Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Frykter trenere kan begå selvmord

Jobben som fotballtrener er utrolig tøff, mener Ivar Morten Nordmark.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går måtte Tom Prahl gå fra trenerjobben i Viking, tidligere i år har fire tippeligatrenere sluttet eller tatt en pause av forskjellige årsaker. Alle slet med å vinne kamper. Ivar Morten Normark fikk sparken i Tromsø. I dagens utgave av Sportmagasinet advarer han mot følgene av det som er i ferd med å skje.

«Hvis ikke fotballfamilien tar vare på hverandre, kan det komme til å skje en katastrofe i norsk fotball. Noen kommer til å ta sitt eget liv», sier han til Sportmagasinet.

Nylig avgått trener i den svenske toppklubben IFK Göteborg, Arne Erlandsen, ser ikke bort fra at Normark kan få rett i sine antagelser.

-  Det å være trener kan sammenlignes med det å være leder i næringslivet, og der er det faktisk folk som har tatt livet sitt, sier Erlandsen til Dagbladet.

Han ser mange paralleller mellom en toppleder og en topptrener, dessuten har næringsliv og idrett blitt mer sammensveiset i løpet av de siste årene.

-  De som leder og investerer i klubbene har prestasjonskrav og resultatkrav, presset kommer nok ikke til å bli noe mindre med åra. De som ikke vil ha det sånn, kan ikke ta den jobben.

Erlandsen er imidlertid svært klar på at dette er noe hver enkelt trener velger selv.

-  Det blir tøffere og tøffere, men når man er fotballtrener på toppnivå vet man at man er gud den ene helga og styggedommen den neste. Jeg er veldig klar på at dette er et valg vi har selv, vi vet hva det fører med seg og det er enkelt å la være.

TØFF JOBB: Hvis vi ikke tar vare på hverandre, kan fotballtrenere komme til å begå selvmord, tror Ivar Morten Nordmark. Foto: Ingun A. Mæhlum
TØFF JOBB: Hvis vi ikke tar vare på hverandre, kan fotballtrenere komme til å begå selvmord, tror Ivar Morten Nordmark. Foto: Ingun A. Mæhlum Vis mer

Verre i utlandet

I sommer måtte Tom Nordlie gå fra jobben som trener i Start, han har også opplevd det samme i Vålerenga. I går vandret han inn på Viking stadion noen timer etter at Tom Prahl forlot den. Men fikk tatt en prat med Prahl, for å være sikker på at han ikke tråkket noen på tærne. Han liker nemlig ikke utviklingen.

-  Hvis vi trenere sier hver gang at «that`s the name of the game», så blir det legitimert, sier Nordlie - som tar Normarks uttalelse på alvor.

-  Det går på utgangspunktet til hver enkelt. Jeg sier ikke at det er feil, jeg flåser ikke av det og har full respekt for de som føler det på den måten. Jeg har ikke følt det sånn, men man mister jo selvrespekten.

Erik Solér kjenner fotballen fra mange sider, som tidligere spiller, investor og styreformann. I tillegg er han utdannet psykolog.

-  Det er klart det er tøft å være trener i Tippeligaen, men det er også tøft å være styreformann i en klubb som gjør det dårlig. Det er tøft å gi en trener beskjed om at han må slutte, sier Solér - som mener det er ganske innlysende hva slags hverdag trenerne lever i.

-  Det kan ikke være overraskende at det er medieoppmerksomhet, og det kan heller ikke være overraskende at man må slutte. Hvis man ikke tåler det, så er ikke dette en arena man bør bevege seg inn på.

Solér vil ikke svartmale situasjonen i norsk toppfotball.

image: Frykter trenere kan begå selvmord

-  Man tar masse hensyn og har det veldig hyggelig i norsk fotball, det er mye bedre enn i utlandet.

-  Bra betalt

Assistenttreneren på landslaget, Ola By Rise, opplevde selv å måtte gå fra trenerjobben i Rosenborg i 2004. Han føler ikke at problemet er så stort som Ivar Morten Normark gir uttrykk for, men han mener samtidig at man må være en sterk person for å inneha rollen som topptrener.

-  Det er ikke de svakeste ledd som får jobben i norske toppklubber, sier Rise.

Sistemann på lista over sparkede trenere, Tom Prahl, har heller ikke gitt uttrykk for stor grad av svakhet den siste tida. Tålmodig har han svart på de samme spørsmålene dag etter dag og uke etter uke, ja måned etter måned ettersom resultatene har uteblitt. I går var det tid til ettertanke.

-  Media har framskyndet prosessen, det har vært stressende, sier den sindige svensken.

Han vil imidlertid ikke gi media skylden for det som har skjedd, tvert i mot, han har ingen problemer med å se sammenhengen mellom hans egen jobb og oppstyret rundt den jobben.

-  Media interesserer seg mer og mer for fotball, men vi har bra betalt og det er jo på grunn av medieinteressen.

Men selv om han har levd under en stort press den siste tiden, føler han seg ikke sliten. Likevel får han nå sin første ordentlige ferie på 35 år, men den er ufrivillig.

-  Jeg trenger ikke ferie.

Men Tom Prahl forlater Viking med tungt hjerte. Han hadde tenkt å bli lenger. Han ville snu resultatene, men fikk ikke lov.

-  Det er litt følelsesladet, innrømmer han.