Frykter friidretten dør

Norsk friidrett dør som følge av egodyrkingen John Ertzgaard og de andre friidrettsutøverne avslører når de truer med å bryte med forbundet. Det mener idrettspresident Kjell O. Kran og sponsorkongen Jacob Lund.

Dagbladet skrev i går om topputøvernes sportslige og økonomiske misnøye med Friidrettsforbundet. Flere - blant andre John Ertzgaard og Marius Bakken - vurderer å satse videre utenfor landslaget. Den fastlåste konflikten forverres etter det Dagbladet erfarer av det mildt sagt kjølige forhandlingsklimaet mellom guttas manager Ståle Jan Frøynes og idrettssjef Per Øyvind Mørk i friidrettsforbundet.

I dag møtes Frøynes og toppidrettssjef Bjørge Stensbøl i et forsøk på å løse flokene. Med seg til møtet tar de idrettspresidentens advarsel:

- De utøverne som vil bryte med forbundene sine, tar knekken på sin egen idrett, sier Kran til Dagbladet.

Kran er svært kritisk til at stadig flere idrettsutøvere vil bryte med forbundenes sponsoropplegg.

- Helt håpløst, sier han.

- Er det som skjer i Idretts-Norge symptomatisk for en generell samfunnsutvikling, der egoismen er mer framtredende, og individet satt i fokus?

- Ja, man ser jo denne trenden overalt. Men utøverne må huske at de kommer fra forbundsaktivitet. Hvis de da velger å bryte ut i voksen alder, så er de med på å skade sin egen idrett på lang sikt.

Svarer Kran.

Krever samtale

På vegne av DnB/Vital forvalter Jacob Lund et sponsorbudsjett på 40- 50 millioner kroner. Han er nær ved å inngå sponsoravtale med friidrettsforbundet, men visste ingenting om utbrytertrusselen før Dagbladet ringte:

- Nei, dette kjenner jeg ikke til.

- Betyr det noe for samarbeidet?

- Ja, det gjør det. Jeg må nå ta en samtale med forbundet om dette.

Som Kran frykter Lund konsekvensen av utøvernes utbrytertrang.

- Jeg ser en trend til større og større egoisme blant idrettsutøvere, og mindre solidaritetstenkning, sier han.

Houdini-drømmer

Lund tror ikke utøverne skjønner at Houdini-drømmene kan føre til sponsorflukt.

- Hvis det blir slik i framtida at hver utøver driver sitt eget AS, så river det ned grunnlaget for den store satsingen næringslivet legger i forbundene i dag, sier Lund.

For Lund er det uaktuelt å satse penger på en «utbrytergruppe». Han ønsker å sette knallharde krav til de forbundene DnB/Vital skal sponse.

Alle utøverne må være med. Ellers blir det ikke penger.

ADVARER: Kjell O. Kran frykter at friidretten dør om utøvere bryter med sitt eget forbund.