Frykter nye skandalescener. Nå truer Russland med å gjenåpne sine fryktede «vytrezvitel»

Vil komme fotballfylla til livs.

VYTREZVITEL: En russisk mann bæres inn på et edruelighetshus i Russland. Nå vurderer russerne å gjenåpne disse forut for VM på hjemmebane i 2018 for å få bukt med fotballfylla. Foto: Dima Korotayev / REUTERS / NTB Scanpix
VYTREZVITEL: En russisk mann bæres inn på et edruelighetshus i Russland. Nå vurderer russerne å gjenåpne disse forut for VM på hjemmebane i 2018 for å få bukt med fotballfylla. Foto: Dima Korotayev / REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Under sommerens EM i Frankrike kom det flere ganger til konfrontasjoner mellom russiske og engelske fotballsupportere.

Livløse supportere lå strødd i gatene i Marseille, og nettopp dette er scener russerne helst ikke vil se når de skal arrangere verdens største fotballfest om halvannet år.

De akter nemlig å gjenåpne en gammel institusjon fra Sovjet-tiden - edruelighetshusene som på russisk heter «vytrezvitel».

Direkte oversatt til norsk betyr det «gjenedrueliggjøre».

Støtte fra helseministeren

Tradisjonelt sett har det vært stort sprik i hvem som har blitt innlosjert på edruelighetshusene. Noen er der frivillig, mens andre blir innlagt under tvang. Noen er der for å beskyttes, andre må passes på slik at de ikke skader andre eller seg selv.

Det er den britiske avisa Daily Mail som nå skriver at det knallharde regimet igjen vil bli innført, og siterer blant annet landets ledende ekspert på avhengighet, Jevgenij Bryun.

Avisa har også snakket med lederen for de russiske fotballsupporterne, Euduard Latypov, som støtter ordningen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer