Frykter Platini «kjøper» seg stemmer

I morgen avgjøres UEFA-maktkampen.

(Dagbladet.no:) Det pågår nå en maktkamp i UEFA om hvem som skal bli den mektige fotballorganisasjonens neste president. Én dag før valget er både den sittende presidenten Lennart Johansson (77) og utfordrer Michel Platini (51).

Svenske Johansson har støtte fra flere av de største landene i Europa, mens det er forventet at Platini vil sanke stemmer i øst.

I det svenske fotballforbundet frykter de at Platini har gjennomført en skitten valgkamp.

- Lover bort verv

- Det har sikkert vært masse spill i kulissene, og Platini har sikkert kommet med løfter i øst og vest, sier generalsekretær Sune Hellströmer til Expressen.

Han tror ikke franskmannen har kjøpt seg stemmer med økonomiske hjelpemidler, men kommer med påstander om noe som er tett oppunder.

- Han kommer med løfter om plasser i forskjellige komiteer og utvalg. Vi synes det blir helt feil. I Sverige synes vi at styrer skal settes sammen på bakgrunn av kompetanse, ikke bare etter løfte, sier Hellströmer.

Presidenten i det svenske fotballforbundet, Lars-Åke Lagrell, tør ikke si for mye om dette.

FØLER SEG TRYGG: Michel Platini føler seg sikker på seier i kampen om presidentvervet i UEFA. Foto: AP
FØLER SEG TRYGG: Michel Platini føler seg sikker på seier i kampen om presidentvervet i UEFA. Foto: AP Vis mer

- Men det har jo være lagkamper tidligere, hvor det har vært juks og bestikkelser, sier han.

- Handler lite om fotball

Tyskland er blant landene som åpent støtter Lennart Johansson, som har vært UEFA-president siden 1990. De reagerer også på valgkampen til Platini.

- Dette handler lite om fotball. Platinis kampanje har vært skitten, sier Theo Zwanziger, president i det tyske fotballforbundet.

Fotballpolitisk sett er det ikke mye som skiller de to kandidatene. Platini er imidlertid en del krassere enn Johansson i omtalen av de mektigste klubbene i Europa - og deres samarbeid G14. Han ønsker også at flere mindre nasjoner skal få sjansen til å få klubbene sine inn i Champions League.

Nettopp det kan gi franskmannen en del stemmer fra mindre nasjoner.

De minste nasjonene har også hatt mindre med Johansson å gjøre i hans presidentperiode, og vil ikke ha en slik «tilknytning» til ham.

- Jeg er rolig og trygg. Jeg har ikke solgt sjela mi for å bli valgt. Jeg vil bli skuffet om jeg ikke blir valgt, for jeg er en vinner, sier Platini.

Frykter Platini «kjøper» seg stemmer

Norsk støtte til Lennart

Og - stemmene fra de minste landene taller like mye som stemmer fra Tyskland og Italia.

Men det ligger an til å bli helt jevnt, men Johansson-leieren hevder at de har fått bekreftet fra 36 forbund at de får støtte fra dem. Totalt skal 52 nasjoner stemme.

- Jeg kommer ikke til å gjøre noen store forandringer med de eksisterende turneringene, som spillere, klubber og nasjonene er fornøyd med. Platini kan jo prøve å komme på noe som kan overbevise oss om å endre på denne suksessen, sier Johansson ifølge nyhetsbyrået AP.

Det norske fotballforbundet støtter Johansson i denne maktkampen og vil stemme på ham i morgen.

- UEFA styres i dag på en meget god måte. Økonomien er god, og inntektene fra de store konkurransene brukes på en god måte ut i organisasjonen. Vi ønsker at dette arbeidet skal fortsette under Johanssons ledelse, sa fotballpresident Sondre Kåfjord for en stund siden.

STØTTES AV DE STORE: De fleste store fotballnasjonene i Europa støtter Lennart Johansson, men stemmene fra småland teller like mye.