Frykter tysk storkapital

Bjørn Einar Romøren og Jan Erik Aalbu nektet å vise fram de nye hoppdressene i går kveld. Nå frykter de to at det tyske skiforbundet skal kjøpe opp fabrikken som syr de norske VM-dressene.

BAD AUSSEE (Dagbladet): Med et par splitter nye hoppdresser i bagasjen fra den tyske fabrikanten Meininger, ankom Bjørn Einar Romøren og de andre norske elitehopperne Østerrike seint i går kveld.

Sammen med Lars Bystøl skal Romøren teste ut nydressene i dagens trening i skiflygningsbakken i Kulm.

- De nye dressene får ingen se. Alle har spurt, men nå blir det så mye styr og dressprat at vi venter til prøvehoppinga i dag, sier sportssjef Jan Erik Aalbu til Dagbladet.

Det nordmennene frykter mest for øyeblikket, er at det tyske skiforbundet kommer til å kjøpe opp hele Meininger-fabrikken som lager dressene til samtlige skihoppere i verden, utenom østerrikerne.

- Så lenge det internasjonale skiforbundet (FIS) godkjenner de østerrikske dressene til VM, så frykter jeg at det tyske skiforbundet rett og slett legger penger på bordet og kjøper hele Meininger. De har pengesterke sponsorer i ryggen som tv-kanalen RTL. Hvis det skjer, så frykter jeg for framtida til hele hoppsporten, sier Aalbu.

- På den måten sikrer tyskerne seg på at de får det beste utstyret. Vi har fått nye dresser, javel, men vi har jo ikke peiling på om de fungerer.

Bjørn Einar Romøren frykter det samme. Han har fått med seg at de tyske hoppyndlingene Sven Hannawald og Martin Schmidt har testet nytt ustyr på Lillehammer mens han selv hoppet i Japan.

- Vi får jo bare håpe at de som lager de dressene ikke har peiling, sier Romøren lett ironisk.

Den norske importøren av Meininger-dressen, Jan Henning Skaret, mener nordmennene ikke trenger å frykte dette foreløpig.

Blafret

- Det jeg får beskjed om nå er at ingen nasjoner forfordeles av Meininger. Da vil de miste all troverdighet hos kundene. Men hvis det tyske skiforbundet kjøper hele fabrikken, vil det være en ny situasjon, sier Skaret.

Romøren prøvde den nye dressen sin en gang i Japan sist uke, men da stemte ikke målene. - Den var for lang i beina, og litt for vid. Den blafret for mye. Man merker fort om en dress er bra eller ikke. Man får en god følelse med en gang, sier han.

Lars Bystøl gleder seg også til å teste det nye utstyret.

- Egentlig skal man kun hoppe 50 hopp med én dress. Den gamle dressen min er oppe i 150 hopp nå, så det skal bli godt å bytte.

Nye høyder

Utstyrshysteriet rundt de nye hoppdressene nådde nye høyder i går. For første gang denne sesongen viste Andreas Goldberger seg i den nye østerriske superdressen fra fabrikanten Schneider. Så langt er det kun østerrikere som har fått tilgang til denne nye dressen. Hver gang nordmennene har spurt om å få kjøpe, så får de beskjed om at de er tom for stoff på lageret. Men i går dukket Goldberger opp med nytt tøy fra Schneider. Det gjorde også den 37 år gamle prøvehopperen Erhard Rupprechter.

- Når han hopper med ny dress, så er det nok et bevis på at det med tilgjengeligheten bare er en vits. Vi kan spørre om å få kjøpe så mye vi vil. Men vi får bare ikke lov, sier Aalbu.

Bjørn Einar Romøren er ikke i tvil om at Schneiderdressen gir et ekstra løft.

- Hadde jeg hatt muligheten ville jeg selvsagt ha hoppet i en Schneider-dress. Uten tvil.

KLAR TIL KAMP: Bjørn Einar Romøren (t.v.) og Jan Erik Aalbu frykter at tyskerne vil kjøpe opp Meininger-fabrikken som alger de nye norske dressene. Romøren tester sin nye hoppdress i dag. - Vi skal være med å kjempe om det beste utstyret, sier Aalbu.