Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykter skandale-avslutning

Dårlig TV-produksjon og en løype som ikke er bred nok gjør forundringen stor over at FIS har gjort om Tour de Ski-avslutningen til en fellesstart.

DÅRLIG TV: Da Johannes Høsflot Klæbo tapte til russerne på tredje etappe, var det ikke lett å holde oversikt over tidene via TV--skjermen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
DÅRLIG TV: Da Johannes Høsflot Klæbo tapte til russerne på tredje etappe, var det ikke lett å holde oversikt over tidene via TV--skjermen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

VAL DI FIEMME (Dagbladet): Allerede flere dager før avslutningen av Tour de Ski har valget om å gjøre om sisteetappen fra jaktstart til fellesstart fått mange kritikere.

Det er første gang i Tour de Ski-historien at alle løperne går ut samtidig på den siste og avgjørende etappen.

- Løypa fra stadion til alpinbakken er for smal, det er ikke bra, sier Russlands trener Marcus Kramer til Dagbladet.

Frykter kaos

Det er en bekymring som deles av nesten samtlige i skimiljøet dagen før Tour de Ski skal avgjøres.

- Det tror jeg kommer til å bli et problem for dem som kommer bakfra. Det går jo ikke an å gå to løpere i bredden. At de velger en fellesstart når de ikke kan ha breiere løyper er rart, sier Calle Halfvarsson.

- Jeg vet ikke hva de har tenkt når de har gjort det om til fellesstart og vi skal gå den smale løypa ned. Det hadde man aldri gjort noe annet sted. Enten burde vi startet rett i bakken, eller gått fire runder her inne først, i så fall, fortsetter Halfvarsson.

I stedet skal løperne gå en runde av 2,5 kilometer i stadionløypene før de kaster seg inn i den fire kilometer lange strekningen som tar dem til alpinbakkens start.

Halfvarsson får støtte av blant andre Hans Christer Holund. Nordmannen er en av de beste opp den avsluttende alpinbakken, men frykter at det kommer til å bli kaos før utøverne kommer seg dit.

- Det skal bli spennende å trekke en konklusjon etter løpet på søndag. Det vi bli full spurt på stadion her tenker jeg, for å posisjonere seg. Er du nummer 30 inn i den traseen, så er du nummer 30 ut også. Det er plutselig en 15 sekunder, og ingen vil være det bak i bunnen av bakken, sier Holund.

- Må løperne vise litt sunt vett?

- Ja, det burde de, men det er mye adrenalin og mange som vil fram. Det blir nok litt sånn som på de første rundene i dag. Du må passe på utstyret ditt og så starte løpet når du kommer inn i bakken, spår Holund.

Halfvarsson, som endte på en tiendeplass på fredagens 15 kilometer, mener utøverne som jager bakfra i feltet kan skape fullstendig kaos.

- Folk kommer til å forsøke å gå rundt for å finne en bedre posisjon inn i bakken. Da kommer folk til å stake, det kommer til å bli gått over ski og folk vil ramle og stavene vil fly og brekke. Kanskje det går bra, men det kommer til å være stressende for de bak i feltet, sier Halfvarsson.

SEIER: Ingvild Flugstad Østberg tok sesongens første seier under den fjerde etappen av Tour de Ski. Bilder fra NRK. Reporter: Marte Nyløkken Helseth. Vis mer

Dårlig TV-produksjon

Det er ikke bare i sporet mange frykter for kaos på den avsluttende Tour-etappen.

Da Johannes Høsflot Klæbo og de andre norske løperne fikk russisk bank på den tredje etappen av Tour de Ski, som også ble arrangert i Italia, var det flere som reagerte på TV-produksjonen fra Toblach.

Som Dagbladets kommentator Esten O. Sæther skrev i en kommentar:

«I stedet for å nyte nærbildene av en stadig mer fortvilet Johannes Høsflot Klæbo og sekundene som tikket Sergej Ustjugovs vei, ble de internasjonale TV-seerne presentert ei meningsløs smørje av den italienske produsenten.

Mens russiske stjerner skled inn til en trippel triumf, formidlet produsenten klipp av tilskuere, det værbitte trebygget på skistadion i Toblach og selvsagt grantrær.»

Produsenten sleit med å formidle dramatikken på intervallstarten over 15 kilometer, og det var knapt satt av plass til mellomtider etter 1,7 kilometer.

Dermed hadde du liten eller ingen oversikt fra sofaen.

Og det frykter flere at skal bli ende verre på søndag. For selv om alle går ut samtidig på den avgjørende etappen, har alle et ulikt utgangspunkt.

- Skandaløst

Med endringen på siste etappe er det ikke sikkert at første utøver i mål vinner Tour de Ski sammenlagt.

Johannes Høsflot Klæbo gikk først over målstreken i fjorårets Tour de Ski.

Men 26 utøvere var raskere enn ham opp monsterbakken. Sjur Røthe, som gikk opp bakken på 30:32, var over to minutter raskere enn 23-åringen.

Det betyr at produsentene potensielt må holde tunga rett i munnen for å greie å formidle alt.

KRITISK: Ole Morten Iversen.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
KRITISK: Ole Morten Iversen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

En som reagerer på valget er den norske dametreneren Ole Morten Iversen. Han fulgte de første Tour-etappene hjemmefra.

- Herrenes individuelle løp i Toblach var skandaløst. Det var helt håpløst å sitte hjemme og følge med. Til og med jeg som har god oversikt over langrenn mistet oversikten. Det skal ikke kunne skje under et slikt prestisjeprosjekt som Tour de Ski er, sier Iversen til svenske Aftonbladet.

Som vanlig skal Touren avsluttes med den beryktede «monsterbakken» i Val di Fiemme, men nytt av året er at det blir fellesstart i stedet for jaktstart.

Det bekymrer Iversen, som er på plass i Val di Fiemme foran avslutningen.

- Løpet blir kanskje mer spennende, men jeg er veldig usikker på om produsentene klarer å få til like bra underholdning på hvem som vinner hele Touren. Det skal ikke være noe problem i det hele tatt, men etter det jeg har sett er jeg skeptisk, sier Iversen og fortsetter:

- Om de ikke klarer å formidle den spenningen rundt hvem som vinner sammenlagt på TV søndag, er prosjektet helt ødelagt.

Resten av Tour de Ski blir slik:


Lørdag 4. januar (6. etappe): Sprint klassisk – Val di Fiemme (NRK).

Søndag 5. januar (7. etappe): Fellesstart fri teknikk – Val di Fiemme (NRK).