Frykter fortsatt fotballterror

Manchester United sa først at de ikke hadde hørt noe om truslene mot Old Trafford. Nå ransaker politiet personer og biler ved banen.

(Dagbladet.no): Ifølge flere britiske aviser hadde terrorister tenkt å slå til mot den engelske klubbens hjemmebane under toppoppgjøret mot Liverpool til helga, der Ole Gunnar Solskjær, John Arne Riise og 67 000 tilskuere ville være til stede.

Avisa Manchester Evening News skriver at det trolig skulle brukes kjemiske våpen, og at titusenvis av mennesker ville blitt rammet av angrepet.

Politiet har hele tida sagt at de ikke vil kommentere opplysningene om terrorangrepet, som virket for brutalt til å være sant. Flere begynte også å tvile på om informasjonen kunne være sann, da Manchester United benektet at Old Trafford var utpekt som terrormål. Klubbens talsmann Phil Townsend sa tidligere i dag at de ikke hadde fått noen advarsler fra politiet om at et slikt angrep var planlagt.

Men klokka 16.01 lokal tid i dag sendte klubben ut en pressemelding, der det går tydelig fram at de nå er varslet om terrortruslene. Og de tar informasjonen svært alvorlig.

Skjerper sikkerheten

- Etter samtaler med politiet i Manchester, har vi besluttet å innføre ekstra sikkerhetskontroller. Tilskuerne blir bedt om ikke å medbringe sekker til kampen, og ankomme i god tid før kampstart, skriver Manchester United i pressemeldingen.

- Vi vil også oppfordre alle tilskuerne til å være ekstra oppmerksomme. Vennligst rapporter alt du mener kan være mistenkelig.

Manchester United møter Charlton i Premier League i kveld. Politiet i Manchester har allerede begynt å kontrollere biler og tilskuere utenfor banen.

Politiet i Manchester arresterte i går seks menn og en kvinne i Manchester, mens tre andre menn ble pågrepet i Staffordshire, South Yorkshire og i West Midlands. Alle ti er irakere med kurdisk bakgrunn eller nordafrikanere. De skal ha tilknytning til ekstreme islamistiske grupper.

Og alle ti hadde billett til kampen mellom Manchester United og Liverpool, der det var ventet 67 000 tilskuere.

Blir avhørt

Britisk politi bekrefter at det har vært en aksjon som kan knyttes til terrortrusler, men vil ikke utdype hva slags trusler det er snakk om.

- Dette er del av en løpende etterforskning, som har pågått og en stund og som vi vil fortsette med i framtida. Dette er den første aksjonen som offentligheten har fått rede på, men ikke noe kan leses ut av det, sier assisterende politisjef Dave Whatton til det britiske nyhetsbyrået PA.

- De pågrepne er i vår varetekt, og vil bli avhørt som en del av den løpende etterforskningen. Jeg vet at det har vært spekulasjoner om mulige terrormål. Men som ved alle anti-terroroperasjoner, vi kommer verken til å bekrefte eller benekte hva som var målene for aksjonen, sier Whatton.

KONTROLLERER: Politiet sjekker biler og personer utenfor Uniteds hjemmebane.
MYE POLITI: Store politistyrker holder vakt ved Old Trafford i kveld.
OVERSIKT: Også ridende politi patruljerer utenfor banen.
JERNRING: Det er svært mange sikkerhetsvakter og politifolk til stede.
<B>RANSAKES: Denne kvinnen tar sikkerhetskontrollen med et smil.