Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykter for Tour-starten til Boasson Hagen

Nordmannen har fått påvist helvetesild åtte dager før rittet.

PÅ MEDISINER: Edvald Boasson Hagen tar medisin mot helvetesild. Nordmannen oppdaget et utslett på ryggen under NM denne uka.Foto: SCANPIX/AP/Laurent Cipriani
PÅ MEDISINER: Edvald Boasson Hagen tar medisin mot helvetesild. Nordmannen oppdaget et utslett på ryggen under NM denne uka.Foto: SCANPIX/AP/Laurent Cipriani Vis mer

(Dagbladet): Team Sky-rytter Edvald Boasson Hagen har fått påvist utslettssykdommen helvetesild, melder manager Birger Hungerholdt i en pressemelding

Ifølge manageren kan Tour de France-starten om åtte dager stå i fare for det norske håpet.

- Han skal gå en uke på tablettkur, og det er absolutt grunn til å være bekymret. Det er jo bare å gå inn på nettet og lese om sykdommen. Men det er noen som slipper heldig unna, og andre ikke, sier Hungerholdt til Dagbladet.

- Man kan ikke ta noen sjanser. Edvald føler seg helt fin, men disse utslettene fra i går hadde blitt til små blemmer i dag, i henhold til sykdomsutviklingen. Det er i det minste gunstig at man har kommet i gang med medisinering tidlig, sier Hungerholdt.

Team Sky underrettet
Boasson Hagen oppdaget et utslett på ryggen etter sin femte NM-seier på rad i går, og spurte legen på Olympiatoppen da han var innom for massasje i dag. Da fikk han diagnosen.

- Det er ofte tilfeldigheter som gjør at man oppdager sånt, sier manageren hans.

Om åtte dager starter altså Tour de France. I vanlige internasjonale løp må rytterne meldes inn klare dagen før start. Hungerholdt har jevnlig kontakt med Team Sky-teamet.

- De sier det samme som legen, at han må gjøre akkurat som han har gitt beskjed om. Holde seg 100 prosent rolig. Det er absolutt ikke ideelt, sier han.

Treneren beroliger
Det var VG Nett som først meldte om sykdommen, som altså i noen tilfeller kan være alvorlig.

Boasson Hagens personlige trener beroliger imidlertid de som frykter det er så ille at Tour de France-starten om åtte dager kan ryke.

- Det er ikke noe verre enn at han har fått en medisin han skal ta i fire-fem dager, slik at han blir klar igjen. Vi tror ikke Tour-starten er i fare, men det er derfor han ofrer søndagens fellesstart i NM, slik at han skal klare seg, sier Fredrik Mohn til Dagbladet.

Boasson Hagen syklet med symptomene da han tok sitt femte NM-gull på rad i går, og er optimistisk med tanke på eventyret i Frankrike.

- Vi er så optimistiske som vi kan være. Blir vi pessimistiske, er det i hvert fall større fare for at han blir syk, sier Fredrik Mohn.

- Hva betyr det for Edvald å ikke kunne trene så nærme Tour-starten?

- Det blir ingen større greier. Forhindrer vi at dette blir en sykdom som setter ham mer tilbake, så er jo grunnjobben allerede gjort i prinsippet. Det blir ingen hokuspokus med det, men ting blir jo litt forandret om han får en eller to dager til med sykdom. Vi kan jo ikke gjøre noe mer med det, sier Mohn.

- Når det gjelder sykdom kan man aldri vite, sier han.

Lege tror på Tour-start
Ifølge nhi.no er helvetesild er et smertefullt utslett som forårsakes av vannkoppeviruset, varicella-zoster virus (VZV).

Sykdommen starter med lette allmennsymptomer som hodepine, lysskyhet og sykdomsfølelse i noen dager. Deretter merker man ubehag i et avgrenset hudområde i form av kløe, prikking, sviing og smerter.

I løpet av ca. 3-6 dager kan det komme et utslett med små blemmer i det smertefulle området. Etter hvert kan blemmene bli fylt med puss, og det kan blø litt inne i blemmene.

Smertene varierer mye fra person til person, men kan bli meget sterke. Som oftest når smertene sitt maksimum i løpet av en uke, for deretter å dabbe av, men dette varierer også, står det i pasienthåndboka.

Olympiatoppens sjefslege Lars Engebretsen sier til VG Nett at helvetesild neppe stopper Boasson Hagens tur til Frankrike.

- Det må behandles, men man kan bli frisk ganske raskt. Jeg tror ikke det er noen fare for Edvalds Tour de France-deltakelse, sier Engebretsen, og legger til at nordmannen kan sykle med sykdommen, som vil gå over av seg selv når man er på medisiner.

Status tirsdag
Fredrik Mohn sier til Dagbladet at Edvald Boasson Hagen ikke merker smerter i dag.

Teamet rundt nordmannen vil nå avvente og se om 24-åringen viser tilstrekkelig tegn til bedring de nærmeste dagene, og vil gjøre opp ny status førstkommende tirsdag.

Sykdommen føyer seg inn i rekken av mye trøbbel Team Sky-rytteren kunne klart seg uten de siste årene. I fjor slet han med en vond akilles, mens ribbeinsbrudd satte ham ut av spill i store deler av denne våren.

PS! Kurt Asle Arvesen er førstereserve i Team Sky-laget, og får plassen dersom Edvald Boasson Hagen må trekke seg.