Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykter navn og startnummer kan avgjøre medaljene

Tom Hilde stoler ikke på dommerne.

TROR HAN KAN TA MEDALJE: Men Tom Hilde tror et tidlig startnummer, og et mindre navn enn de største stjernene, fort betyr noen få poeng mindre i stilkarakterer. 
Tom Hilde etter kvalifisering i hopp liten bakke i Whistler Olympic Park under OL i Vancouver 2010. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
TROR HAN KAN TA MEDALJE: Men Tom Hilde tror et tidlig startnummer, og et mindre navn enn de største stjernene, fort betyr noen få poeng mindre i stilkarakterer. Tom Hilde etter kvalifisering i hopp liten bakke i Whistler Olympic Park under OL i Vancouver 2010. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||WHISTLER (Dagbladet):  Mens Anders Jacobsen har dokumentert medaljeform på hver eneste trening i OL-bakkene i Whistler, tyder lite på at andre nordmennene kan hevde seg helt i toppen i lørdagens normalbakkerenn.

Tom Hilde går imidlertid ikke med på at han må hoppe over evne for å kunne ta medalje.

- Det må jeg absolutt ikke. Det er når du prøver å hoppe over evne at du lander på kulen. Senker jeg skuldrene litt har jeg noen flere meter inne. Med litt flaks i tillegg er det ikke en altfor stor oppgave å klatre opp på pallen, sier en offensiv Hilde til Dagbladet.

Og understreker:

- Jeg har tro på medalje, ellers ville jeg ikke vært her.

Frykter dommerne
Under dagens kvalifisering, der Anders Jacobsen sto over, var Hilde beste norske med et hopp på 103,5 meter. Ser man bort fra de 10 forhåndskvalifiserte holdt det til en 10. plass. 

Hilde jublet på sletta etter hoppet sitt - og var ikke mindre fornøyd da han stoppet opp ved den norske pressen etterpå.

- Jeg synes jeg er jævla flink, jeg. Dette er OL, det er mye nerver, men det var innmari gøy. Det er dette jeg har ventet på i fire år.

- Hvor har du mest å hente foran morgendagen?

- Jeg har mer å gå på når det gjelder frihet. Jeg kan fortsatt bli friere, selv om det har blitt mye bedre de siste to ukene, sier han.

I et normalbakkerenn blir stilkarakterene fort avgjørende ettersom det rent lengdemessig skiller lite mellom hopperne.

Om Tom Hilde skulle greie å plusse på et par meter i morgen er han fortsatt avhengig av å sette et godt nedslag - og der har han fortsatt litt å gå på.

LETER ETTER FORMEN: - Det er fantastisk mye og fantastisk lite, svarer Bjørn Einar Romøren på hvor mye som mangler for at han skal hoppe bakken ned. 
Foto: Heiko Junge / Scanpix
LETER ETTER FORMEN: - Det er fantastisk mye og fantastisk lite, svarer Bjørn Einar Romøren på hvor mye som mangler for at han skal hoppe bakken ned. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Jeg må lande mer over beina, jeg går inn for landing altfor tidlig, sier han.

I tillegg antyder han at andre faktorer enn de rent sportslige også kan ha innvirkning.

- Navn og startnummer betyr like mye som et pent nedslag. Det er vrient å få over 19 i stil på et tidlig startnummer, sier Hilde.

Bjørn Einar Romøren er litt mer forsiktig:

- Hoppinga vil avgjøre det meste. Hopper du langt og pent får du bra stil. Jeg håper ikke det skjer at navn og startnummer betyr noe.

- Formen kan komme fort
Romøren har ikke fått det til å stemme i OL-bakkene så langt, og dagens kvalifisering var intet unntak. 97,5 meter holder bare til å være listefyll på lørdag, men Hosle-gutten tror likevel han kan finne godfølelsen i løpet av det neste døgnet.

- Jeg hoppet bedre i dag enn i går, og tar med meg treningen jeg fikk her i dag.

- Hvor mye er det som må til for at du skal kunne kjempe om medalje?

- Det er egentlig fantastisk lite og fantastisk mye. Det handler om å finne tilbake til det bittelille ekstra, det kan komme ganske fort. Og da vil kroppen kjenne det igjen, sier han til Dagbladet.

I hoppsporten ser man veldig ofte sammenheng mellom hva hopperne presterer på treninger og kvalifiseringer foran et renn, og det de faktisk gjør i selve rennet.

Romøren erkjenner at han gjerne skulle hatt bedre flyt, men understreker at ambisjonen er uforandret: Altså medalje.

- Det er det jeg har jobbet for siden i fjor våres. Det er viktig å få det til i morgen, jeg skal gjøre alt for det. Plutselig finner man formen. Det kan hende, sier han.

Gregor Schlierenzauer bekreftet sitt favorittstempel med dagens lengste hopp på 107 meter. Og da virket det til og med som om østerrikeren trakk seg litt på slutten, han slo i hvert fall kontra før nedslaget.

- Jeg synes ikke det er så skremmende. Det er godt å se at han trekker seg, det håper jeg han gjør i morgen også, sier Romøren.

Anders Bardal var den tredje nordmannen i kvalifiseringen. Han tok seg greit videre med et svev på 99,5 meter, som holdt til en 21. plass.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!