GRUBLER: Johannes Høsflot Klæbo med ledertrøya under fellesstart menn i Oberstdorf onsdag. Nå drar han muligens hjem.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
GRUBLER: Johannes Høsflot Klæbo med ledertrøya under fellesstart menn i Oberstdorf onsdag. Nå drar han muligens hjem. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Johannes Høsflot Klæbo usikker på om han fullfører

Frykter tour-behandlingen kan gi arrogant-stempel: - Johannes bør fullføre

Johannes Høsflot Klæbo er usikker på fortsettelsen og kan bli neste norske sammenlagthåp som hopper av Tour de Ski. - De norske undervurderer viktigheten av touren, sier ekspert.

OBERSTDORF (Dagbladet): Emil Iversen ble den siste i rekken av skiløpere som valgte å stå av Tour de Ski. Det gjorde trønderen etter å ha vunnet fellesstarten i Oberstdorf og klatret til en tredjeplass i sammendraget.

- Jeg har mer forståelse for at han reiser hjem enn om Klæbo skulle gjøre det samme. Johannes synes jeg absolutt bør fullføre touren, sier NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

For nå er det store spørsmålet i langrennssirkuset i Mellom-Europa om også sammenlagtleder i touren, Johannes Høsflot Klæbo kommer til å gjøre det samme før monsterbakken i Val di Fiemme.

Usikker fortsettelse

22-åringen fra Trondheim går sin første Tour de Ski og sier at han må kjenne på totalbelastningen for om han fullfører eller ei.

- Min plan har vi hele tiden tatt litt steg for steg her, det gjorde jeg med tanke på å gå Tour de Ski og den planen kommer jeg til å fortsette og holde meg til. Vi har fulgt konkurranseplanen før sesongen vi også, og den har jeg fulgt ganske nøye så jeg er ikke noe bekymret for at den planen ikke skulle være rett, sier Klæbo.

Sammen med morfar Kåre Høsflot og trener Arild Monsen har nå Klæbo daglige samtaler om hva som skal gjøres. Begge fortalte Dagbladet i går at de syntes Klæbo virket pigg, men spørsmålet er fortsatt åpent om Klæbo blir med til de to siste etappene i Val di Fiemme lørdag og søndag.

- Det bidrar til å styrke norsk langrenn som arrogante. Og det er et stempel de prøvde å fjerne seg fra etter de to dopingsakene i 2017. Dette er ødeleggende for Tour de Ski som konsept, sier han til NRK.

Torgeir Bjørn mener de norske herrene undervurderer viktigheten av Tour de Ski.

TYDELIG: Torgeir Bjørn er på plass som ekspert for NRK i Tour de Ski og mener de norske løperne undervurderer touren. Her diskuterer han med Ingvild Flugstad Østberg i Oberstdorf onsdag.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
TYDELIG: Torgeir Bjørn er på plass som ekspert for NRK i Tour de Ski og mener de norske løperne undervurderer touren. Her diskuterer han med Ingvild Flugstad Østberg i Oberstdorf onsdag. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Det å vinne Tour de Ski sammenlagt er på høyde med et VM-gull. Og Johannes har vist fin stigning, er i stigende form på distanse, er fortsatt verdens beste i sprint og har en reell sjanse til å vinne sammenlagt, sier Bjørn.

- Jeg tror også han trenger det på distanse som løper også, så han får samme utviklingen som jevngamle Bolsjunov, fortsetter den gamle langrennsløperen.

Med Iversen allerede borte fra resultatlistene ligger det nå et større ansvar på Klæbo. Til NRK sier Adresseavisens kommentator og mangeårige langrennsjournalist, Birger Løfaldli, at det norske landslaget kan oppfattes som arrogante om både Klæbo og Iversen skulle stå av touren.

- Må tenke på oss selv

Konfrontert med om det norske laget virker arrogante svarer Byåsen-løperen at de først og fremst må tenke på egen form og kropp.

- Det er jo kjipt, men greia oppi det her er at vi må tenke litt på oss selv også. Jeg tror vi alle har lyst til å gå til mål og fullføre, men som sagt så er det en totalbelastning som skal tilrettelegges her.

Klæbo er likevel enig i at det er viktig for langrennssporten at han og andre langrennsstjerner er med hele veien til siste målgang.

- Jeg tror det er bra for konseptet at vi stiller og går hele veien opp. Det er jo en spennende og artig konkurransetype, men man må tenke på totalen her og ha litt fokus på hva som er lurest med tanke på hvilke mål man har satt seg, sier Klæbo.

Klæbo forteller at for ham er VM årets store mål og derfor legger han opp planen etter det. Derfor ønsker han ikke ta mer enn en dag av gangen, men det norske folk kan være fornøyd med at Klæbo selv etter dagens løp anser det som mest sannsynlig at han fullfører.

- Sannsynligheten er nok stor for at jeg fullfører, men jeg får se hvordan jeg føler meg, sier Klæbo.