NESP: Aranesp var bloddoping-hjelpemiddelet som felte Johann Muhlegg etter OL i Salt Lake City, og førte til at Thomas Alsgaard og Frode Estil fikk ettersendt gjevere medaljer i posten.
Foto: Tor Richardsen / SCANPIX
NESP: Aranesp var bloddoping-hjelpemiddelet som felte Johann Muhlegg etter OL i Salt Lake City, og førte til at Thomas Alsgaard og Frode Estil fikk ettersendt gjevere medaljer i posten. Foto: Tor Richardsen / SCANPIXVis mer

Frykter nytt super-dop i OL i Vancouver

Hematide kan ikke avsløres av vanlig EPO-testing.

||| (Dagbladet): Da Johan Mühlegg ble avslørt som bloddoper under OL i Salt Lake City, var det legemiddelet Aranesp som felte ham.

Seks år senere i OL i Beijing, og i Tour de France-ukene som ledet opp til sommerlekene, var det Mircera, eller CERA, som ga idrettsverden en ny og liten velkommen hodepine.

Nye generasjoner blodmedisiner som kan fungere som EPO kommer med jevne mellomrom.

Foran OL i Vancouver frykter dopingjegerne at Hematide er den nye skurken - og det er foreløpig ikke sikkert at det kan avsløres i blodprøver.

- Dette er dopernes førstevalg dersom de kan få tak i det. Og det klarer de som oftest. Alle vi som er i denne bransjen prøver å utvile en metode for å oppdage Hematide, sier Dr. Don Catlin, en av verdens fremste antidoping-eksperter, ifølge Canadian Press.

Øker utholdenhet
Hematide fungerer som Aranesp og Mircera, og er et legemiddel som benyttes i behandlingen av pasienter med blodmangel.

Men stoffets evne til å øke kroppens produksjon av røde blodceller, og dermed gi økt utholdenhet, gjør den til en fristelse også for folk med andre hensikter enn å bekjempe anemi.

IKKE FERDIG: Hematide er ikke på markedet ennå, men allerede frykter dopingjegerne at det kan være i omløp. Produsenten Affymax samarbeider med anti-dopingbyrået WADA for å finne fram til en test som kan påvise stoffet.Foto: AFFYMAX
IKKE FERDIG: Hematide er ikke på markedet ennå, men allerede frykter dopingjegerne at det kan være i omløp. Produsenten Affymax samarbeider med anti-dopingbyrået WADA for å finne fram til en test som kan påvise stoffet.Foto: AFFYMAX Vis mer

- Det har jo vært et kjent navn en stund, man er oppmerksomme på dette middelet, sier lege og dopingjeger Inggard Lereim til Dagbladet.

Til forskjell fra Mircera og Aranesp er imidlertid ikke Hematide godkjent av helsemyndighetene, og er dermed ikke på markedet ennå. Dersom de dopingtørste likevel har fått hendene sine på det, er det tegn på en faretruende utvikling.

- Mange av disse midlene er altså legemidler. Og vi oppdager stadig at lugubre leger og lugubre laboratorier finnes mange steder, mennesker som ser en mulighet til å utnytte midlene til andre formål, sier Lereim.

- Så lenge det er mulig å få tak i, så vil noen ønske å få tak i det. Sånn har det vært i 20 år, sier Lereim, som var pådriver da FIS ga lov til å begynne å ta blodprøver av utøvere i 1989.

WADA har fått medisinen
Håpet er at samarbeidet mellom de farmasøytiske selskapene og antidopingmyndighetene skal bære frukter.

Produsenten av Hematide, Affymax, har gitt middelet til andidopingbyrået WADA, så deres lab-rotter har kunnet jobbe med å finne fram til måter å påvise det i blodprøver. Dette var utenkelig for bare noen år siden.

ALLTID NOE NYTT: Den norske legen og dopingjegeren Inggard Lereim er glad for at blodprøver nå kan lagres i åtte år.

Foto: Truls Brekke/Dagbladet

Digital
ALLTID NOE NYTT: Den norske legen og dopingjegeren Inggard Lereim er glad for at blodprøver nå kan lagres i åtte år. Foto: Truls Brekke/Dagbladet Digital Vis mer

- Dette har vi jobbet for i mange år, og det har blitt gitt mange forklaringer på hvorfor selskapene ikke kunne gjøre det, man mente det var for dyrt og mye annet. Det er klart at samarbeidet er en stor fordel. Spekteret for hva vi kan teste for er mye større enn tidligere, sier Inggard Lereim.

- Men stadig kommer det nye preparater i legemiddelindustrien, så dette vil være en evig oppgave, sier dopingjegeren.

Vil ikke bekrefte test
Og WADA vil heller ikke avsløre om de er i stand til å påvise Hematide under OL årets OL.

Direktøren for antidopingarbeidet i Vancouver stiller seg i stedet tvilende til om middelet kan være i omløp allerede.

- Vi har ikke noe bevis for at utøvere kan få tak i disse medisinene før de er på markedet, sier Christiane Ayotte til Canadian Press.

Ayotte sier Hematide ikke kan avsløres ved hjelp av testen som brukes for å avsløre EPO.

MIRCERA: Bahrains Rashid Ramzi testet positivt for EPO-middelet Mircera etter å ha tatt landets første OL-medalje da han løp til gul på 1500 meter i Beijing.Foto: SCANPIX/AFP/VALERY HACHE
MIRCERA: Bahrains Rashid Ramzi testet positivt for EPO-middelet Mircera etter å ha tatt landets første OL-medalje da han løp til gul på 1500 meter i Beijing.Foto: SCANPIX/AFP/VALERY HACHE Vis mer

- Vi trenger en ny og bedre test, sier hun, og vil ikke svare på om de har en slik klar dersom noen skulle ha klart å få tilgang til Hematide.

- Vel, det gjenstår å se om vi er klare eller ikke. Jeg vil ikke avsløre våre hemmeligheter ennå, sier hun.

Blir lagret i åtte år
En «trøst» er det kanskje likevel at ingen kan føle seg trygge selv om de skulle klare å lure dopingjegerne akkurat under de to ukene med OL i Canada.

De over 2100 blod- og urinprøvene som vil bli tatt i Vancouver blir lagret i åtte år - mot maks tre måneder som tilfellet var før 2008.

- Det er en annen stor seier. Vi prøvde å få lov til å lagre allerede fra starten, men vi fikk avslag for å beholde biologisk materiale, sier Inggard Lereim til Dagbladet.

- Dette gir oss muligheten til å benytte oss av metoder som ikke er utviklet per nå, og det er en viktig utvikling, sier han.

MIRCERA: IOC har beordret den italienske syklisten Davide Rebellin å sende tilbake sølvmedaljen han vant i OL i Beijing, fordi han har testet positivt for Mircera.Foto: SCANPIX/EPA/ROBERTO TEDESCHI
MIRCERA: IOC har beordret den italienske syklisten Davide Rebellin å sende tilbake sølvmedaljen han vant i OL i Beijing, fordi han har testet positivt for Mircera.Foto: SCANPIX/EPA/ROBERTO TEDESCHI Vis mer

Les også Esten O. Sæther: For åtte år siden kom sannheten pr. post. Det kan skje igjen etter Vancouver.