Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Skandalen i Holmenkollen:

Frykter omdømmetap etter fyllekaoset: - Har gått verden rundt

Idrettsbyråden i Oslo frykter at helgens fyllekaos i Holmenkollen skal gå ut over det tradisjonsrike idrettsarrangementets gode navn og rykte.

FYLLEFEST: Rennene i Holmenkollen er blant de mest tradisjonsrike i skisporten, men i helga var det utenomsportslige hendelser som stjal overskriftene. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix
FYLLEFEST: Rennene i Holmenkollen er blant de mest tradisjonsrike i skisporten, men i helga var det utenomsportslige hendelser som stjal overskriftene. Foto: Roald, Berit/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fyllebråket har fått mye oppmerksomhet i Norge og i flere naboland. Nyheten har også vakt oppsikt på Facebook og Twitter. Saken er omtalt av flere store mediehus i utlandet, blant annet den russiske nyhetskanalen Life, melder NRK.

Oslos idrettsbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) skulle gjerne vært foruten den negative omtalen.

- Dette har gått verden rundt, og det er veldig uheldig. Jeg blir opprørt når jeg leser innlegg om dette på sosiale medier på språk jeg ikke engang forstår, sier Hansen.

FARLIG: En mann står bakpå den fullastede t-banen i Holmenkollen. Det er potensielt livsfarlig, både med tanke på at man kan falle av og de strømførende skinnene. Vitne forteller til Dagbladet om blindpassasjeren: - Vi måtte gå til fots fra Holmenkollen og ned mot sentrum. Da en bane passerte oss mellom Slemdal og Ris, så vi at det det sto en bli... Vis mer

Hun mener det er vanskelig å si hvilke konsekvenser den negative omtalen får for arrangementets omdømme.

Idrettsbyråden har nå tatt initiativ til et møte med de involverte for å diskutere hvordan man kan forhindre at noe lignende skjer igjen.

- Vi må få på det rene hva vi må gjøre for å få dette tilbake til hva det egentlig var. Holmenkollhelgen har et utrolig godt rykte, en god historie og er en flott tradisjon, sier hun.

Fullstendig kaos

Det var etter rennet at skandalen i Holmenkollen inntraff. Arrangøren ventet 100.000 mennesker hele helgen, men det kom 100.000 på lørdag alene. Da publikum i titusenvis forlot området etter femmila, forandret festen seg til totalt kaos - med alvorlige følger for noen.

Både politiet, innleide vektere og frivillige mistet kontrollen. Folk rev ned gjerder og begynte å gå ned til sentrum ved å hoppe ned i T-banesporet. Folk skal ha besvimt i mengden og det var tendenser til panikk.

En kvinne ble alvorlig skadd da hun falt ned i T-banesporet på Voksenlia stasjon. Da seks personer prøvde å hjelpe henne, fikk alle strømskader, og måtte sendes til legevakten.

Skuffet president

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og blant dem som rettet kritikk mot publikum var idrettspresident, Tom Tvedt.

- Det er veldig trist at et så flott arrangement får et slikt etterspill. Det er positivt at det er så mye folk der oppe, men så er det beklagelig at noen få ødelegger for den store festen. Det er et barne- og familiearrangement, og sånn kan vi ikke ha det i framtida. Jeg tror alle er enige om at dette må vi få gjort noe med, sa en krystallklar president til Dagbladet.

Han innrømmer at det er vanskelig å kontrollere alle som er ute i skogen, og håper at folk kan utvise god folkeskikk i framtida.

- Det er jo dette som er vanskelig. For noe er innenfor et regulert område, men så er det mange som er ute i guds frie natur. Da er det vanlige ordensregler som gjelder, så jeg tror vi må gå i oss sjøl. Jeg tror de fleste er enige i at fyll og slåsskamp ikke er noe vi vil ha på repertoaret i Kollen eller hos det norske folk, sier Tvedt.

Bjørgen kritisk

Konkurransene i Holmenkollen er blant de mest tradisjonsrike innen skisporten, men i helga var det altså utenomsportslige hendelser som stjal fokus.

Det synes utøverne er synd. Flere reagerer på fyllefesten blant publikum, og Marit Bjørgen gir uttrykk for at hun aldri ville tatt med sin egen sønn til Holmenkollen.

Det må nok gjøres grep etter det som skjedde lørdag. Tendensen er at det blir bare mer og mer fyllefest der oppe. Det er synd, sier Rognes-jenta, og får støtte av lagvenninnen Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

​ - Det er bare ikke akseptabelt. Selv om folk drar opp i Holmenkollen for å lage en fest, er det ikke en russefest uten grenser og regler. Det må gjøres grep, men jeg har ikke fasiten på hvilke. Det er umulig å ransake alle som er her, sier hun.

(NTB/Dagbladet)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!