Frykter håndballen ryker fra OL-programmet

Om IHF-presidenten får fortsette.

KONTROVERSIELL: Hassan Moustafa er en kontroversiell håndballpresident, men de fleste tror likevel han får fortsette som IHF-sjef. Foto: EPA
KONTROVERSIELL: Hassan Moustafa er en kontroversiell håndballpresident, men de fleste tror likevel han får fortsette som IHF-sjef. Foto: EPAVis mer

|||(Dagbladet.no) I morgen er det valg i Det internasjonale håndballforbundet (IHF) og mange delegater kjemper nå en intens kamp for å sanke nok stemmer til sittende president Hassan Moustafas motkandidat.

Egypteren er svært kontroversiell i håndballmiljøet - og motkandidat Jean Kaiser går så langt at han sier han frykter for håndballens framtid om Mourstafa får fortsette.

- Da kan det hende håndballen i 2016 ikke lenger har olympisk status. Dette har blitt diskutert og jeg er sikker på at det vil bli diskutert igjen om han fortsetter, sier Kaiser til Associated Press.

Dommerskandale
Det er ikke bare europeisk håndball som har slitt med korrupte dommere. Moustafa skal selv ha vært involvert i en dommerskandale i forbindelse med den asiatiske OL-kvalifiseringen til Beijing. Han er også mistenkt for økonomisk triksing og for uregelmessig involvering i IHFs antidopingprogram.

Kaiser mener at IHFs rykte i den olympiske bevegelsen og verdens antidopingbyrå (WADA) har blitt skadet i løpet av den sittende presidentens niårsperiode. Moustafa selv benekter enhver befatning med anklagene og 64-åringen går for en ny fireårsperiode under valget på hjemmebane i Kairo.

Motstanderne frykter at Moustafa skal kjøpe seg stemmer under valget - og de mener derfor at det er bortimot utenkelig at Kaiser skal klare å sanke nok stemmer.

Egypteren kommer trolig til å få mesteparten av stemmene fra andre kontinenter enn Europa - og ved tidligere anledninger har han også fått betydelig støtte fra europeiske land.

Pensjonert bankdirektør
Kaiser er en pensjonert bankdirektør fra Luxembourg - som ikke akkurat er noe håndballand. Han vil, hvis han vinner valget, gjøre store grep i IHF.

- Jeg har vært i Basel (IHF-hovedkvarteret) mange ganger, og problemet er at jeg aldri ser noen forandringer der. Ingen tar noe ansvar uten å spørre sjefen. Du holder kjeft, ellers får du sparken, sier han.

Håndballen har vært på OL-programmet siden 1936, da det var en utendørsidrett. Fra 1972-lekene i München er håndballen spilt innendørs og fire år etter ble damene også med.

Kaiser mener det vil være en katastrofe for sporten om den forsvinner fra OL-programmet.

GULLVINNER: Gro Hammerseng og de norske håndballjentene vant OL-gull i Beijing i fjor. Foto: Erik Johansen / SCANPIX
GULLVINNER: Gro Hammerseng og de norske håndballjentene vant OL-gull i Beijing i fjor. Foto: Erik Johansen / SCANPIX Vis mer