Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykter sabotasje mot Tutta: - Kan ødelegge karrieren

Ekspert om golf-drama.

(Dagbladet): Suzann Pettersen (34) var nemlig den store snakkisen under - og etter - golfturneringa Solheim Cup. Den norske proffen fikk massiv kritikk etter en situasjon som av eksperter og andre proffer blir omtalt som en skandale.

- Jeg har alltid sett noe lignende. Det er ufint, sier golfkommentator og tidligere golfproff Per Haugsrud til Dagbladet.

- En skam for sporten, oppsummerer golfproffen Zach Johnson på Twitter etter hendelsen som sjokkerte golfverden.

Hendelsen alle snakket om var da USAs Alison Lee plukket opp ballen da hun trodde Europa hatt gitt bort putten. Men slik var det ikke. Pettersen påpekte feilen, noe som gjorde at Europa vant hullet og til slutt kampen.

- Isfront Eksperter og spillere raste. Men Pettersen tok ikke selvkritikk etterpå.

- Vi møtte en isfront når vi kom ut på banen. Det var vi fullt forberedt på. Amerikanerne hater oss. Det var jo de som gjorde en feil. Jeg har aldri vært mer stille. Det var ikke en putt vi skulle gi bort. Hun trodde hun hadde fått den, sier Pettersen til Eurosport.

FÅR REFS: Suzann Pettersen får kritikk etter en spesiell situasjon under Solheim Cup. Foto: EPA/UWE ANSPACH
FÅR REFS: Suzann Pettersen får kritikk etter en spesiell situasjon under Solheim Cup. Foto: EPA/UWE ANSPACH Vis mer

- Jeg kan ikke skjønne at jeg gjorde noen feil, sier Pettersen.

Den norske golfproffen brøt ingen regler - men tråkket derimot på en av «gentleman-sportens» uskrevne regler. Hun får også støtte:

- På spillermøtet ble det tydeliggjort at det ikke skulle være noe tvil om at putter er gitt før man plukker opp ballen. Det er ingen tvil om at Tutta gjorde rett i å påpeke forholdet til dommeren, og at dommeren gjorde rett når Alison Lee tapte hullet, sier Jon Karlsen, toppidrettsansvarlig i Norges Golfforbundet, til Dagbladet.

- Det som gjør saken noe kontroversiell er at de europeiske kapteinene kollektivt mister hodet foran åpent kamera. Her viser Tutta stor styrke selv om hennes egne kapteiner setter henne i ett dårlig lys, sier Karlsen, som også er Tuttas puttingtrener.

Karrieretruende Golfkommentator og tidligere golfproff Per Haugsrud mener Pettersen skal være glad hun endte opp som taper.

- Dette kan vi kalle karma. Pettersen gjør noe hun absolutt ikke skal gjøre. Det er ikke sånn vi ønsker at sporten skal framstå. Jeg har sett klippet et titalls ganger nå og det er fryktelig galt det Pettersen gjør, sier Haugsrud til Dagbladet.

EKSPERT: Golfkommentator og tidligere proffspiller
Per Haugsrud. Foto: DagbladetFilename: DSC_0083.JPG
EKSPERT: Golfkommentator og tidligere proffspiller Per Haugsrud. Foto: Dagbladet Filename: DSC_0083.JPG Vis mer

Den tidligere golfproffen oppfordrer Pettersen til å legge seg flat.

- Hun burde gjort det med en gang. Allerede ute på banen kunne hun sagt: «Beklager, jeg gjorde en feil». Men hun er mer sta enn «Mannen» (fjell i Romsdal). «Mannen» beveger seg hvertfall noen centimeter. Jeg tviler på at det kommer noen beklagelse, sier Haugsrud.

Han mener situasjonen og all kritikken kan skade omdømmet til Suzann Pettersen - ikke minst fordi hun konkurrerer og oppholder seg mye i nettopp USA.

- Jeg er redd dette vil forfølge henne lenge. Levebrødet hennes er jo i USA og publikum kan være nådeløse. Å være upopulær kan i verste fall ødelegge en karriere, sier Haugsrud.

- På hvilken måte?

SKAM: Zach Johnson kaller opptrinnet en skam. Foto:  Kevin C. Cox/Getty Images/AFP
SKAM: Zach Johnson kaller opptrinnet en skam. Foto: Kevin C. Cox/Getty Images/AFP Vis mer

- Golf er en sport som krever enorm konsentrasjon. Å spille med publikum mot seg er forferdelig. Det blir noe annet enn å spille en fotballkamp på bortebane. Det kan handle om sabotasje som hosting og uro. Folk kan miste ting på bakken med vilje for å forstyrre. Derfor vil jeg oppfordre henne til å legge seg flat og beklage, sier Haugsrud.

- Hva betyr dette for omdømmet?

- Hun har bygget seg opp på en fantastisk måte i 15 år. Det kan nå ha blitt revet ned. Det gode renommeet og statusen kan bli borte. Når Suzann legger opp var hun en opplagt kandidat til å være kaptein i Solheim Cup. Nå er spørsmålet om noen ønsker henne der, sier Haugsrud.

Toppidrettsansvarlig i Norges Golfforbund kommenterer følgende:

- Alison Lee tar sin egen putt cirka 60 centimeter unna, og må selvfølgelig ta konsekvensen av det. Vi kan ikke utvikle matchspill slik at spillerne selv bestemmer hvilke putter de skal få, sa Jon Karlsen. toppidrettsansvarlig i Golfforbundet, til Dagbladet tidligere i dag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling