Frykter ikke krakk i fotballøkonomien

Ekspertene mener det går rett vei.

(Dagbladet.no) Til tross for enorme økonomiske problemer i Start og Lyn det siste året mener eksperter at styringen av norske klubber er på rett vei.

Start er bare den siste i en rekke av norske klubber som er under lupen på grunn av enorme økonomiske problemer. Nå sitter Sparebanken Sør som eier i klubben.

- Det er uheldig på lang sikt at en bank sitter som eier i en klubb. Det er ikke en banks hovedoppgave. Men på kort sikt fantes det vel ingen annen løsning. Men det bør være en mellomstasjon, sier økonomiprofessoren Arild Hervik til Dagbladet.no.

- Mer kontroll

Erik Solèr og Ernst Ravnaas skal ha tapt store summer, men uttrykte allikevel lettelse over løsningen på Sørlandet da banken gikk inn som eier.

- De fleste klubbene vil gjerne gjøre ferdig sesongen før de vil stå til ansvar for slike ting, men her fantes ikke noe annet valg, sier Hervik.

Norsk fotball har måttet tåle en del kritikk for hodeløs styring av klubbøkonomien fra flere hold. I sommer var Dagbladet i kontakt med en rekke kilder som har vært knyttet til norsk fotball på ulike vis. Tonen var nærmest enstemmig: De så med bekymring på norske klubbers økonomistyring.

Norsk Toppfotballs leder Nils Røine mener norske klubber derimot har en positiv utvikling.

EIES AV BANKEN: Sparebanken Sør har gått inn som eier av Start. Foto: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX
EIES AV BANKEN: Sparebanken Sør har gått inn som eier av Start. Foto: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX Vis mer

- Jeg er ikke enig med kritikerne. Jeg mener generelt klubbene har mer kontroll enn tidligere, sier Røine til Dagbladet.no.

Brynestad trakk seg

Han mener klubbene har kommet langt i profesjonaliseringen av styringen i alle ledd.

- Jeg mener det har blitt større bevissthet rundt lønninger og investorers rolle i norske klubber, sier Røine.

Samtidig fikk Lyn i år enorme problemer da det viste seg at Atle Brynestad ville forlate investorrollen i klubben. Etter hver har det også blitt klart at Start var nær konkurs.

- Tar dere disse eksemplene til etterretning?

- Nei, det er som i samfunnet ellers. Man løser problemene og går videre, sier Røine.

Han mener det i det store og hele er ganske likt å drive en tippeligaklubb og en bedrift, men har lagt merke til at det stort sett ikke er samsvar mellom inntekter og utgifter i Europa.

Frykter ikke krakk i fotballøkonomien

- Økonomisk doping

Redaktør Tom Staavi i Dine Penger mener de fleste klubbene lever over evne, men at de også nesten er nødt til det.

- Det foregår en slags kald krig ved hjelp av økonomisk doping i klubbøkonomien i Norge. De fleste klubbenes aksjeselskap har fått økte inntekter, men neste alle går i minus, sier Staavi til Dagbladet.no.

Han mener det er en mer proff innstilling til styringen av norske klubber i dag.

- Det har gått en lang vei fra kontrakter ble skrevet på pølsepapir til dagens situasjon, Staavi.

Han legger til hvor viktig det er for klubbene å bygge seg økonomiske buffere til dårligere tider. Det er det likevel få som kan gjøre.

- Det er viktig å ikke trekke alle over en kam. Det finnes gode ledere i toppfotballen også, sier Staavi.

Arild Hervik mener at det også er bedre styring nå enn da det var som verst rundt årtusenskiftet. Da var det krise i nesten alle klubber unntatt Rosenborg og Molde.

Selv om han ikke har tilgang til regnskapene for 2008 har han lagt merke til en del trenerskifter, sviktende publikumstall i enkelte klubber og reforhandlinger av kontrakter som gjør at han tror en del klubber kommer til å ha avvik i forhold til budsjettet.

IKKE BEKYMRET: Norsk Toppfotball-leder Nils Røine mener utviklingen er positiv.
LEVER OVER EVNE: - Det foregår en slags kald krig ved hjelp av økonomisk doping i klubbøkonomien i Norge, sier Dine Penger-redaktør Tom Staavi.
UHELDIG: Økonomiprofessor Arild Hervik mener det er uheldig om banken forblir Start-eier over lang tid.