Frykter profiler vil velge bort noen mesterskap

Hergeirsson: - Det kan fort skje.

SPENNENDE ÅR: Landslagssjef Thorir Hergeirsson tok i dag ut blant annet Nora Mørk (t.v.) og Amanda Kurtovic til de to EM-kvalifiseringskampene i oktober. Nå starter et krevende år for håndballjentene, som skal gjennom EM, OL og VM i løpet av et drøyt år. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
SPENNENDE ÅR: Landslagssjef Thorir Hergeirsson tok i dag ut blant annet Nora Mørk (t.v.) og Amanda Kurtovic til de to EM-kvalifiseringskampene i oktober. Nå starter et krevende år for håndballjentene, som skal gjennom EM, OL og VM i løpet av et drøyt år. Foto: Vidar Ruud / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Landslagstrener Thorir Hergeirsson tok i dag ut troppen til håndballjentenes EM-kvalifiseringskamper mot Hviterussland (i Trondheim 7. oktober) og borte mot Litauen 11. oktober.

De kampene må unnagjøres før landslagstreneren gjør seg opp en mening om hvem han tar med seg til VM i Danmark i desember - det første av tre store mesterskap for de norske håndballjentene i løpet av et drøyt år:

VM, OL og EM I august neste år reiser jentene til Rio for å forsvare OL-gullene fra 2008 og 2012 - og bare fire måneder etter OL skal jentene forsvare EM-gullet fra i fjor i Sverige.

En tett VM-, OL- og EM-trippel er selvsagt store høydepunkter - men samtidig en ekstra påkjenning for jenter som fra før har fullt opp med serie-, cup-, europacup- og sluttspillkamper for klubblagene sine, i tillegg til det som fra før også er et kjør med landslaget i friperioder fra klubblaget.

- Krevende år Hergeirsson frykter at påkjenningen - for flere - kan bli så stor at de må velge bort noen mesterskap for Norge.

- Vi har et veldig spennende år foran oss, men også et veldig krevende. Vi er veldig «hands on» overfor klubbene, spillerne og alle rundt for å sørge for at det blir foretatt noen justeringer eller tiltak der det eventuelt er behov for det, med tanke på totalbelastningen, sier Thorir Hergeirsson til Dagbladet.

- Så tøff belastningen blir på mange av spillerne nå, så risikerer vi at noen mesterskap blir valgt bort av spillerne, for å restituere og hente seg inn igjen etter tøffe perioder.

Trenden er at det blir stadig flere kamper for de beste spillerne. Det blir flere kvalikkamper, flere kamper i Champions League. Og selv om Norge ble euroamestere i Ungarn i fjor, så er de ikke direktekvalifisert til EM i Sverige neste år.

Nå er det bare arrangørlandet som er automatisk kvalifisert til mesterskapet.

Færre friplasser Han er ikke begeistret for at Norge - som regjerende europamester - må spille kvalifisering til EM i Sverige neste år, og tror det skyldes «markedstilpasninger».

- Det blir stadig færre friplasser, og det er nok en markedstilpasning for å få flere kamper som teller. I tillegg er markedsinteressen sterk for at de beste hele tiden skal være med.

Tøft etter OL Fra før har Hergeirsson erfaringer med at et mesterskap etter et OL alltid er ekstra utsatt:

Av de 14 som vant OL-gull i London i 2012, så var «bare» ni av dem med på EM-sølvet i Serbia noen måneder seinere. Sportslig var smellen enda tøffere i VM i 2013 - også det i Serbia:

Da endte Norge på en uvanlig beskjeden 5. plass, etter å ha røket ut i kvartfinalen.

- Min oppgave oppe i dette er å forsøke å legge til rette for en god helhet. Og det er en balanse i dette: Hvor langt kan man tyne det?

Kjente fjes tilbake I troppen han i dag tok ut til de forestående EM-kvalifiseringskampene fant islendingen plass til flere kjente fjes som av forskjellige grunner har vært ute. Linn Jørum Sulland (Györ), Amanda Kurtovic (Larvik) og Mari Molid (Larvik) - og ikke minst stjernekeeper Katrine Lunde er tilbake på landslaget.

Spennende navn som Anniken Obaidli (Molde) og Stine Skogrand (Tertnes) er også funnet verdige en plass i det som begynner å ligne en spennende grunnstamme inn mot VM-uttaket i november.