Frykter OL ryker

VM-kometen Harald Østberg Amundsen jobber knallhardt med å bli bedre i klassisk. Gjør han ikke det, tror han OL-drømmen ryker.

ÆRLIG: Harald Østberg Amundsen er brutalt ærlig med seg selv før den viktige OL-sesongen. Video: Haarstad/Løkås Vis mer
Publisert

SOGNSVANN (Dagbladet): Minusgradene holder et hardt grep om høstmorgenen, men langrennslandslaget bruker grålysningen på å klatre høydemøter opp mot Holmenkollen i Oslo.

Midt i rekken er Harald Østberg Amundsen. Den 23 år gamle VM-kometen, som sikret bronse på 15 kilometer fristil i mars, jobber hardt med staketeknikken.

- Jeg må bli bedre på å holde armene sånn som dette, forklarer han til Skiforbundets Peder Nævestad, og viser armene i ulike posisjoner etter at økta er over.

For oss vanlige dødelige ser det ut som millimeterpirk. For Østberg Amundsen er det ramme alvor:

Han sier rett ut at han må bli vesentlig bedre i klassisk for at OL i Beijing skal være aktuelt:

- Ja, det må jeg. Jeg må heve meg betraktelig. Det er bare å se på resultatlista. Jeg ønsker å nærme meg det jeg får til i skøyting, selvfølgelig. Tar jeg det steget så er OL veldig realistisk, men det er en veldig tøff jobb, sier han til Dagbladet.

AMUNDSEN: Harald Østberg Amundsen fikk sett definitive gjennombrudd som langrennsløper etter bronsemedaljen på 15-kilometeren under ski-VM i Oberstdorf i mars. Nå håper han å gjenta bedriften i OL i Beijing neste år. Video: Løkås/Særsland. Klipp: NRK/NTB Vis mer

Dårlig tid

I fjor handlet alt om 15 kilometer fristil. 23-åringen la alle kortene i å ta seg til øvelsen i VM. Det greide han, og i Oberstdorf ble det bronse - til tross for fall.

I år er situasjonen annerledes. Det sendes bare åtte herreløpere i langrenn til OL. Og 15 kilometeren er i klassisk. Det betyr at Asker-gutten må vise at han minst kan være aktuell på skiathlon og femmila for å være med i OL-diskusjonen.

Oberstdorf , Tyskland 20210303. 
Harald Østberg Amundsen på 15 km fri teknikk under VM på ski i Oberstdorf.
Foto: Terje Pedersen / NTB
Oberstdorf , Tyskland 20210303. Harald Østberg Amundsen på 15 km fri teknikk under VM på ski i Oberstdorf. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Jeg prøver å finne de tekniske løsningene som jeg må gjøre, samtidig som jeg prøver å fokusere mer på hardøktene i klassisk. Jeg har ikke noe annet valg enn å være 100 prosent på teknikk. Jeg ønsker å finne ut hvordan jeg skal løse den gåten, forklarer han.

Målet på sikt er å bli så rå som Alexandr Bolsjunov er på alle distanser. Klassisk-jobben som blir gjort nå skal bære frukter på sikt.

- Hvordan ligger du an?

- Jeg er spent. Det er lenge siden jeg hadde et testrenn i klassisk. Men under de øktene vi har hatt nå har det vært bedre enn før, så får vi bare se når vi kommer til Beito hvordan ståa er.

TESTER FORMEN: Simen Hegstad Krüger (fra høyre), Didrik Tønseth og Harald Østberg Amundsen ledet an på mandagens trening. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
TESTER FORMEN: Simen Hegstad Krüger (fra høyre), Didrik Tønseth og Harald Østberg Amundsen ledet an på mandagens trening. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Støtte av Nossum

Den norske herretreneren Eirik Myhr Nossum er ikke i tvil om at Østberg Amundsen allerede har tatt store steg rent teknisk, men at han må jobbe med selvtilliten.

TRENER: Eirik Myhr Nossum. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
TRENER: Eirik Myhr Nossum. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

- Den selvtilliten han har i skøyting, den har han ikke nødvendigvis stilt på start med i klassisk. Dermed har han høye skuldrer og føler at han må prestere, noe som fører til enkle feil han ikke gjør i skøyting. Han stiller med samme kapasitet og samme kroppen på klassisk, men det handler om selvtillit.

- Han fryktet selv at OL ryker hvis han ikke forbedret seg vesentlig i klassisk?

- Det er for så vidt riktig det, femmila er skate, men det er vanskelig å ta ut rene femmilsutøvere i en tropp på åtte. For å komme til OL må han gå veldig, veldig fort. Det er ikke noe forskjell på han og andre der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer