Frykter tilskuere skal krasje med VM-utøvere

- Bare i Norge at folk sover ute i løypa, sier sportssjefen for Oslo 2011.

KLAR FOR FOLKEFEST: Fra og med i dag trener Petter Northug og verdenseliten i langrenn for fullt i VM-løypene i Holmenkollen. Traseen er nå stengt for publikum, men sportssjef John Aalberg bekymrer seg over at det ikke vil bli respektert av alle. 
Foto: Lise Åserud / Scanpix
KLAR FOR FOLKEFEST: Fra og med i dag trener Petter Northug og verdenseliten i langrenn for fullt i VM-løypene i Holmenkollen. Traseen er nå stengt for publikum, men sportssjef John Aalberg bekymrer seg over at det ikke vil bli respektert av alle. Foto: Lise Åserud / ScanpixVis mer

(Dagbladet): På onsdag er det alvor.

Da går startskuddet for VM i Oslo, 1733 dager etter at man ble tildelt mesterskapet i konkurranse med Zakopane og Val di Fiemme.

Hos arrangøren er det tilsynelatende hvilepuls før det hele braker løs: Forholdene i langrennsløypene og hoppbakken har «aldri vært bedre» og de foreløpige værmeldingene gir liten grunn til panikk.

Fra klokka 12 i dag blir det også åpnet for at folk kan sette opp telt og lavvo ute i skogen. Folkelivet rundt løypa er noe av det som gjør Holmenkollen spesielt, men for sportssjef John Aalberg er det også en kime til bekymring.

Han regner med dobbelt så mange tilskuere ute i skogen som under prøve-VM i fjor, da tallet lå på rundt 8000, og ber innstendig om at friskusene lar VM-løypene være i fred.

SPENT PÅ FOLKEMENGDEN UTE I LØYPA: John Aalberg spår at 16 000 tilskuere kommer til å følge langrennsøvelsene ute i skogen. - Dette med å overnatte ute i løypa er en ganske spesiell norsk ting. I OL får man ikke lov til å gjøre sånt på grunn av sikkerhetshensyn, sier han. Foto: Dagbladet
SPENT PÅ FOLKEMENGDEN UTE I LØYPA: John Aalberg spår at 16 000 tilskuere kommer til å følge langrennsøvelsene ute i skogen. - Dette med å overnatte ute i løypa er en ganske spesiell norsk ting. I OL får man ikke lov til å gjøre sånt på grunn av sikkerhetshensyn, sier han. Foto: Dagbladet Vis mer

- Jeg vil be folk om å holde løypa hellig. Ikke gå ut i den, kryss den eller ødelegg den. Vær forsiktig så du ikke tråkker innefor gjerdene. Jeg håper folk hører på det, sier han til Dagbladet.

Sportssjefens store skrekk
Fra og med i dag trener verdenseliten i langrenn for fullt ute i løypene. Aalberg frykter aller mest ulykker mellom VM-utøvere og mosjonister, selv om traseen i utgangspunktet er stengt for publikum.

- Vi vil at publikum, unger og skiløpere som ikke er en del av VM går i andre løyper, så vi ikke får kollisjoner med VM-deltakere. Det er vanskelig å ha nok vakter. Jeg er litt redd for at det kommer turister og at det blir en kollisjon med en utøver, fordi de går i feil retning eller står i veien. Jeg vil be folk om å hjelpe oss å unngå slike ting. Det er veldig mye folk som går mellom Frognersæteren og Holmenkollen. Jeg ber dem være ekstra forsiktige. Det er 2000 kilometer med andre løyper, så det bør være mulig å holde seg til dem.

- Er kollisjoner mellom utøvere og mosjonister/tilskuere din største skrekk?

- Ja, det er egentlig en av dem, sier Aalberg.

- Ingen andre land gjør det samme
Han har lang erfaring som sportsdirektør og arenasjef under store arrangementer. Før Oslo-VM jobbet han for OL-arrangøren i Vancouver i seks år, som hovedansvarlig for nordiske grener. Han hadde også sentrale roller under OL i Torino i 2006 og i Salt Lake City i 2002.

Der trengte han ikke bekymre seg for at folk ute i løypene kunne forårsake problemer.

