Vinter-OL i Pyeongchang, Sør-Korea: Kan bli tidenes kaldeste

Frykter OL blir for kaldt for tilskuere

Forrige måned pådro seks personer seg hypotermi på samme stadion.

KULDE: OL-stadion i Pyeongchang var per 27. november fortsatt under konstruksjon. Mangelen på tak gjør at arrangøren frykter bitende kulde og hypotermi blant tilskuerne. AP Photo/Ahn Young-joon
KULDE: OL-stadion i Pyeongchang var per 27. november fortsatt under konstruksjon. Mangelen på tak gjør at arrangøren frykter bitende kulde og hypotermi blant tilskuerne. AP Photo/Ahn Young-joon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): De siste månedene har mye utenomsportslig bråk stjålet fokus fra det som skal skje under vinter-OL i Sør-Korea i februar.

Et problem er at nabolandet, Nord-Korea, og USA, med Donald Trump i spissen, er i en konstant ordkrig og truer hverandre med atomvåpen. Denne potensielt fatale feiden har sådd tvil om amerikanernes deltakelse i mesterskapet.

En annen sak som har stjålet fokus den siste tiden er utestengelsen av Russland fra lekene. Det er blitt avdekket systematisk doping blant flere av landets største utøvere, noe som har gjort nasjonen uønsket under lekene.

Nå truer en ny og iskald utfordring.

Tidenes kaldeste

Ifølge interne dokumenter, som Reuters har fått tak i, frykter arrangøren at det vil være for kaldt i Pyeongchang under mesterskapet til at tilskuere vil møte opp.

OL på Lillehammer i 1994 er det kaldeste OL som er blitt registrert til nå. Da var det 11 minusgrader. Under åpningsseremonien 9. februar er det for øyeblikket ventet at temperaturen vil ligge rundt 14 minus. Det vil i så fall bli ny kulderekord for et vinter-OL.

En av årsakene er at hovedstadion mangler tak, noe som vil eksponere de 35 000 tilskuerne for vindkast og bitende kalde effektive minusgrader. Arenaen ligger rundt 740 meter over havet.

- Dette er et veldig alvorlig problem. Det skaper en hodepine for arrangøren og presidenten, som har sendt folk for å finne ut hvordan man kan kjempe mot kulden, forteller konsulent i regjeringsapparatet, Shim Ki-joon.

Hypotermi

Ifølge arrangørens rapport er det planlagt utdeling av varmeelementer og tepper. De frykter at tilskuerne vil lide av hypotermi, som er en potensielt dødelig tilstand, hvis ikke.

Stadionet til en verdi av nesten 500 millioner kroner, ble bygd uten tak for å spare tid og penger. En grunn til at arrangøren frykter hypotermi, bunner i at seks mennesker pådro seg lidelsen under en konsert på den samme stadionet forrige måned.

- Kulden kan ødelegge åpningsseremonien. Arrangementets skjebne ligger i moder jords hender, sier den lokale politikeren, Yeom Dong-yeol, til Reuters.

Sviktende billettsalg

Vinter-OL sliter allerede med billettsalget. Blant de minst populære idrettene er langrenn og skiskyting.

Per 5. desember har arrangøren kun solgt 578 000 billetter. Det er 54 prosent av målsetningen.

Med en potensielt iskald vinter i vente, kan enda flere mennesker vegre seg fra å ta turen til Pyeongchangs stadioner.

Totalt 1 180 000 billetter blir gjort tilgjengelig til konkurransene i Pyeongchang i februar neste år. 30 prosent tildeles utenlandske tilreisende og sponsorer i en separat prosess, mens 70 prosent går til sørkoreanere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer