Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Bekymret for OL i Tokyo etter skrekkscenene i Doha:

Frykter OL blir verre: - En norsk fordel

Ekspertene frykter forholdene blir enda verre i OL i Tokyo enn i VM i Doha, men mener derimot varmen kan være en fordel for de norske utøverne. Johan Kaggestad er uenig.

FRAKTES VEKK I RULLESTOL: Nesten halvparten av kvinnene som deltok i maraton-øvelsen under friidretts-VM i Doha bryte - på grunn av varmen. Video: NRK Vis mer

Under maratonøvelsen og kappgang i VM i Doha ble vi vitne til skrekkscener som følge av ekstremvarmen. Flere utøvere måtte bryte underveis i løpene, som ble omtalt som et «helvete». Til tross for at løpene gikk om natta, lå temperaturene på omkring 30 grader, i tillegg var luftfuktigheten vanvittig høy.

I maratonøvelsen måtte nærmere halvparten av deltakerne gi seg. Det samme skjedde i kappgang, der flere kollapset og fikk hjelp av ambulansepersonell.

Nå frykter ekspertene at dette bare er en forsmak på hva vi kan forvente oss til neste år, under OL i Tokyo.

- Det er helt ekstreme forhold, sier friidrettsekspert Jann Post til Dagbladet.

KOLLAPSET: Mens Karsten Warholm jogget inn til beste tid i VM-semifinalen, kollapset en av hans konkurrenter og spydde. Reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

57 mistet livet

Under årets VM var maraton og kappgang de eneste øvelsene som gikk utenfor stadion. Resten av øvelsene går inne på stadionet, som blir regulert av kjøleanlegg.

I Tokyo finnes det ikke kjøleanlegg på stadion og flere av øvelsene vil gå utendørs. I tillegg er mesterskapet planlagt å starte 24. juli neste år, altså midt i sommermåneden i Japan.

Mellom 29. juli og 4. august i år mistet 57 personer livet på grunn av en hetebølge i landet. Mer enn 1800 mennesker ble fraktet til sykehus. Det skriver the Disaster Management Agency, gjengitt i avisa The Independent.

IAAF-president Sebastian Coe er bekymret.

- Styringen av varmen i Tokyo vil bli en mye større utfordring enn i Doha, har Coe sagt til AFP.

Jann Post er skråsikker på at temperaturen vil bli en utfordring i Tokyo.

- Det vil ikke bli noe lettere. Det er på grensa av hva som er fornuftig. Her i Doha var temperaturene under maraton og kappgang helt i grenseland. Jeg tror øvelsene ville blitt avlyst hvis temperaturene var et par hakk høyere enn nå, sier han.

Også toppidrettssjef Erlend Slokvik mener OL vil bli varmt.

- Det er helt klart. Det kommer til å bli tilnærma like forhold som vi har nå, og det er også derfor vi har med oss en del fagfolk fra Olympiatoppen for å gjøre gode forberedelser til neste år, sier Slokvik til Dagbladet.

- Akklimatisering kommer til å bli ekstremt viktig, spesielt for dem som skal løpe langt, sier Post.

Fordel

Likevel mener de norske ekspertene at varmen kan være en norsk fordel. De ser på mesterskapet som en god mulighet til å gjøre det bra.

- Historien viser at nordmenn har en bedre mulighet til å hevde seg når temperaturen er høy, fordi afrikanerne takler ikke varmen like godt og drar ikke på precamp i forkant. Jeg mener at våre norske har gode muligheter dersom de forbereder seg godt og er flinke med vitenskapen vi har tilgjengelig, sier Post.

Slokvik er enig med eksperten.

- Det er helt riktig. Vi er ikke bekymret. Allerede nå har vi begynt å gjøre gode forberedelser, så jeg er trygg på at det vil gå bra, sier Slokvik.

Friidrettsekspert Johan Kaggestad er derimot helt uenig.

- Jeg er helt uenig i at det er en fordel. Utøvere som bor i et varmt klima har en fordel. Nordmenn kan kompensere med å gjøre gode forberedelser, men det er ikke noe fordel, sier Kaggestad til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg var til stede under sykkel-VM i Doha i 2016 og det var helt jævlig. Samme i friidretts-VM i Tokyo. Luftfuktigheten er helt ekstrem i Japan, og det er utfordrende i aller høyeste grad, sier Kaggestad.

Artikkelen fortsetter etter videoen.

SUPERMANDAG: Afrikas stjerneløpere hyller Jakob Ingebrigtsen, Karsten Warholm krangler med Amalie Iuel og Abderrahman Samba forvirrer alle - få timer før tidenes norske VM-dag . Programleder/reporter/video: Øyvind Godø og Kristoffer Løkås Vis mer

Endrer tidspunktet

I Doha gikk startskuddet for maraton på natta. I Tokyo vil øvelsen starte klokka seks om morgenen, en time tidligere enn det som først var fastsatt.

- Arrangørene gjør alt for at det skal kunne gjennomføres. Tidspunktet er klokka seks, og de har sagt de skal spraye middel på asfalten for å få ned temperaturene. Likevel er det rundt 30 grader når det starter og opp mot 39 til 40 grader når utøverne går i mål. Det er helt ekstremt, sier Post.

OL i Tokyo er fra 24. juli til 9. august neste år. Baseball, softball, karate, sportsklatring, surfing og skateboard er seks nye øvelser som er lagt inn i programmet, i tillegg til 3x3 basketball og rugby med sju spillere på hvert lag. Golf returnerer også etter å ha vært med i Rio.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling