RISIKERER HELSA: Ifølge WADA vil flere utøvere være villige til å risikere helsen for å vinne. Ved bruk av genterapi kan det være mulig for utøvere å forbedre oksygenopptaket eller å øke kroppens smertegrense. Her er WADA-preisdent Craig Reedie under en pressekonferanse. Foto:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI/NTB Scanpix
RISIKERER HELSA: Ifølge WADA vil flere utøvere være villige til å risikere helsen for å vinne. Ved bruk av genterapi kan det være mulig for utøvere å forbedre oksygenopptaket eller å øke kroppens smertegrense. Her er WADA-preisdent Craig Reedie under en pressekonferanse. Foto:  AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI/NTB ScanpixVis mer

Frykter ny type doping kan dukke opp i Rio-OL

Sommerlekene i Rio kan bli de første hvor gendoping tas i bruk. Det tror Verdens antidopingbyrå (WADA).

Ifølge WADA vil flere utøvere være villige til å risikere helsen for å vinne. Ved bruk av genterapi kan det være mulig for utøvere å forbedre oksygenopptaket eller å øke kroppens smertegrense. Behandlingen er vanskelig å oppdage.

I en artikkel fra tidsskriftet Genialt hos Bioteknologirådet setter man spørsmålstegn ved hvor grensene egentlig skal gå når genetikken har sin egen vri på dette spørsmålet.

Noen utøvere er nemlig «gendopet» fra naturens side. En av disse er den finske OL-helten Eero Mäntyranta. Finnen vant sju OL-medaljer i langrenn på 60-tallet. Mange år senere har forskere funnet ut at suksessen skyldtes mer enn bare hard trening og stålvilje. Finnen hadde, i likhet med mange andre i Mäntyranta-slekten, en naturlig genmutasjon som øker produksjonen av røde blodceller med 25– 50 prosent, noe som forbedrer oksygenopptaket kraftig. Dette gir samme effekt som inntak av bloddopingen EPO som flere finske skiløpere og syklister på 2000-tallet ble tatt for.

Gendoping har stått på WADA-listen som en forbudt metode siden 2003.

Verdens antidopingbyrå har arbeidet i over 15 år med å utvikle systemer for å oppdage gendoping, forteller professor Carl Johan Sundberg.

- Vi vet ennå ikke om gendoping har blitt tatt i bruk, siden det ikke finnes noen dokumenterte tilfeller, men vi forventer at det vil skje i løpet av de nærmeste årene, sier Sundberg, som er medlem av WADAs ekspertkomité på gendoping og professor ved Karolinska Institutet i Sverige.

Han opplyser at WADA allerede har arbeidet med å utvikle systemer for å oppdage gendoping i over 15 år.

- Den første testen som skal påvise EPO-gendoping, er nå i siste fase av godkjenningen. Vi vurderer å ta testen i bruk allerede under OL i Rio. Eventuelt kan vi bruke den for å undersøke prøver i etterkant, sier Sundberg.

(NTB)