Frykter ikke opptøyene

Norges fotball-landslag reiser til Beograd om to snaue uker. Åge Hareide føler seg trygg på at det er smart.

(Dagbladet.no): Norge møter Serbia i privatlandskamp i Beograd 31. mars. Kvelden før spiller U21-landslaget også kamp i Beograd. Opptøyene i Kosovo, som også har spredt seg til andre deler av Serbia, har foreløpig ikke endret planene til landslaget.

- Nei, det er UD som tar seg av alle vurderingene rundt sikkerheten, sier landslagssjef Åge Hareide til Dagbladet.no.

Hareide er trygg på at det ikke er noen risiko for landslaget å reise ned. Hvis de først gjør det.

- Vi har et veldig godt forhold til forbundet der nede, og vi vet at vi blir tatt vare på når vi er der, sier Hareide.

Men han følger også med på det som skjer selv. Han vet at situasjonen kan endre seg raskt. I natt satte serbiske demonstranter fyr på en moske i Beograd. Selv om Kosovo er langt unna, kan opptøyene fort bryte ut i den serbiske hovedstaden også.

- Alle de vurderingene tar UD seg av. Vi må bare stole på dem, og de holder oss fortløpende oppdatert på situasjonen, sier Hareide.

Ingen reiseråd

I Utenriksdepartementet tar de situasjonen med stoisk ro akkurat nå.

- Jeg tror vi skal vente med en vurdering av landslagets risiko til det er litt nærmere avreisedatoen, sier pressetalsmann Karsten Klepsvik til Dagbladet.no.

Foreløpig har ikke UD vurdert det slik at det innebærer noen risiko å reise til Serbia eller Beograd. De har i hvert fall ikke utstedt noe reiseråd.

- Vi går ikke ut og advarer folk mot å reise til Beograd, og vi har ingen informasjoner om at nordmenn i Beograd er spesielt utsatt, sier Klepsvik.

Når det gjelder reiser til området, og da spesielt byer som har pågående opptøyer, mener Klepsvik folk må ta avgjørelsen selv.

- Avgjørelsen og vurderingen må folk ta i samarbeid med sine reisebyråer, sier Klepsvik.

IKKE BEKYMRET: Landslagssjefen er helt sikker på at det er trygt å dra til Beograd om de først reiser.
OPPTØYENE SPREDT TIL BEOGRAD: Politiet fikk hard medfart i nattens opptøyer i den serbiske hovedstaden.
BRANT MOSKE: De serbiske demonstrantene brant ned en moske i Beograd i natt. Om snaue to uker er det norske landslaget på plass i byen.