- Frykter mer sabotasje

Dopingfrikjente Ine Wigernæs frykter flere utøvere kan bli utsatt for sabotasje på grunn av de nye dopingreglene.

- Reglene bryter viktige rettsprinsipper, sier advokat Gunnar Martin Kjenner.

I går ble det kjent at proffsyklisten Anita Valen har mottatt en mail fra en tidligere sponsor som hevder hun ble sabotert av egen lagledelse da hun testet positivt på koffein i fjor. Wigernæs, som selv er renvasket for doping, synes det er grusomt hvis dette er forklaringen på Valens positive dopingprøve.

Passe seg mer

Lyn-løperen er raskt ute med å se saken i forhold til de nye WADA-reglene, som hun frykter vil føre til mer sabotasje.

- Vår mulighet til å forklare oss er blitt kraftig innskrenket med de nye reglene. Det er ingen idrettsutøvere som skjønner det før de står midt oppe i det selv. Med de nye reglene bør man passe seg mer, sier Ine Wigernæs.

- Veien er mer åpen for dem som vil sabotere for andre, fortsetter hun.

Advokat Gunnar Martin Kjenner mener de nye reglene er uakseptable.

- De nye reglene til WADA strider mot det generelle rettsprinsippet i samfunnet; hvis en person blir tiltalt for en kriminell handling, er det påtalemyndigheten som må bevise at det foreligger skyld og at personen kan klandres for sin opptreden. Nå vil ikke lenger oppførselen til en idrettsutøver spille noen rolle. Bare det foreligger en positiv prøve, vil personen bli dømt, sier Kjenner til Dagbladet.

Kan ikke aksepteres

Valen og Ine ble frikjent fordi de ikke kunne klandres for å ha drukket kaffe før løpet. Med de nye reglene vil ikke utøverens handlinger bli vurdert i det hele tatt.

Kjenner støtter Wigernæs i at det vil bli lettere å sabotere for andre utøvere med de nye reglene.

- Ja, når det ikke lenger blir vurdert om utøverne kan klandres, så er det klart flere kan bli rammet av slike handlinger, sier advokaten.

Han reagerer sterkt fordi han mener reglene vil ramme uskyldige utøvere hardt.

- Idretten mener tydeligvis at det viktigste er at alle de skyldige blir tatt. Om uskyldige blir dømt, er visst ikke så viktig. Dette strider mot den alminnelige rettsfølelse og prinsippene vi har i alle vestlige land. Det kan vi ikke akseptere, sier Gunnar Martin Kjenner.

Han understreker at han ikke ønsker mildere regler for utøvere som doper seg.

- Jeg vil selvfølgelig at alle dopere skal tas. Men ingen uskyldige må bli dømt, sier Gunnar Martin Kjenner.

KAN BLI SABOTERT: Ine Wigernæs (t.h.) og Anita Valen ble begge frikjent fordi de ikke kunne klandres for å ha drukket kaffe, men Ine syns det er grusomt hvis sabotasje var forklaringen på Anitas positive dopingprøve. I bakgunnen står advokaten til jentene, Gunnar Martin Kjenner.