Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykter nye skandalescener. Nå truer Russland med å gjenåpne sine fryktede «vytrezvitel»

Vil komme fotballfylla til livs.

VYTREZVITEL: En russisk mann bæres inn på et edruelighetshus i Russland. Nå vurderer russerne å gjenåpne disse forut for VM på hjemmebane i 2018 for å få bukt med fotballfylla. Foto: Dima Korotayev / REUTERS / NTB Scanpix
VYTREZVITEL: En russisk mann bæres inn på et edruelighetshus i Russland. Nå vurderer russerne å gjenåpne disse forut for VM på hjemmebane i 2018 for å få bukt med fotballfylla. Foto: Dima Korotayev / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under sommerens EM i Frankrike kom det flere ganger til konfrontasjoner mellom russiske og engelske fotballsupportere.

Livløse supportere lå strødd i gatene i Marseille, og nettopp dette er scener russerne helst ikke vil se når de skal arrangere verdens største fotballfest om halvannet år.

De akter nemlig å gjenåpne en gammel institusjon fra Sovjet-tiden - edruelighetshusene som på russisk heter «vytrezvitel».

Direkte oversatt til norsk betyr det «gjenedrueliggjøre».

Støtte fra helseministeren

Tradisjonelt sett har det vært stort sprik i hvem som har blitt innlosjert på edruelighetshusene. Noen er der frivillig, mens andre blir innlagt under tvang. Noen er der for å beskyttes, andre må passes på slik at de ikke skader andre eller seg selv.

Det er den britiske avisa Daily Mail som nå skriver at det knallharde regimet igjen vil bli innført, og siterer blant annet landets ledende ekspert på avhengighet, Jevgenij Bryun.

Avisa har også snakket med lederen for de russiske fotballsupporterne, Euduard Latypov, som støtter ordningen.

- Mange tilskuere kommer til å reise til Russland, eller til en annen by i sitt eget land, og gå rett på pub. Ofte er de ikke engang i nærheten av stadion, sier han.

Han får også støtte fra landets helseminister, Veronika Skvortsova.

- Vi trenger edruelighetshusene. Det er et spesielt system som tar vare på de som blir for fulle, og gjør så de ikke fryser ihjel på gata, sier hun.

Renessanse

Skulle det bli tilfellet at russerne igjen åpner opp sine «vytrezvitel», vil fulle fans bli tatt hånd om av politiet og ført til den spartanske innlosjeringen.

Tradisjonelt sett ble man tjoret fast i en seng eller brisk om man viste for mye aggresjon.

Den kontroversielle ordningen, som i stor grad forsvant etter oppløsningen av Sovjetunionen, fikk også en aldri så liten renessanse i 2008 da de ble satt på standby. Også den gang på grunn av fotballsupportere.

I forkant av Champions League-finalen mellom Manchester United og Chelsea, gjorde major Igor Konovalov, som var ansvarlig for offentlig sikkerhet i byen, det klart at det var nulltoleranse for de som var overstadig beruset og laget bråk.

- Det har ingenting å si hvem som kommer hit. Dersom lovene våre brytes, kommer vi til å ta i bruk alle midler innenfor loven for å håndtere dem. Er de for fulle, skal vi gjøre dem edru. De bør vite at de ikke skal være fulle når de kommer til kampen, sa han den gang.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!