VAR-problematikken

Frykter ny trend: - «Norway Cup-følelse»

De norske spillerne mener VAR har vært med på å gi spillet en ekstra dimensjon. Samtidig frykter flere ny hands-trend.

OMBESTEMTE SEG: Maria Thorisdottir skjønte lite da Riem Hussein dømte straffe for hands i åttedelsfinalen mot Australia, men da grep VAR inn og ga Hussein muligheten til å endre situasjonen. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB Scanpix
OMBESTEMTE SEG: Maria Thorisdottir skjønte lite da Riem Hussein dømte straffe for hands i åttedelsfinalen mot Australia, men da grep VAR inn og ga Hussein muligheten til å endre situasjonen. Foto: Eric Gaillard / Reuters / NTB ScanpixVis mer

LE HAVRE / OSLO (Dagbladet): VAR (videoassistert dømming) har vært den store snakkisen i årets VM i Frankrike.

Etter tirsdagens åttedelsfinaler, var det gitt ut 23 straffer fordelt på 42 kamper. Samme antall ble gitt ut i løpet av 52 kamper i VM i 2015, meldte NTB.

Mot Frankrike fikk Norge en straffe imot etter at VAR hadde sett på en felling gjort av Ingrid Syrstad Engen, mens mot Australia omgjorde VAR beslutningen etter at Maria Thorisdottir først fikk straffe imot på grunn av en hands.

I går skjedde det igjen da Nederland fikk straffe etter en VAR-sjekk på overtid mot Japan, som sikret EM-vinnerne avansement til kvartfinalen med 2-1-seier.

- Vi må bare prøve å tenke at det er rettferdig. VAR ser det dommerne ikke ser. Noen ganger er det bra for oss, andre ganger ikke, sier Ingrid Syrstad Engen til Dagbladet på spørsmål om hva hun tenker om økningen av antall straffespark.

Frykter konsekvenser

Det er særlig straffer etter hands som har skapt heftige diskusjoner under VM, og på sosiale medier har flere uttrykt en frykt for at spillere kommer til å forsøke å konstruere straffespark ved å sikte på motstanderens armer.

Chelsea-klare Guro Reiten tror ingen på det norske landslaget har tenkt de tankene, og har heller ikke opplevd at motstanderne har tenkt i de baner.

- Jeg synes vi er ganske «faire» og prøver å spille fotball. I situasjoner i kampen gjør man det man tenker er best. Scorer mål og sånt. Jeg tror ingen av oss har siktet på hender. I hvert fall ikke foreløpig, ler Reiten.

VIDERE I MESTERSKAPET: Norge er klar for kvartfinalen i VM etter dramatiske 120 minutter mot Australia. Bilder fra NRK Vis mer

Norge-spiss Lisa-Marie Karlseng Utland er derimot ikke fullt så sikker.

- Jeg tror det er mange spillere som kan være kynisk nok til å gjøre det. Det er snakk om å vinne fotballkamper, og hvis dommeren dømmer på det, må man følge med på hvordan spillet utvikler seg. Hvis det fortsetter sånn som nå, er det nok mange spillere som tenker den veien, sier hun til Dagbladet

- Har du selv tenkt på å gjøre det?

- Jeg visste det spørsmålet kom. Det er ikke noe jeg har tenkt på, men det kan skje. Det kan være noe som folk begynner å tenke på, le Utland.

Akkurat det med å framprovosere straffespark, er noe Viasat-ekspert Lars Tjærnås frykter.

- Vi kan ikke komme dit at målet nå blir å provosere fram forseelser. Jeg får noen ganger litt «Norway Cup-følelse», der kampene ble avgjort på cornere, og der det var vanlig å se spillere skyte etter motstandere nær dødlinja. Nå kan det bli sånn at en skyter etter en arm, fordi det sitter noen i VAR rommet og kanskje fanger opp det dommeren ikke makter å se, sier Tjærnås til Dagbladet.

Han mener det er reglene for hands bør endres, ikke bruken av VAR.

- Det siste er en konsekvens av reglene, og det er først og fremst reglene for hands som må rettes på. Da blir bruken av VAR mer fornuftig også på dette punktet, mener han.

- Fortsatt en god idé

Lars Tjærnås er likevel fortsatt positiv til VAR, til tross for dette VMs hendelser.

- Jeg mener fortsatt VAR er en god idé, og at det oftere fungerer etter intensjonen enn at det ikke gjør det, sier Tjærnås til Dagbladet.

Han begrunner synspunktet sitt med dette:

- Kronargumentet, som jeg mener trumfer alt, er at det er bedre at avgjørelser blir riktig og rettferdig, nesten uansett bruk av tid og hvordan det utføres. Kampene til Norge er gode eksempler, der åpenbare feil både i vår favør og disfavør har blitt rettet opp.

Men også han har ting han gjerne skulle hatt endret. Blant disse er tidsbruk.

- Vi må klare å korte ned tida på mange avgjørelser. På det verste har det tatt fem minutter fra avgjørelse til den har blitt effektuert. Det går ikke, mener Viasat-eksperten.

DRØMMETREFF: KFUM-spilleren Olav Øby scoret fra midtbanen i 2-0-seieren mot Ham-Kam. Scoringen kan minne om David Beckhams scoring fra midtbanen mot Wimbledon i 1996. Video: KFUM. Vis mer

- Ikke noe jeg bruker energi på

Norges målscorer fra Australia-kampen, Isabell Herlovsen, mener at man ikke burde bruke energi på ting man ikke kan kontrollere.

- Vi må bare spille vårt spill. Vi kan ikke være stressa for at den skal treffe hånda eller ikke, sier Herlovsen til Dagbladet, og sier det samme gjelder når det kommer til økningen av antall straffespark.

- Det har blitt en strengere regel på hands innenfor sekstenmeteren, og da blir det tatt. Det er jo positivt, men VAR er egentlig ikke noe jeg bruker energi på. Jeg bruker energien min på å spille fotball, sier Herlovsen.

Ingrid Syrstad Engen opplever at bruken av VAR har gitt kampene en ny dimensjon.

- Det blir en ny type nerve i kampen, men vi må rett og slett bare godta at det er sånn, og ikke tenke så mye på det, sier Syrstad Engen til Dagbladet.

Guro Reiten sier bruken av VAR hittil har vært konsekvent, og at antall straffespark går opp er en konsekvens av nettopp det.

- Jeg synes det er vanskelig. Nå har vi fått VAR. Man må følge reglene. De har jo vært konsekvente og tatt de samme situasjonene gang på gang, så da er det bare noe vi må forholde oss til.

- Litt mye

Lisa-Marie Karlseng Utland er noe mer skeptisk til VAR enn sine lagvenninner.

Rosengård-spissen mener dommerne må ta sin del av skylda, og kanskje lese situasjonene bedre.

- Det har vært mye og VAR har avgjort ganske mange kamper. Noen ganger er det rett, andre ganger er det feil. Dommerne kunne kanskje vært litt flinkere til å se an spillet og reaksjonen til spillerne.

- Det har vært litt mye i noen kamper, gjentar hun.

Norge møter England i kvartfinalen i VM torsdag kveld. Avspark er klokka 21.00.