanovskaja ha blitt fjernet fra de siste øvelsene etter ordre fra høyere hold.

Trenerstabben skal ha møtt opp på rommet hennes og bedt henne pakke sakene sine og tatt henne med på flyplassen, ifølge BBC.

Den hviterussiske olympiske komité hevder at hun blir sendt hjem på grunn av hennes emosjonelle og psykologiske tilstand, melder Sky News.

Menneskerettighetsaktivist og politiker Svetlana Tikhanovskaja, skriver på Twitter at hun er glad for at Den internasjonale olympiske komité handlet så raskt med å få henne i sikkerhet. Hun skriver også at Timanovskaja har rett til å fortsette i OL.

Det er også ekstremt viktig å etterforske Hviterusslands olympiske komité sine brudd på idrettsutøvernes rettigheter, avslutter hun.

Tsjekkias utenriksminister Jakub Kulhanek skriver på Twitter at Tsjekkia står klar til å motta Timanovskaja.

- Jeg anser situasjonen rundt den hviterussiske sprinteren Kristina Timanovskaja som skandaløs. Tsjekkia er klar til å hjelpe. Sammen med statsminister Andrej Babis og innenriksminister Jan Hamacek vil vi tilby henne visum for å komme inn i Tsjekkia slik at hun kan søke om internasjonal beskyttelse hos oss. Vår ambassade i Tokyo er også klar til å hjelpe, står det i tweeten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer