Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykter hockeyresultater med fem dommere

Introduseres i kveld.

STÅR VED SIDEN AV MÅL: De to ekstradommerne skal stå ved siden av hvert mål, for å plukke opp hendelser i feltet hoveddommeren ikke kan se. Her fra en testkamp i fjor høst. Foto: REUTERS
STÅR VED SIDEN AV MÅL: De to ekstradommerne skal stå ved siden av hvert mål, for å plukke opp hendelser i feltet hoveddommeren ikke kan se. Her fra en testkamp i fjor høst. Foto: REUTERS Vis mer

|||(Dagbladet.no) I kveld vil det være seks dommere i sving i Europa League-kampene.

Prøveprosjektet til Uefa innebærer én hoveddommer, to på linja som vanlig, en bak hvert mål og en fjerdedommer mellom trenerbenkene. Da er det ikke rom for musikk over kommunikasjonsutstyret.

Kveldens trenere synes det er greit at dette nå testes, men de er også litt skeptiske. Ikke minst siden de ikke vet så mye om hvordan dette vil fungere i praksis.

- Det er ingen som har kommet til oss og fortalt noe om dette prosjektet, så vi aner veldig lite, sier Everton-manager David Moyes ifølge BBC.

Hockeyresultater
Celtic-kaptein Gary Caldwell ble lettere overrasket da han i går ble spurt om nyvinningen til Uefa.

- Det har jeg ikke hørt om, men da bør forsvarsspillerne holde armene for seg selv, hvis det skal være seks dommere på kampen, sier Caldwell ifølge The Guardian.

Manager Tony Mowbray har kanskje glemt å fortelle spillerne om dommeroppbemanningen, for han har selv visst om prosjektet en stund. Men som Moyes vet heller ikke han så mye om hvordan dette skal settes ut i praksis. Hans største frykt er at kampene blir blåst i hjel og at det ender med hockeyresultater.

LANG HILSEREKKE: Det blir trang om plassen i midtsirkelen når alle dommerne skal hilse på spillerne. Foto: AFP
LANG HILSEREKKE: Det blir trang om plassen i midtsirkelen når alle dommerne skal hilse på spillerne. Foto: AFP Vis mer

- La oss håpe de (mållinjedommerne) ikke føler de må involvere seg for mye, jeg føler det nemlig slik med linjedommerne noen ganger. Hvis ekstradommerne griper inn blir det enten frispark til det forsvarende laget eller straffespark. Vi kan ende opp med et latterlig antall straffer, sier Celtic-manageren.

Frykter mer uenighet
Mowbray er redd for at det skal bli mye søl på dommerkjøkkenet med så mange kokker.

- Det kan bli litt inkonsekvent, hvis fem dommere alle skal forsøke å sette sitt stempel på kampen. De kan ha forskjellig syn på hva som er et frispark og ikke, hva som er en holding, sier han.

Norge har to dommersekstetter i sving i kveld, og også de er spente på hva som venter dem. Espen Berntsen og Tom Harald Hagen skal prøve seg som femte- og sjettedommer når Svein Oddvar Moen leder kampen mellom portugisiske Nacional og tyske Werder Bremen. I tillegg skal Tommy Skjerven få ekstra assistanse fra Brage Sandmoen og Ken Henry Johnsen.

- De to norske hoveddommerne som skal dømme i Europa League, Svein Oddvar Moen og Tommy Skjerven, har vært på kurs i Sveits. Vi andre har hatt en samling i Oslo der vi gikk gjennom instruksene fra Uefa med videoklipp. Vi skal stå på motsatt diagonal av den vanlige assistentdommeren, og bevege oss langs kortlinja inn til målet. Vi vil altså ha målet mellom oss og assistentdommeren. Vi skal prøve å avdekke om det skjer noe ned mot dødlinja der vi står og inne i 16-meteren om det er noe dommeren ikke ser, og om ballen er inne i mål eller ikke, sier Berntsen til Dagbladet.

- Hva gjør du hvis du ser noe?

- Vi har ikke fløyte eller flagg, men har normalt kommunikasjonsutstyr. Om jeg ser noe, skal jeg melde det til Moen umiddelbart.

- God idé
Roy Hodgson tar med seg sitt Fulham til Sofia for kamp mot CSKA i kveld. Den tidligere Viking-treneren mener ideen om to ekstra dommere er god.

SKEPTISK: Cletic-manager Tony Mowbray håper ekstradommerne klarer å styre seg. Foto: REUTERS
SKEPTISK: Cletic-manager Tony Mowbray håper ekstradommerne klarer å styre seg. Foto: REUTERS Vis mer

- I prinsippet er ideen om to par ekstra øyne god, så det blir interessant å se hvordan det går, sier han ifølge The Independent.

Fulham-ving Simon Davies støtter også prøveprosjektet, som kan bli en realitet også i EM-kvalifiseringen neste høst dersom det er vellykket.

- Vi vet alle hvor viktige avgjørelsene kan være i disse dager, enten det er i Premier League eller i Europa. Avgjørelsene kan vippe en kamp i begge retninger, så det er viktig at de er så riktige som mulig hver gang. Dette kan bare hjelpe idretten, sier Davies ifølge The Times.

Initiativtaker og Uefa-president Michel Platini er ikke i tvil om at dette kommer til å bli en suksess. Spesielt håper han å bli kvitt skuespillet i straffefeltet.

- Jeg vet at spillere kaster seg, jeg gjorde det selv. Vi gjør dette fordi vi vet at dommerne ikke kan se alt, men planen vår er at nå vil spillerne bli oppdaget, sier Platini.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling