VM i skiskyting:

Frykter ny dop-bombe i VM

- Ikke mitt livs største sjokk om noen blir tatt i Östersund.

NORSKE PROFILER: Johannes Thingnes Bø, Tiril Eckhoff og Vetle Sjåstad Christiansen stoler på konkurrentene i VM - men flere skiskyttere frykter at det kan komme nye avsløringer i det kommende mesterskapet. Foto: NTB Scanpix
NORSKE PROFILER: Johannes Thingnes Bø, Tiril Eckhoff og Vetle Sjåstad Christiansen stoler på konkurrentene i VM - men flere skiskyttere frykter at det kan komme nye avsløringer i det kommende mesterskapet. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ÖSTERSUND (Dagbladet): Dopingskandalen i Østerrike ryster internasjonal idrett der både langrennsløpere og syklister fra forskjellige nasjoner nå er avslørt som bloddopere.

I morgen starter VM i skiskyting i svenske Östersund. De norske VM-håpene forteller at de er sjokkerte etter de siste ukers dopingavsløringer.

- Jeg blir motløs, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

- Det er helt jævlig at noen jukser, sier Vetle Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

- Utrolig trist, men bra jukserne blir tatt, sier Tiril Eckhoff til Dagbladet.

Stoler på rivaler

Nylig ble det kjent at langrennsbedrageren Johannes Dürr (31) er mistenkt for å være sentral i den nye skandalen som rammet østerriksk idrett. Det skjer fem år etter at han selv ble tatt for bloddoping, og 31-åringen skal ha vært en viktig person i forbindelsen mellom de nye dopede langrennsløperne Max Hauke og Dominik Baldauf, og legen Mark Schmidt. Flere syklister fra Østerrike er i kjølvannet av ski-VM blitt avslørt.

- Jeg er trist og oppgitt over at det fortsatt er dopere der ute. Det har vært god opprydding de siste åra, og jeg trodde ting var blitt bedre … Så kommer plutselig en ny avsløring. Da blir jeg motløs. Jeg er glad for at juksere blir tatt og at det brukes spionasje og etterforskning som verktøy. Et samarbeid mellom politiet og WADA (Verdens antidopingbyrå) er riktig vei å gå. Skurkene må bli tatt, sier Johannes Thingnes Bø.

- Stoler du på at konkurrentene dine er rene i VM?

- Jeg stoler på alle inntil det motsatte er bevist, sier Thingnes Bø.

Eder fikk tilbud

Østerrikes skiskytterveteran Simon Eder forteller i et intervju med Die Presse at han på et tidligere tidspunkt ble tilbudt ulovlige midler.

- Det har å gjøre med den nåværende dopingsaken, sier Eder til avisa.

Ifølge østerrikeren kom tilbudet for lenge siden. Eder hevder å ha varslet både forbund og myndigheter om saken. Tilbudet skal ha blitt sporet tilbake til den samme lege som omtales som hovedmann i den ferske skandalen: Doplege Schmidts praksis i den tyske byen Erfurt.

- Kall oss gjerne naive, men vi håper og tror alle som stiller til starti VM er rene. Nå viser det seg gang på gang at noen vil jukse. Det er ikke mitt livs største sjokk om noen blir tatt her i Östersund, sier Vetle Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

Han utdyper:

- Jeg har full tiltro til Østerrike og alle andre nasjoner som er her. Du kan fort tenke at skiskyting og langrenn står hverandre nært. Gang på gang er Østerrike avslørt i langrenn, så det er lett å konspirere. Likevel velger jeg å ha full tillit til de som er her, sier Sjåstad Christiansen.

- Har du eller andre du kjenner noen gang blitt tilbudt ulovlige preparater?

- Nei, aldri. Jeg har aldri har hørt om noe sånt. Vi på landslaget har aldri hørt om noen som er blitt tilbudt å jukse. Jeg synes det høres merkelig ut. Jeg veit ikke om jeg tror på det, sier Sjåstad Christiansen til Dagbladet.

Johannes Thingnes Bø har vært verdens beste skiskytter denne sesongen. Han forteller at han aldri er blitt tilbudt ulovlige midler.

- Aldri. Jeg har aldri hørt om noe sånt, og har ikke kunnskap om hvordan det fungerer, sier Johannes Thingnes Bø til Dagbladet.

Tiril Eckhoff har samme oppfatning som Thingnes Bø.

- Jeg har aldri fått tilbud eller hørt om andre som har fått tilbud. Det kan ha noe med kulturen vår å gjøre. Jeg synes det er «helt sjukt» at en lege kan tilby noe sånt, sier Eckhoff til Dagbladet.

Hun forteller:

- Det er bra de blir tatt. Selvsagt er jeg redd for at det dukker opp noen skiskyttere blant navnene etter hvert. Alle er rene inntil det motsatte er bevist, sier Eckhoff.

Frykt for avsløringer

Vetle Sjåstad Christiansen sliter med å forstå tankegangen til utøvere som bruker doping.

- Det er utøvere langt nede på resultatlistene som er tatt. Jeg synes det er rart. Hva er det de driver med? Ikke klarer de å trene ordentlig. Ikke klarer de å skjule juksinga heller … Jeg har sett en dokumentar med Johannes Dürr - og han er jo «et brødhue». Det virker som de trener så mye de kan og doper seg for å orke treningsmengden. De har et forvrengt syn på idretten, sier Sjåstad Christiansen.

Dopingsakene de siste ukene har også rystet noen av de største utenlandske skiskytterprofilene. Martin Fourcade sier han ikke blir overrasket dersom det kommer nye avsløringer i Östersund.

- Skiskyting likner veldig på langrenn og sykling. Så hvorfor skal ikke doping skje her? Du vet aldri, sier Martin Fourcade, ifølge Sputnik.

Den tyske profilen Arnd Peiffer forteller:

- Jeg er sjokkert over at dette skjer igjen. Jeg trodde østerrikerne hadde lært. For meg er de idioter, sier Peiffer til Bild Zeitung.

Torsdag starter VM i skiskyting med mixed-stafett. Rennet starter 16.15.

Slik går Norge:

Marte Olsbu Røiseland

Tiril Kampenhaug Eckhoff

Johannes Thingnes Bø

Vetle Sjåstad Christiansen

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer