Frykter Northug legger opp

- Det vil være katastrofalt.

USIKKER FREMTID: Ingen vet hvor fremtiden til Petter Northug ligger. Her fra VM i Falun, hvor han tok fire gull.  Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
USIKKER FREMTID: Ingen vet hvor fremtiden til Petter Northug ligger. Her fra VM i Falun, hvor han tok fire gull. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer

(Dagbladet): Etter at Norges Skiforbund offentliggjorde at Petter Northug (29) nektes startlisens for den kommende verdenscup-sesongen, stilte Fredrik Aukland i dag til direktesendt debatt på TV 2 Sportskanalen.

På tampen av den drøyt 23 minutter lange sendingen fortalte langrennseksperten at han frykter konflikten mellom Northug og Skiforbundet ender med at 29-åringen legger opp som idrettsutøver.

- Jeg er redd for at dette kan være en utløsende faktor for at Northug avslutter karrieren sin, noe som vil være katastrofalt for norsk og internasjonal langrenn. Og jeg er glad jeg ikke har det i mine hender, fortalte Aukland.

- Dårlig kjemi Overfor Dagbladet utdyper Aukland bakgrunnen for det dramatiske utspillet.

- Det er på en måte grenser for hvor dårlig kjemi det kan bli mellom Skiforbundet og Petter Northug. På et eller annet tidspunkt er kanskje gleden til Petter borte om han ikke får delta på de konkurransene som er viktigst for ham. Det tror jeg kan bidra til at han ikke vil fortsette karrieren. Det kreves en ekstremt høy motivasjon for å prestere på det nivået Northug gjør, forteller Aukland.

Eksperten har selv lang fartstid i sporten. Han har tidligere vært trener for profiler som Dario Cologna og Therese Johaug, samt det norske juniorlandslaget. I tillegg er brødrene Anders og Jørgen sentrale aktører på langløpslaget Team Santander.

På direkte spørsmål om Aukland har mottatt noen signaler eller indikasjoner fra langrennsmiljøet som gjør at han nå frykter at Northug legger opp, svarer han slik:

- Det vil jeg ikke si noe om.

- Dette er min tolkning, basert på min erfaring som trener. Jeg vet at utøvere jobber ekstremt mye for å nå målene sine. Petter har allerede lagt ned ekstremt mye arbeid for å kunne gå fort i Tour de Ski og Tour of Canada kommende sesong - å ikke få lov til det kan være en faktor som gjør at gleden med å fortsette ikke lenger er til stede, legger Aukland til.

Kritisk til forbundet - Hva er ditt svar til personene som mener Northug er grådig og truer den norske landslagsmodellen?

- Jeg ser jo at det er en utfordring knyttet til at Northug skal behandles på en annen måte enn alle andre, men samtidig må vi se den totale verdien han har gitt, og gir, til sporten. Så må vi vurdere det opp i mot hverandre og så må Skiforbundet og Northug sammen finne en løsning.

- Hva mener du Skiforbundet burde gjort annerledes?

- Jeg syns at personen Petter Northug forsvinner litt i debatten. Jeg syns det er rart at Skiforbundet ikke har nærmere samtaler med selve personen. At de velger den løsningen de har gjort er veldig overraskende for meg, sier Aukland.

Eksperten mener det vil være en katastrofe både for interessen rundt og rekrutteringen til langrennsporten om Northug avslutter karrieren i høst - og at det er noe Skiforbundet må ta med i vurderingen. Derfor synes Aukland at prinsippene ikke kan stå i veien for en avtale mellom partene.

- Siden våren 2013, da Northug valgte å stake ut en ny kurs utenfor landslaget, har kjemien mellom Northug og landslaget bare blitt dårligere og dårligere. Såvidt meg bekjent har det blitt vanskeligere å få til et samarbeid for hvert år som har gått, forteller Aukland.

- En raus avtale Dagbladet har i dag ikke lyktes å få tak i Erik Røste. I går sa imidlertid skipresidenten at forbundet hadde strukket seg langt i forsøket på å kommet til enighet med den firedobbelte verdensmesteren fra Falun.

- Vi forholder oss til at han har fått en raus avtale. Mange mener vi har strukket oss for langt i denne saken. Det har ikke vært noen forhandling fra vår side, det har vært et tilbud. Når Petter og Coop i tillegg ønsker kommersiell frihet gjennom sesongen er det helt umulig for Norges Skiforbund å akseptere. Det har Coop og Northug fått klar beskjed om. Vi tar ingen nye initiativ i denne saken, sa Røste.

FRYKTER NORTHUG LEGGER OPP: TV 2-ekspert Fredrik Aukland.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
FRYKTER NORTHUG LEGGER OPP: TV 2-ekspert Fredrik Aukland. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer