HELT ÅPENT: Håndballgutta håper Danmark slår Sverige i morgen. Da er Christian O'Sullivan (t.v.) og Gøran Johannessen klare for semifinale. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
HELT ÅPENT: Håndballgutta håper Danmark slår Sverige i morgen. Da er Christian O'Sullivan (t.v.) og Gøran Johannessen klare for semifinale. Foto: Lise Åserud / NTB scanpixVis mer

Norge i håndball-VM:

Frykter skrekkresultat i VM: - Jeg er forvirra

Utfallet som sender Norge rett ut av håndball-VM - selv med seier i morgen.

  • Norge - Ungarn, onsdag kl. 18

HERNING (Dagbladet): - Forvirrende, sier Norges Gøran Johannessen til Dagbladet før onsdagens VM-kamper.

Det er et flust av muligheter før hovedrunden i håndball-VM avsluttes i morgen. For Norge handler det om å slå Ungarn, og heie på Danmark mot Sverige.

Norge går videre ved følgende utfall (med seier mot Ungarn i morgen):

  • Danmark slår Sverige.
  • Danmark og Sverige spiller uavgjort.
  • Sverige slår Danmark med 1-2 mål (28-26 eller mindre).
  • Sverige slår Danmark med 5 mål (30-25 eller mer) eller 6 mål.

Skrekkresultat: - Ikke utenkelig

Skrekkresultatet for Norge er at Sverige slår Danmark med tre, fire eller fem mål. Da er både Sverige og Danmark videre til semifinale. Det kan også bli svensk jubel med tomålsseier hvis de scorer 30 mål eller mer. Da er Norge ute, fordi det ved poenglikhet med tre lag blir en innbyrdes tabell med bare de tre aktuelle lagene. Norge vil da komme dårligst ut av denne. (se tabell nederst i artikkel).

Danmark-stjernen Henrik Møllgaard fyrte oppunder spekulasjonene om det dansk-svenske drømmeresultatet i går. Dansken sa følgende, ifølge Aftonbladet:

- Vi sender gjerne hjem Norge. Ingen liker Norge. Norge skal hjem, sa forsvarssjef Møllgaard.

Det norske landslaget innrømmer at de frykter skrekkscenarioet:

- I håndball kan alt skje. Jeg har vært med så lenge og vet at resultater kan gå alle veier. Det er ikke utenkelig at Sverige vinner med tre til fem mål, sier Bjarte Myrhol til Dagbladet.

Han mener det derimot er umulig at danskene og svenskene gjør avtaler før avkast.

- Det skjer ikke i dansk eller svensk håndball, sier Myrhol.

Gøran Johannessen forteller at det er vanskelig å holde styr på alle de ulike utfallene.

- Jeg er forvirra. Vi må bare fokusere på Ungarn. Jeg tror at Danmark vinner mot Sverige. Danskene er et bedre lag, sier Johannessen til Dagbladet.

Han føler seg likevel ikke sikker på dansk poeng. Flensburg-proffen røper frykt for Sverige-seier som gir norsk hjemreise.

- Selvsagt frykter vi det. Det er ikke noe vi kan påvirke uansett. Kampen lever sitt eget liv. Jeg tror ikke det blir gjort noen avtaler. Men historisk sett spiller Danmark og Sverige jevnt. Da kan alt skje, sier Johannessen.

Sander Sagosen oppsummerer slik:

- Det er nesten umulig å spille på resultat i håndball. Da må det være avtalt på forhånd og det skjer ikke på dette nivået. Danmark og Sverige vil begge vinne kampen og da stoler jeg på dem. Jeg mener det er utenkelig at det blir gjort noen avtaler. Jeg stoler på at Danmark er det beste laget og vinner, sier Sagosen til Dagbladet.

Landslagssjef Christian Berge ønsker å bruke minst mulig energi på kamper han ikke kan gjøre noe med.

- Jeg har nok med å tenke på Ungarn-kampen. Det er utenkelig at det blir gjort avtaler før Sverige-Danmark. Det handler om kjerneverdier i idretten. Jeg kan ikke forestille meg at noe sånt skjer, sier Berge til Dagbladet.

Kan gå videre med tap

Norge - Ungarn har avkast klokka 18 i morgen. Danmark - Sverige blir spilt klokka 20.30.

I teorien kan Norges kamp være betydningsløs. Uansett seier eller tap er Norge avhengig av resultat i den neste kampen for å nå semifinale fredag.

Dersom Norge taper for Ungarn, kan laget fortsatt gå videre til semifinale dersom Danmark slår Sverige. Da blir Norge og Sverige stående på seks poeng. Norge sniker seg foran på innbyrdes oppgjør etter 30-27-seieren mandag.

Loddtrekning

Det er også en mulighet for at VM-skjebnen avgjøres med loddtrening.

Dersom Norge - Ungarn ender 29-25 og Sverige - Danmark 29-27, vil Danmark vinne gruppa, men Sverige og Norge står igjen med helt lik målforskjell.

Da sier reglementet at semifinalebilletten skal avgjøres på loddtrening.

Dersom Norge, Sverige og Danmark ender på lik poengsum med 8 poeng. Vil følgende tabell skille lagene: Dette er stillingen før Danmark-Sverige onsdag:

Innbyrdes tabell før siste kamp:

Danmark +4 (30–26)

Norge −1 (56–57)

Sverige −3 (27–30)