Super League:

Frykter nye kuppforsøk

Norske Joachim Walltin har vært tett på de store fotballstjernene som havnet i en ufrivillig skvis i Super League-kaoset. Han frykter vi bare har sett første akt i den grådige maktkampen i europeisk toppfotball.

SUPER LEAGUE-FORSØK: Ole Gunnar Solskjær sammen med Manchester United-eierne Joel og Avram Glazer i april 2019. Reuters/Carl Recine/File Photo
SUPER LEAGUE-FORSØK: Ole Gunnar Solskjær sammen med Manchester United-eierne Joel og Avram Glazer i april 2019. Reuters/Carl Recine/File Photo Vis mer
Publisert

Manchester United-manager Ole Gunnar Solskjær er en av flere som har tatt avstand til Super League-planen som innebar at 12 klubber skulle bryte ut i en egen liga. 15 klubber skulle ha fast plass, mens fem klubber skulle variere. Også Manchester United-duoen Harry Maguire og Luke Shaw har markert sin avstand offentlig.

Walltin mener supportere, spillere og treneres åpne motstand var avgjørende.

- Måten supportere, spillere og trenere reagerte gjorde det enkelt for lag å trekke seg. Det var naivt å ikke være forberedt på at dette ville møte stor motstand, sier han til Dagbladet.

Han er generalsekretær i FIFPRO Europa, det internasjonale fotballforbundets spillerforening, og har gjennom sin rolle vært tett på spillere som har vist sin avstand til Super League.

- For spillere som ikke spiller i de 12 klubbene var det enkelt. De som spiller i de 12 klubbene som skulle være med i Super League ble satt i en skvis. Det kom tydelig fram at de ikke visste noe om dette, og trengte informasjon om hva dette innebar. Det er ikke lett å kritisere egen klubb og arbeidsgiver åpent selv om man synes konseptet er helt håpløst, forklarer Walltin.

OPPRØR: Jordan Henderson var blant spillerne som fikk stoppet Super League-planene til de engelske klubbene. Video: Rødt Kort. Vis mer

- Vil ikke forsvinne

En rekke klubber har uttalt at de vil melde seg ut av ligaen, men Real Madrid-president Florentino Pérez har stått på at kontraktene er bindende.

Dagbladet snakket med professor i samfunnsendring, Hallgeir Gammelsæter, som har forsket på fotball, etter at nyheten sprakk. Han kalte det fotballhistoriens største kamp, og spekulerte i at de amerikanske eierne i Manchester United, Liverpool og Arsenal kan selge seg ut om de ikke får viljen sin.

Walltin tror bare vi har fått se første akt i denne sagaen.

- Det er en bekymring for at dette (Super League) ikke vil forsvinne, men har fått seg en foreløpig stopper nå. Det er tydelig at Real Madrid og Juventus snakker høyest om dette. Agnelli fra Juventus presterte å kalle det for et vakkert prosjekt i ettertid. Det er snakk om mektige folk, det er en vekker, men da får andre samle seg. Det blir interessant å se hva som skjer og hvordan, sier Walltin.

LEDER: Joachim Walltin avbildet på cupfinalen i 2015. Da var han leder i NISO. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB
LEDER: Joachim Walltin avbildet på cupfinalen i 2015. Da var han leder i NISO. Foto: Vegard Wivestad Grtt / NTB Vis mer

Han mener eierne i klubbene som ville bryte ut bare tenker på egen gevinst, og mener fotballen må finne løsninger som er forankret hos alle aktører.

- De begrunner det med økonomi. Det er absurde summer med gjeld de har satt seg i, og de sier de trenger nye konsepter for å få det til å gå rundt og til å ha råd til å kjøpe spillere som Mbappé og Haaland. Men jeg har ikke sett et eneste godt argument for Super League. Har man ikke råd må du bare la være, påpeker generalsekretæren i FIFPRO, med en årrekke bak seg som leder for spillerforeningen NISO i Norge.

Kritisk til ny Champions League

Walltin mener at det er ironisk at Super League-planene ble sluppet samtidig som det nye Champions League-formatet ble offentliggjort av UEFA.

Et format flere spillere og managere har uttalt seg negativt om. Walltin som representerer spillerne i Europa har selv varslet UEFA om misnøye.

- Vi har sendt vår bekymring på vegne av spillerne. Det legges til rette for enda flere kamper i en kalender som allerede er full. Det er flere som har uttrykt bekymring. Det går ut over kvaliteten, men også skader og kan i et lengre løp få konsekvenser i form av kortere karrierer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer