Frykter forgubbing

BEITOSTØLEN: Sjefene i det internasjonale skiforbundet (FIS) er bekymret over forgubbingen i langrennssporten. En undersøkelse viser at gjennomsnittsalderen for v-cupvinnere har økt fra 25,3 år i 1990, til 30,9 år i 2000.

- Dette er en skummel utvikling. Det blir vanskeligere å motivere unge skiløpere til å stå på, når man ser at man må være over tretti år for å vinne, sier sjefen for FIS' langrennsavdeling, Bengt Erik Bengtsson, til Dagbladet.

Langrenn skiller seg vesentlig fra de andre nordiske grenene. I hopp har gjennomsnittsalderen for alle v-cupvinnere bare gått opp med ett år. I kombinert har snittalderen vært stabil.

Bengtsson er en av dem som har jobbet sterkest for de nye øvelsene i langrenn. Sånn som sprint og fellesstart. Han tror de kan være med på å få unge løpere opp og fram i langrennslyset.

Nye ansikter

- En av hovedårsaken bak å innføre sprint, var å få fram nye ansikter. Vi innførte ikke det på OL-programmet for at de gamle, etablerte løperne skulle plusse nye gullmedaljer til samlingen sin, tordner Bengtsson.

Han bryr seg ikke om at de etablerte løperne er skeptiske til nyvinningene. At profilerte løpere som Thomas Alsgaard og svenske Pär Elofsson vurdere å boikotte sprintløp, og uttaler seg negativt om nyvinningene, bryr han seg ikke om.

- Det kan aldri bekymre FIS at vi faktisk lager attraktive arrangementer i langrenn.

Uvitenhet

Det er norske Odd Martinsen som leder den politisk valgte langrennskomiteen i FIS. Han har fått mye kjeft av norske løpere fordi han har vært med på å innføre sprintlangrenn i verdenscupen. Han tror mye av skepsisen til nyvinningene i langrenn blant de etablerte løperne ligger i uvitenhet om hvordan prosessene i FIS fungerer.

- Jeg blir oppfatta som radikal. Hadde folk hørt alt som har blitt sagt på møter i FIS, så ville de sagt at jeg var konservativ, sier Martinsen til Dagbladet.

- Men er ikke dette med snittalderen i langrenn så enkelt at den er proposjonal med alderen til suverene Bjørn Dæhlie?

- Jo, det er sikkert ingen dum tanke. Det kan jo være så enkelt.

IKKE KJAPPE:</B>Harri Kiervesniemi er eldstemann i v-cup-sirkuset. Både han og Thomas Alsgaard kan styre seg for spintkonkurranse i v-cupen. Harri er sterkt med på å forgubbe langrennseliten.