Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

IOC oppretter varslingskanaler under OL

Frykter seksuell trakassering under OL. Tar grep: - Vi er der for deg

Har etablert fire krisesenter for å hjelpe utøverne.

VIL BESKYTTE UTØVERNE: Hayley Wickenheiser, kaptein for Canadas ishockeylandslag, sitter IOCs utøverkommisjon. Adrian Wyld / AP Photo / The Canadian Press / NTB Scanpix
VIL BESKYTTE UTØVERNE: Hayley Wickenheiser, kaptein for Canadas ishockeylandslag, sitter IOCs utøverkommisjon. Adrian Wyld / AP Photo / The Canadian Press / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høsten i fjor og denne vinteren har vært preget av oppslag knyttet til seksuell trakassering. Det har blitt kastet lys over tidligere mørklagte kroker i en rekke ulike bransjer, og også i idretten har grums fra fortid og nåtid blitt lagt fram for offentligheten.

Nå vil Den internasjonale olympiske komité (IOC) få bukt med problemet i idretten, og for første gang oppretter de varslingskanaler under et OL.

I Pyeongchang skal deltakerne trygt kunne rapportere om misbruk og trakassering via IOCs «Safeguarding Officer». Hver rapport vil bli behandlet på konfidensielt vis av IOC og lokale lovmyndigheter. IOC vil også gjøre tilgjengelig retningslinjer i utøverlandsbyene, for å unngå at noen tråkker over streken.

- Budskapet mitt til utøverne er: vær ikke redd. De skal vite at det finnes et system. Ta den første telefonen, det første steget, og vi skal være der for deg. Vi tror på deg, og vi skal gjøre alt for å beskytte alle utøvere som deltar i OL, sier Hayley Wickenheiser, som sitter i IOCs utøverkommisjon.

IOC: For første gang har IOC opprettet varslingskanaler under et OL. Foto: REUTERS/Denis Balibouse
IOC: For første gang har IOC opprettet varslingskanaler under et OL. Foto: REUTERS/Denis Balibouse Vis mer

- IOC ligger langt foran

Håvard Øvregård er rådgiver i Norges idrettsforbund, og har jobbet mye med problematikken IOC nå prøver å ta grep i.

Han har blant annet vært med og laget en veileder for håndtering av saker som gjelder seksuell trakassering og overgrep i idretten, og ser positivt på initiativet fra IOC.

- Dette er et veldig viktig og godt tiltak, og et tema IOC har jobbet med lenge. IOCs retningslinjer mot seksuell trakassering og overgrep er utarbeidet i samarbeid. IOCs retningslinjer mot seksuell trakassering og overgrep er utarbeidet i samarbeid med verdens beste forskere på området, og i november i fjor lanserte de en veileder. Det er arbeid som forplikter, men det er noe de er forberedt til å ta tak i. De er klare på at de vil støtte utøverne og gjøre de trygge, sier han.

Ifølge Øvregård er IOC en foregangsorganisasjon når det gjelder denne og liknende problematikk.

- IOC ligger langt foran på flere områder. De skrev i 2014 inn i vedtektene sine at det er nulltoleranse for diskriminering basert på seksuell orientering, og tar trakassering på alvor.

- En utfordring i idretten

Under ungdoms-OL i 2016 på Lillehammer var trygg idrett og seksuell trakassering og overgrep et eget tema i læringsprogrammet, som IOC og Norges idrettsforbund samarbeidet om. Her viste de blant annet filmer rundt denne tematikken.

Øvregård er klar på at idretten speiler resten av samfunnet når det gjelder problemer med trakassering og overgrep, og at det er derfor er viktig å ta tak i det.

- Internasjonal forskning viser at dette er en utfordring i idretten, som i resten av samfunnet. For IOC er det å ta vare på utøverne et viktig ansvar. Maktforholdet mellom trener og utøver er noe som kan gi utøverne enorme muligheter til å prestere, men det er også en makt som kan bli utnyttet. Det å tro at overgrep ikke foregår i idretten, er skadelig. For idrettslag rundt omkring i Norge må være bevisst på at dette enten har skjedd, skjer nå eller vil skje i framtida. Derfor er det viktig å ta tak i, sier Øvregård.

Rettshjelp

Wickenheiser, som tidligere har deltatt i OL som en del av Canadas ishockeylag, får støtte av Danka Barteková. Hun har deltatt i OL i skeet, og sitter som Wickenheiser i utøverkommisjonen.

- Vi gjør alt for at utøverne skal føle seg komfortable. Vi vil beskytte dem gjennom programmer som kan hjelpe. Vi kan ikke løse problemene umiddelbart etter man står fram, men vi kan hjelpe med ekspertise og rettshjelp, og ta hånd om situasjonen. Vi er her for å hjelpe, er budskapet fra Bartekova.

I Pyeongchang er det opprettet fire krisesentre hvor utøvere kan få medisinsk og psykologisk hjelp.

- Vi må beskytte idrettsutøverne våre, og hjelpe dem med å unngå og håndtere enhver situasjon, sier Susan Greinig til AFP. Hun er sikkerhetssjef i den olympiske komité.

Skandale i USA

Blant de groveste sakene som har kommet fram i idretten, er skandalen rundt den amerikanske legen Larry Nassar.

Over 140 kvinner har beskyldt legen for misbruk, og han har erkjent seg skyldig i flere av sakene. Nassar har fått flere fengselsdommer, hvor den lengste er på 175 år. Han kommer med andre ord aldri ut av fengsel igjen.

Blant annet har Aly Raisman (23) stått fram med sin historie. Nassar skal ha forgrepet seg på henne gjentatte ganger, og fortalte i rettssalen at når hun hørte det banke på døra seint på kvelden, visste hun at det var Nassar som kom for å misbruke henne.

Raisman, som har to OL-gull i turn, holdt en kraftfull tale i rettssalen, og henvendte seg stadig til Nassar. Overgrepene har satt spor i henne, men hun nekter å la overgrepsmannen vinne.

- Larry, jeg håper du nå forstår at vi, disse kvinnene du så hjerteløst misbrukte over så lang tid, nå er en kraft. Og du er ingenting, sa hun, mens hun så på Nassar.

Overgrep i Østerrike

I østerriksk skisport kom det også fram alvorlige anklager over overgrep og voldtekt tidligere i vinter.

Ballen begynte å rulle da tidligere OL-deltaker Nicola Werdenigg (59) sto fram med sin historie i november. Hun skal ha blitt voldtatt av en mannlig kollega da hun var 16 år, og var klar på at dette ikke var en isolert hendelse, men en del av et større, mørkere bilde.

Etter at Werdenigg først fortalte om sin opplevelse, har flere andre østerrikske skiutøvere begynt å snakke. De har ønsket å være anonyme, men har fortalt om liknende overgrep og vært klar på at misbruket var systematisk. ​

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!