Frykter hodet til Azar

Åtte mål på fem treningskamper, ny kontrakt og per dato førstevalg på topp i RBK. Azar Karadas (23) er endelig blitt stor. I dobbelt forstand.

LISBOA (Dagbladet): - Benfica er livredde for Azar, sier Rosenborg-trener Ola By Rise til Dagbladet. - Han er jo ikke bare stor - han hopper jo høyest og løper fortest også. Og det skal han ha for - Azar har tatt til seg mye av den rolletreningen han har fått denne vinteren.

- I riktig posisjon foran mål er han livsfarlig.

Ola By Rise gjorde tidlig Azar Karadas til et av Rosenborgs virkelige satsingsområder da fotballåret 2004 startet på Tenerife 4. januar. Mot Dynamo Kiev på La Manga sist lørdag (4- 4) fikk han betalt med tre scoringer. Og portugiserne har merket seg det - akkurat som de vet at RBK er sårbare bakover.

Og det er derfor de frykter Rosenborg-kjempen.

- Med den forlengede kontrakten på plass fikk Azar ro, sier Ola By Rise. - Nå har han ikke lenger det å tenke på. Og vi har ikke forandret personen Azar Karadas - det er fotballspilleren vi har justert.

- Han er allerede blitt bedre og jeg er sikker på at han vil utvikle seg ytterligere i løpet av sesongen hjemme i Norge.

Tillit og samtaler

Azar Karadas har dermed plassert landslagspilleren Frode Johnsen på benken. Ole By Rise setter jo ikke ut en mann som skremmer vannet av motstanderen og som har med seg tre scoringer fra den siste treningskampen mot kvalitetslaget Dynamo Kiev. Og slik er konkurransen skjerpet ytterligere på Lerkendal.

Også det vil gjøre RBK bedre.

- Akkurat nå er jeg førstevalg, ja, sier Azar Karadas til Dagbladet. - Og det skyldes en ting - jeg har fått veldig mye rolletrening i samme posisjon. Og samtidig har jeg hatt mange, lange og veldig fine samtaler med Ola By Rise.

- Det er godt å vite at man har tillit.

Kan bli gjennombruddet

Ola By Rise er den fjerde treneren Azar Karadas har på fire år. Han er den første gutten virkelig har snakket med.

- Det har ikke vært lett å være ung uten for mye spilletid, sier RBK-spissen. - Derfor har det vært viktig for meg å få vite hvilke planer Ola har med meg som fotballspiller i Rosenborg. Og det har jeg fått gjennom de samtalene vi har hatt.

- I tillegg har jeg fått spilletid som betyr tillit.

Azar Karadas vet at hans viktigste sesong som fotballspiller begynner her i Lisboa i kveld. Det har jo allerede vært en viss interesse - om enn i kategorien useriøs - fra Tore André Flos Siena. Og slikt vokser man også på når man er ung og ambisiøs.

Særlig når man vet at kvalitetene er der.

- Det er viktig å vise seg fram fra første stund, sier Azar Karadas. - Jeg er vanvittig tent på å gjøre en god kamp mot Benfica.

Ettmålstap er bra

Ola By Rise har kveldens lag klart. Det eneste han er litt usikker på er den defensive tryggheten. For Rosenborg har fram til ankomsten i Lisboa i går ettermiddag lekket som en sil. Sjøl om de har hatt fokus på det defensive.

- Etter kampen mot Dynamo Kiev ble jeg spurt om jeg kunne si noe om Benficas defensive svakheter, sier Ola By Rise. - Da svarte jeg, «Hva med oss: vi slapp jo inn fire.» Men for å være helt ærlig så er jeg ikke redd for det i kveld.

- Etter tirsdagens trening på La Manga føler jeg at vi er der vi skal være.

Ettmålstap i kveld og Rosenborg vil være godt på vei til 4- runde i UEFA-cupen. Det mener i hvert fall treneren.

- Scorer vi mål og taper med ett vil det være et veldig bra resultat, sier Ole By Rise. - Jeg vil bli veldig skuffet om vi taper med tre. Men jeg tror ikke det skjer - så godt føler jeg at jeg kjenner spillerne mine.

- Det er anledninger og arenaer som den vi skal spille på i kveld som får ut det beste i disse gutta, sier RBK-treneren.

Rosenborg stiller med følgende lag: Espen Johnsen, Christer Basma, Vidar Riseth, Erik Hoftun, Ståle Stensaas, Jan Gunnar Solli, Ørjan Berg, Fredrik Winsnes, Øyvind Storflor, Azar Karadas, Harald Brattbakk.

JUSTERT HODET: RBK-trener Ola By Rise tar godt vare på hodet til Azar Karadas. I vinter har han drevet intens rolletrening på RBKs nye førstevalg. - Vi har ikke forandret personen Azar Karadas - det er fotballspilleren vi har justert, sier han.