ØKONOMISK KRISE: På tross av et trekkplaster som Usain Bolt, er internasjonal friidrett i pengetrøbbel. Det kan bety lavere utbetalinger for utøverne i framtidige stevner. Foto: Arnt E. Folvik
ØKONOMISK KRISE: På tross av et trekkplaster som Usain Bolt, er internasjonal friidrett i pengetrøbbel. Det kan bety lavere utbetalinger for utøverne i framtidige stevner. Foto: Arnt E. FolvikVis mer

Frykter konkurs i internasjonal friidrett innen 2012

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) var et av verdens rikeste forbund med en halv milliard på bok. Nå dundrer de mot konkurs om ikke bremsene slås på.

||| (Dagbladet): Under et styremøte i IAAF i Doha tidligere denne måneden ble den økonomiske realiteten lagt på bordet: Forbundet taper enorme penger og egenkapitalen er brukt opp innen to år om det ikke bremses.

Tallene skapte sjokk og vantro hos styremedlemmene, og spesielt ble sir Sebastian Coe, visepresident i IAAF og styreformann for London-OL, sjokkert over den økonomiske virkeligheten.

Svært bekymret Også Svein Arne Hansen, president i Norges Fri-idrettsforbund, er bekymret.

— Svært bekymret faktisk. Her må det ha foregått en dårlig økonomisk styring i mange år ettersom utgiftene har vært så mye større enn inntektene. Det vitner ikke om god skjøtsel at det har tatt så lang tid før bremsene blir slått på, sier Hansen til Dagbladet.

Må kutte i premier Trolig må IAAF gå til drastiske skritt for å berge økonomien. Det snakkes allerede om å avvikle mange arbeidsplasser i hovedkontoret i Monaco, og utøvere må belage seg på langt lavere rekordbonuser og seierssjekker.

Bare i Berlin-VM sist sommer ble det utbetalt over 50 millioner kroner i bonuser til utøverne.

Også utviklingsprogrammene i Afrika og Asia står i fare.

Mistet tv-avtaleBåde finanskrisen, frafall av sentrale sponsorer særlig i Asia og det faktum at den lukrative tv-avtalen med EBU nå er utløpt, er noen
av årsakene til den økonomiske blåmandagen.

— Dette er bare trist for hele friidretten. Det viktige nå er at det tas grep og sørges for at et forbund med 220 medlemsland ikke taper penger lenger, sier Hansen til Dagbladet.

Han er selv ikke styremedlem i IAAF, men til gjengjeld visepresident i det Europeiske forbundet, og ser gjerne at Europa får mer makt også internasjonalt.

— Det er her det meste foregår. Vi har de største stevnene, mange av de største sponsorene, og de høyeste tv-tallene, sier han.

— Jeg håper at Sebastian Coe stiller til valg som president i 2011, sier Svein Arne Hansen til Dagbladet.

Må spares Ryktene sier at Coe har planer om å utfordre sittende president Lamine Diack som har styrt skuta i 11 år, men som tilsynelatende har sovet i økonomitimene de siste åra.

Også Sergej Bubka nevnes som en mulig ny IAAF-president.

Uansett er det liten tvil om at internasjonal friidrett har en enorm jobb foran seg med å få orden på økonomien.

— Utvilsomt. Det virker som det må store besparelser til de neste åra, sier Steinar Hoen til Dagbladet.

Ikke Diamond LeagueHoen er i ledersjiktet i nyskapningen Diamond League som starter i Doha i mai, men blir ikke berørt av kuttene i IAAF.

— Diamond League er en egen organisasjon som samarbeider tett med IAAF, men startpenger og bonuser til utøverne vil ikke bli berørt. De kommer ikke fra IAAF men fra internasjonale tv-avtaler, sponsorer og billettinntekter, sier Hoen til Dagbladet.

BEKYMRET: Norges friidrettspresident Svein Arne Hansen. Foto: Tommy Jacobsen
BEKYMRET: Norges friidrettspresident Svein Arne Hansen. Foto: Tommy Jacobsen Vis mer