Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykter ikke nye februar-flauser

Tro på RBK og Brann, tross Norges kollaps.

(Dagbladet.no): Forrige uke viste landslaget igjen hvor forferdelig norske lag kan spille i februar. Det lover ikke godt for denne ukas norske UEFA-cupkamper.

I morgen og på torsdag er det Brann og Rosenborg som må unngå bli slaktet av henholdsvis Everton og Fiorentina, som er nummer fire-lagene i England og Italia.

Fotballeksperter Dagbladet.no har snakket, tror at det kan gå bra - og iallfall bedre enn det gjorde for landslaget.

Nils Johan Semb

- Jeg har god tro på at det kan gå bra i hjemmekampene, tross at denne motstanden er mange hakk opp i kvalitet i forhold til det landslaget møtte, sier den tidligere landslagssjefen.

- Men jeg tror ikke noen av lagene vil bli ydmyket, tillegger han.

Begrunnelsene hans er litt forskjellige for Rosenborg og Branns del.

- Rosenborg har så mye rutine på dette, og Brann møter et Everton som sjelden spiller ut sjøl de svakeste lagene i Premier League. Samtidig har også Brann fått god forståelse av hva europacup dreier seg om etter hvert, sier Semb.

image: Frykter ikke nye februar-flauser

- Men er det mulig for klubbene å spille opp mot maksnivå nå?

- Nei, maksnivået er bedre i sesong. Men dette kan de ikke fokusere på, de må bare optimalisere mulighetene. Resignerer de på grunn av tidspunktet, blir det umulig, understreker han.

Fra sitt ståsted synes han det virker som at lagene har gjort mye riktig i oppkjøringen, med ett mulig unntak.

- Forberedelsene virker ok, men de kunne kanskje ha skaffet enda hardere matching. Brann møtte FCK og Rosenborg Sjakthar Donetsk i deres siste kamper, men enda flere motstandere på dette nivået ville vært ideelt. Men det er kanskje urealistisk for et norsk lag å få i stand flere slike treningskamper på dette tidspunktet.

Per-Mathias Høgmo

- Over to kamper er det mulig å gå videre. Jeg frykter ikke at de norske lagene skal få bank, men det blir så klart veldig tøft. De må ha flyt for å lykkes, sier toppfotballsjefen i Norges Fotballforbund.

Årsaken til at han har trua, er først og fremst at det står mer på spill enn bare avansement her og nå.

- Det har vært en veldig bevisstgjøring på at hver kamp teller for rankingen. Blir Norge rangert blant de 15 beste, får to norske lag muligheten i Champions League-kvalifisering, framhever Høgmo.

image: Frykter ikke nye februar-flauser

- Derfor er det ekstra viktig at vi har suksess, legger han til.

Fra neste sesong blir Tippeligaen trolig utvidet fra 14 til 16 lag, og i forbindelse med det mener Høgmo at det kan lønne seg å strekke varigheten av sesongen.

- Det vil være internasjonale datoer i november, februar og mars i framtida også. Derfor kan det lønne seg hvis vi får en sesong som går fra tidlig mars til sein november, argumenterer han.

Men først og fremst er han opptatt av at lagene må gjøre det beste ut av situasjonen her og nå. I likhet med Nils Johan Semb, bruker han ordet «optimalisere».

- Fokuset må til enhver tid være på å prestere best mulig ut fra forutsetningene, mener han er nøkkelen til noe sjeldent som norsk februar-suksess.

Morten Pedersen

- Ja, det er mulig å spille god fotball i februar. Spørsmålet er om lagene har lagt treningsopplegget deretter. Hvis de tar UEFA-cupen på alvor, så har de det, sier Dagbladets fotballkommentator, Morten Pedersen.

Likevel har han vanskelig for å tro at de norske lagene skal gå seirende ut etter to kamper - men han frykter samtidig ikke den ydmykelsen landslaget opplevde.

image: Frykter ikke nye februar-flauser

- Nå frykter jeg uansett ingenting innen fotball, men landslaget gikk veldig hardt ut fra start, og så orket de snart ikke mer. Hvis Brann og Rosenborg har prioritert UEFA-cupen og gjort alt for å forberede seg til kamp nå, kan de unngå en lignende kollaps, sier Pedersen.

Lagene nordmennene møter er ingen hvilke som helst. Fiorentina og Everton ligger i øyeblikket som nummer fire i henholdsvis Italia og England.

- Dette er lag norske klubber vanligvis ikke slå i august engang, så det er klart det blir vanskelig. Men ikke umulig, understreker Pedersen.

Også han mener forbedringsmulighetene for norske lag først og fremst ligger i en lengre sesong.

- Med flere lag i ligaen, og med undervarme på banene, bør det gå an å tilpasse dette litt. Samtidig er det nødvendig å se litt på globusen og forstå hvor landet ligger, mener han.

- Men norske lag har lyktes tidlig på året før også. Vålerenga spilte for eksempel 1-1 mot Newcastle i februar 2004, og i 1997 spilte Rosenborg uavgjort hjemme mot Juventus. Da var ski-VM nettopp ferdig i Trondheim, husker Pedersen.

Så gjenstår det å se om Brann og Rosenborg kan gjenta bragden midt i årets pågående skiskytter-VM ...

FIKK EN PÅ TRYNET: Erik Nevland (t.h.) og de øvrige norske landslagsspillerne fikk bank av et redusert Wales-lag forrige uke. Denne uka skal to norske klubblag opp mot atskillig tøffere motstand. Foto: PHIL NOBLE/REUTERS/SCANPIX
FIKK EN PÅ TRYNET: Erik Nevland (t.h.) og de øvrige norske landslagsspillerne fikk bank av et redusert Wales-lag forrige uke. Denne uka skal to norske klubblag opp mot atskillig tøffere motstand. Foto: PHIL NOBLE/REUTERS/SCANPIX Vis mer
VANT GENERALPRØVEN: Erik Huseklepp (t.h.) og de øvrig Brann-spillerne <a href="http://www.dagbladet.no/sport/2008/02/07/526256.html">slo FC København 1-0</a> i sin siste test før morgendagens møte med Everton, som er nummer fire i Premier League.
PER-MATHIAS HØGMO: - Over to kamper er det mulig å gå videre. Jeg frykter ikke at de norske lagene skal få bank, men det blir så klart veldig tøft, sier NFFs toppfotballsjef.
MORTEN PEDERSEN: - Ja, det er mulig å spille god fotball i februar. Spørsmålet er om lagene har lagt treningsopplegget deretter, sier Dagbladet-kommentatoren.
NILS JOHAN SEMB: - Maksnivået er bedre i sesong. Men dette kan de ikke fokusere på, de må bare optimalisere mulighetene, sier TV 2s fotballekspert Nils Johan Semb.
TAPTE GENERALPRØVEN: Steffen Iversen (t.v.) og de øvrige Rosenborg-spillerne <a href="http://www.dagbladet.no/sport/2008/02/08/526392.html">tapte 0-2 for Sjakthar Donetsk</a>. Torsdag møter de det italienske topplaget Fiorentina.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media