Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykter nye skrekkscener

Den internasjonale olympiske komité (IOC) ønsker å flytte maraton- og kappgangøvelsene under OL fra Tokyo til Sapporo for å unngå heteproblematikken.

VARME: En utøver blir faktet bort i rullestol etter å ha fått heteslag i Doha. Foto: NTB scanpix
VARME: En utøver blir faktet bort i rullestol etter å ha fått heteslag i Doha. Foto: NTB scanpix Vis mer

IOC viser til at temperaturen i Sapporo, som ligger 800 kilometer nordover på Hokkaido-øya, er fem-seks gradere lavere på det tidspunktet maraton- og kappgangøvelsene er planlagt avviklet – i slutten av juli og begynnelsen av august.

Sapporo har også vært OL-by, da byen var vertskap for vinter- OL i 1972.

Et IOC-utvalg med ansvar for hete- og værproblemer i OL, som skal gå fra 24. juli til 9. august, mener maraton og kappgang er øvelser som vil utsette utøverne for ekstreme heteproblemer.

Maratonøvelsene skal etter planen starte kl. 06.00 på morgenen lokal tid.

Kappgjenger Håvard Haukenes er positiv til forslaget som innebærer at han selv skal kjempe om edelt olympisk metall langt unna hovedarrangementet i Tokyo.

- Ja, jeg synes det er uproblematisk. Det er fornuftig og bra at de tenker på utøvernes beste, sier han til NTB.

EKSTREMVÆR: De største norske medaljehåpene i friidretts-VM i Doha er fra Vestlandet. I Qatar møter de et ekstremvær som er så langt unna vestlandsværet man kommer. Reporter/programleder/video/redigering: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

- Større utfordring enn Doha

IOC-president Thomas Bach sier at hensynet til utøvernes helse har høyeste prioritet. Det er allerede foreslått en rekke tiltak for å møte utfordringene med sterk varme og høy luftfuktighet.

Under friidretts-VM i Doha ble maraton- og kappgangøvelsene arrangert fra midnatt, men likevel var det i 38 graders varme. Det er ventet minst like høye temperaturer i Tokyo neste år.

President i Det internasjonale friidrettsforbundet, Sebastian Coe, har tidligere uttrykt bekymring for varmen Tokyo.

- Styringen av varmen i Tokyo vil bli en mye større utfordring enn i Doha, har han uttalt til AFP.

IOC skriver i en pressemelding at forslaget om å flytte øvelsene til Sapporo skal diskuteres med arrangørbyen Tokyo, Japans olympiske komité og rettighetshaverne til TV-sendingene på et møte i slutten i et møte 30. oktober.

- På grensa av fornuftig

I Doha måtte en stor prosentandel av utøverne på maraton og i kappgang bryte løpet på grunn av den ekstreme varmen. Flere ble fraktet ut av løypa på båre.

Eksperter og støtteapparat uttalte tidlig at Tokyo antakeligvis ville bli enda verre.

- Det vil ikke bli noe lettere. Det er på grensa av hva som er fornuftig. Her i Doha var temperaturene under maraton og kappgang helt i grenseland. Jeg tror øvelsene ville blitt avlyst hvis temperaturene var et par hakk høyere enn nå, sa Jann Post til Dagbladet under mesterskapet.

Også toppidrettssjef Erlend Slokvik mener OL vil bli varmt.

- Det er helt klart. Det kommer til å bli tilnærma like forhold som vi har nå, og det er også derfor vi har med oss en del fagfolk fra Olympiatoppen for å gjøre gode forberedelser til neste år, sier Slokvik til Dagbladet.

Etter alle bekymringsmeldingene har OL-arrangørene nå begynt å ta grep mot varmen. Maraton- og kappgangøvelsen vil forhåpentligvis bli kjøligere, men friidrettsstadion i Tokyo har ikke et kjøleanlegg slik som i Qatar.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media