- VI ER VELDIG BRA I TURE: Administrerende direktør for Oslo 2011, Åsne Havnelid, har hvilepuls noen få dager før mesterskapet starter. 
Foto: Morten Holm / Scanpix
- VI ER VELDIG BRA I TURE: Administrerende direktør for Oslo 2011, Åsne Havnelid, har hvilepuls noen få dager før mesterskapet starter. Foto: Morten Holm / Scanpix Vis mer

- Dette med å overnatte ute i løypa er en ganske spesiell norsk ting. I OL får man ikke lov til å gjøre sånt på grunn av sikkerhetshensyn. OL på Lillehammer var vel forrige gang det var sånne forhold. Nå er det blitt så mye strengere. Om OL kom tilbake til Norge måtte man hatt mer kontroll på slike ting. Det er ingen andre land hvor vi ser det (at folk sover ute i løypa).

- Hvor mange vakter kommer dere til å ha ute rundt løypa?

- Det avhenger fra dag til dag. Under konkurranse vil vi har 250 vakter rundt, men på treningsdager har vi ikke så mange, sier Aalberg.

Perfekte snøforhold
VM-utøverne kan i hvert fall glede seg over strålende snøforhold i Holmenkollen. Ifølge sportssjefen er løypene bedre enn noen gang.

- Det sportslige er meget bra. Det kan nesten ikke være bedre forhold for langrenn og hopp. Det vi fokuserer på nå er å rydde opp litt, sette opp gjerder, og så er det masse kabling fra NRK. Det er mange nasjoner som flytter inn smørebodene og det er travelt med innflytting. Vi har noen dager igjen som hovedsakling vil gå til rydding.

- Hva er den største utfordringen akkurat nå?

HAR MÅKEBEREDSKAP: Sammen med Oslo kommune har VM-arrangøren lagt opp en beredskapsplan for å rydde 50 000 tribuneplasser ved store snøfall. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
HAR MÅKEBEREDSKAP: Sammen med Oslo kommune har VM-arrangøren lagt opp en beredskapsplan for å rydde 50 000 tribuneplasser ved store snøfall. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det er litt avhengig av været. Det er meldt snø torsdag morgen, men ikke så mye. Vi føler også vi er godt forberedt på trafikkflyten opp til Kollen. Og som nevnt er jeg spent på hvor mange folk det blir ute i skogen, og hvordan det trykket blir. Det er morsomt, men jeg er spent, sier han.

- Veldig bra i rute
Administrerende direktør Åsne Havnelid er stolt over å se innsatsen som legges ned av både prosjektansatte og de 2200 frivillige.

- Det er fantastisk å se hele VM-teamet jobbe for å få alt klart. Jeg gleder meg. Vi har et vinterkledd og vakkert Kollen. Vi er veldig bra i rute, forsikrer hun.

De har beredskapen klar dersom det skulle begynne å snø kraftig - selv om det alltid vil være vanskelig å gardere seg mot.

- For å gi et eksempel, så har vi 50 000 tribuneplasser. Hvor lang tid tar det å få vekk snøen om det skulle lave nå, hvor mange mennesker må måke? Vi har et godt samarbeid med Oslo kommune og har laget en solid brøyteberedskap. Tilsvarende er gjort for T-banen. Siste værmelding fra i går kveld sier at det skal bli mildere og litt nedbør inn mot helga, men i små mengder. Og så bra vær og sol framover. Men det er aldri godt å vite med værmeldinger.

- Noe du er nervøs for?

REIS KOLLEKTIVT!: Det er oppfordringen fra arrangøren. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
REIS KOLLEKTIVT!: Det er oppfordringen fra arrangøren. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Jeg er en ganske rolig person. Jeg gleder meg veldig til folkefesten. For det blir en fest med idrettsarrangementer om dagen, og kultur og medaljeseremoni på universitetsplassen om kvelden. Der kommer det til å bli spektakulært, sier Havnelid. 

FÅR VI KOLLENTÅKE?: Det er meldt mildvær og noe nedbør inn mot helga. Deretter skal det bli sol og kaldt. 
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
FÅR VI KOLLENTÅKE?: Det er meldt mildvær og noe nedbør inn mot helga. Deretter skal det bli sol og kaldt. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer