- Frykter sabotasje

Nye regler skaper spekulasjoner i alpint-verden. Også i Norge svirrer ryktene.

STJERNER: Marco Odermatt (t.v.) og Aleksander Aamodt Kilde er, sammen med Henrik Kristoffersen, tre av alpints store stjerner på herresiden. Foto: NTB
STJERNER: Marco Odermatt (t.v.) og Aleksander Aamodt Kilde er, sammen med Henrik Kristoffersen, tre av alpints store stjerner på herresiden. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Til vinteren har Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) innført fullt fluorforbud. Målet har vært å innføre forbudet tidligere, men det har vært vanskelig å innføre et system som er helt sikkert for utøverne.

Enkelt sagt blir alle skia testet på tre punkter etter rennene. Er det over en viss mengde fluor i skia - blir du disket.

Til tross for at FIS og IBU mener at utstyret de har utviklet nå er bra nok til et fullt forbud, er det skepsis ute blant de ulike nasjonene.

Den sveitsiske storavisa Blich slår opp en sak om bekymring.

- Frykt for sabotasje og diskvalifikasjon truer ski-sirkuset, skriver avisa.

- Frykter sabotasje

Flere i og rundt det sveitsiske laget forklarer.

- Jeg tviler ikke på at våre servicemenn har kontroll. Men basert på samtaler jeg har hatt med folk i skiindustrien, føler jeg at det kan bli urettferdige diskvalifikasjoner basert på målefeil, sier Tom Stauffer, som er hovedtrener for det sveitsiske landslaget.

Selv om testene er blitt bedre og bedre, er det fortsatt feil, mener østerrikske Rainer Salzgeber:

- Det er fortsatt noen såre punkter, men de siste testmålingene virker å være mye mer pålitelig, sier han til Blich.

FLYT HØYT: Aleksander Aamodt Kilde jager sammenlagtkula også denne sesongen. Foto: NTB
FLYT HØYT: Aleksander Aamodt Kilde jager sammenlagtkula også denne sesongen. Foto: NTB Vis mer

Marco Odermatts servicemann, Beni Matti, kommer også med en bekymring over at sliping av ski kan føre til at fluortesteren fanger opp annet grums, som egentlig ikke er ulovlig:

- Apparatet kan i noen tilfeller slite med å skille mellom fluor eller et annet stoff, forklarer Matti, før han kommer med et nytt eksempel som kan skape problemer:

- La oss si at startnummer tre har ski med fluor på. Alle som kjører etter, og krysser linjen til startnummer tre, kan få fluorrester på skia og bli disket.

En annen ting som får enkelte til å skjelve i buksene, er risikoen for sabotasje:

- Det er ikke så mye plass i skisirkuset som det er i Formel 1. Det gjør at flere leverandører deler samme utstyr. Det betyr at «hvem som helst» kan legge fluor på skia til sin verste konkurrent. Det kommer til å bli en vinter med mye sladder og mistanke, sier Matti til Blich.

PALLPLASSERINGER: Det ble en festdag i alpint for Norge, med blant annet et historisk gull til Aksel Lund Svindal i utfor. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet / AFP / AP / NTB/Scanpix Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Også i Norge er det nye fluorforbudet blitt snakket mye om. Det bekrefter sportssjef i alpint, Claus Ryste, til Dagbladet.

- Det går mange rykter om ditt og datt. Blant annet forurensing av ski og at det kan være vanskelig å håndtere forbudet. Det er mye usikkerhet, og det tror jeg gjelder alle nasjoner, sier Ryste.

Norges Skiforbund har blant annet gått til innkjøp av to fluor-pistoler, og alpint har hentet inn Atle Skårdal, som jobbet tett på fluorprosjektet i FIS. I tillegg er Stein Olav Snesrud blitt oppgradert til fluor-ansvarlig for alle de nordiske grenene.

I løpet av sommeren er det blitt tatt en rekke tester for å være bedre forberedt på hva som venter.

- Det blir spennende å se utslagene. Det er ikke sikkert at det blir ille, faktisk er det ikke sikkert at det blir noen saker i det hele tatt. Jeg tror ikke at noen kommer til å bruke fluor med vilje, men mange er bekymret, bekrefter Ryste.

- Frykter sabotasje

- Det spekuleres i muligheten for sabotasje i Sveits. Hva tenker du om det?

- Jeg håper og tror ikke at det skjer. Spørsmålene er blitt reist, men sånn jeg kjenner alpinkulturen, er ikke det aktuelt. Ja, det er hemmelighold, men sabotasje? Nei.

Ryste vil også ha fram at det er viktig og riktig at fluor ikke er lov lengre, og påpeker at Skiforbundet ikke er ute etter å gå etter utøvere i nasjonale renn.

- Vi er ikke ute etter å ta Per (14). På nasjonalt nivå handler det mer om å få opp kompetansen og komme med tips og råd. Det er dyrt å behandle utstyret også, sier sportssjefen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer