Frykter økt slanking etter Johaugs maktdemontrasjon

- Dette kan bli en gedigen utfordring.

RÅ ETAPPE: Therese Johaug gikk raskest av alle i feltet opp monsterbakken i Val di Fiemme - hun slo til og med mange av gutta. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
RÅ ETAPPE: Therese Johaug gikk raskest av alle i feltet opp monsterbakken i Val di Fiemme - hun slo til og med mange av gutta. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

(Dagbladet): I helga knuste Therese Johaug alle konkurrentene i den siste Tour de Ski-bakken. Det holdt ikke til sammenlagtseier, men hun klatret til en sterk andreplass.

Dagbladets Esten O. Sæther skriver i en kommentar i dag at Johaug også gikk raskere enn mange av gutta i bakken - og at hun bare var halvminuttet bak den svenske stjernen Marcus Hellner.

Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved Norges Idrettshøyskole er meget imponert over Johaugs etappe, men hun advarer også litt om ringvirkningene som kan komme.

- Stor utfordring Det å være lav og naturlig tynn er en fordel når du skal klatre opp fjellsider som i Tour de Ski-avslutningen. Sundgot-Borgen frykter unge
utøvere skal tro at det bare er å slanke seg, så kan du sprette opp bakkene i rekordtempo.

- Det kan være en stor utfordring for lokale trenere som ikke disponerer samme støtteapparat som skiforbundets landslag når det gjelder ernæring og vektregulering, sier hun til Dagbladet.

Sundgot-Borgen skiller nemlig mellom tynne utøvere.

- Også ekstremt tynne kan være kjernesunne, hvis de er genetisk tynne og spiser riktig. TV-sendingene og resultatlistene viser at det er plass til ulike kroppstyper og -størrelser i skisporet.

- Langrenn er en av idrettene som er vektsensitive, og felles for disse idrettene er at vekt og kroppssammensetning er en viktig prestasjonsvariabel, sier professoren.

Tre grupper Idrettsprofessoren sier det finnes tre grupper tynne utøvere:

1. De genetisk tynne, hvor foreldrene er slanke og utøveren har spist smart, trent godt og presterer optimalt.

2. De som har slanket seg til en unaturlig tynn kropp og som hele tida strever for å opprettholde den - og ikke kan spise optimalt. De vil variere veldig i prestasjoner.

LITEN OG LETT: Therese Johaug er ikke størst i feltet - men var størst i avslutningen av Tour de Ski. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
LITEN OG LETT: Therese Johaug er ikke størst i feltet - men var størst i avslutningen av Tour de Ski. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

3. Spiseforstyrrede og syke.

- Utøverne i gruppe tre har lenge vært i gruppe to, uten å bli «oppdaget». De varier fryktelig når det gjelder prestasjon og er i både fysisk og mental ubalanse. De mister vi fort fra idretten, sier Sundgot-Borgen.

Bekymringstelefoner Hun understreker at det slettes ikke er noe galt med å være tynn som idrettsutøver når du er født slik.

- Gruppe 1 er uproblematisk, for de er født sånn. Det er i gruppe to det er en risiko. Når de ser at veldig slanke utøvere gjør det veldig bra, da kan det bli en gedigen utfordring for trenere, foreldre og utøverne selv.

Å se Therese Johaugs maktdemonstrasjon motiverer, men professoren advarer mot å tro at en slik prestasjon er mulig bare ved lettvinte løsninger som det å slanke seg.

- Norges Idrettsforbund har via Sunn Jenteidrett satt fokus på denne problematikken. Målet er blant annet å i større grad få trenere til å akseptere at jenter går gjennom en pubertetsutvikling og øke kunnskapen om dette.

Jorunn Sundgot-Borgen er med i en ekspertgruppe i den internasjonale olympiske komité (IOC) hvor de skal finne tiltak for å på sikt forebygge spiseproblematikken i visse idretter.

ADVARER: Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved NIH advarer unge utøvere med å tro at den raskeste veien til toppen er å slanke seg. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX
ADVARER: Professor Jorunn Sundgot-Borgen ved NIH advarer unge utøvere med å tro at den raskeste veien til toppen er å slanke seg. Foto: MORTEN HOLM/SCANPIX Vis mer