Frykter nytt super-dop i OL i Vancouver

Hematide kan ikke avsløres av vanlig EPO-testing.

NESP: Aranesp var bloddoping-hjelpemiddelet som felte Johann Muhlegg etter OL i Salt Lake City, og førte til at Thomas Alsgaard og Frode Estil fikk ettersendt gjevere medaljer i posten.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
NESP: Aranesp var bloddoping-hjelpemiddelet som felte Johann Muhlegg etter OL i Salt Lake City, og førte til at Thomas Alsgaard og Frode Estil fikk ettersendt gjevere medaljer i posten. Foto: Tor Richardsen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): Da Johan Mühlegg ble avslørt som bloddoper under OL i Salt Lake City, var det legemiddelet Aranesp som felte ham.

Seks år senere i OL i Beijing, og i Tour de France-ukene som ledet opp til sommerlekene, var det Mircera, eller CERA, som ga idrettsverden en ny og liten velkommen hodepine.

Nye generasjoner blodmedisiner som kan fungere som EPO kommer med jevne mellomrom.

Foran OL i Vancouver frykter dopingjegerne at Hematide er den nye skurken - og det er foreløpig ikke sikkert at det kan avsløres i blodprøver.

- Dette er dopernes førstevalg dersom de kan få tak i det. Og det klarer de som oftest. Alle vi som er i denne bransjen prøver å utvile en metode for å oppdage Hematide, sier Dr. Don Catlin, en av verdens fremste antidoping-eksperter, ifølge Canadian Press.

Øker utholdenhetHematide fungerer som Aranesp og Mircera, og er et legemiddel som benyttes i behandlingen av pasienter med blodmangel.

Men stoffets evne til å øke kroppens produksjon av røde blodceller, og dermed gi økt utholdenhet, gjør den til en fristelse også for folk med andre hensikter enn å bekjempe anemi.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer